eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

CANCEROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » cancerologie

Pierderea ponderala‚ in neoplasmul cefalopancreatic

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
O serie de alterari meolice se produc in organismul pacientului purtator al unui neoplasm cefalopancreatic. Aceste alterari sunt generate fie de tumora, fie de raspunsul organismului gazda la prezenta acesteia. Printre acestea se numara si sindromul de pierdere ponderala (SPP), care in stadiile avansate culmineaza cu casexia. Clinic, SPP se manifesta prin satietate precoce, alterarea perceptiei gustati, anorexie, astenie fizica si slabire in greutate. Alterari similare insa, apar in dirse boli inflamatorii (de pilda poliartrita reumatoida), in infectia cu virusul imunodeficientei umane, precum si in sepsa si se pare ca, cel putin intr-o masura, sunt validate prin intermediul unor mediatori comuni (1,2,3).
In neoplasmul cefalopancreatic, SPP si in final casexia neoplazica sunt de regula prezente, dar intre indivizi cu tumori in stadii de evolutie identice pot exista diferente foarte mari din acest punct de dere. Principalele mecanisme responsabile pentru declansarea si progresia slabirii in greutate la pacientul cu neoplasm pancreatic sunt anorexia si anomaliile meolice. La acesti pacienti deficitul nutritional si aportul alimentar diminuat sunt datorate in mare masura sindromului de malabsorbtie asociat, greturilor, iar in stadii avansate, obstructiei duodenale, consecintelor chimio-radioterapiei, tratamentului cu opiacee si nu in ultimul rand, durerilor si depresiei.
In ceea ce priste diminuarea apetitului si anorexia, frecnt intalnite in neoplasmul cefalopancreatic, mecanismul central, pare sa aiba un rol important. La nil hipotalamic, unul din efectele serotoninergice consta din suprimarea apetitului; ori la cazurile cu neoplasm cefalopancreatic (dar si in alte neoplazii) ce evoluau cu pierdere ponderala si anorexie, s-au evidentiat concentratii crescute de troptofan (precursor serotoninic), in sangele periferic (4).


Credem ca, in cazul particular al neoplasmului cefalopancreatic, pentru diminuarea apetitului sunt responsabili si alti factori. Unul dintre acestia este diabetul, clinic si mai ales cel biochimic. Diabetul clinic manifest insoteste neoplasmul cefalopancreatic in 6-l0% din cazuri (5),dar, alterarile de glicoreglare, intoleranta la glucoza si rezistenta la insulina sunt mult mai frecnte, fiind prezente, in pana la 80% din cazuri (6).

Valorile mari ale glicemiei, precum si utilizarea periferica defectuoasa a glucozei datorita rezistentei la insulina, pot aa ca si consecinta diminuarea apetitului.
Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca, dupa drenajul Kehr (indiferent de indicatie), pacientii trec printr-o perioada de anorexie care nu se va amenda decat odata cu suprimarea acestuia si refacerea fluxului biliar fiziologic. in cazul neoplasmului cefalopancreatic obstructiv, absenta bilei din tubul digestiv este responsabila pentru diminuarea sau chiar abolirea apetitului, care sunt corelate cu durata si intensitatea colestazei.

Neoplasmul in general si pacientul cu neoplasm cefalopancreatic in special, prezinta o serie de alterari alo meolismului protidic si lipidic ce conduc la slabirea in greutate si in final la casexie La individul normal, suprimarea aportului alimentar declanseaza o serie de mecanisme adaptati, ce realizeaza reducerea consumului energetic a acizilor grasi si corpilor cetonici si conservarea capitalului proteic in cazul pacientului neoplazic, aceste mecanisme adaptati sunt abolite, consecinta fiind un consum energetic global sporit si o proteoliza exacerbata, in special la nil muscular (7, 8).

Cu toate ca, global, sinteza proteica la nil hepatic se mentine la valori normale si sinteza de albumina, in pofida concentratiei sanguine in -scadere, este stimulata, s-a constatat o exacerbare a sintezei de fibrinogen, cu alterarea raportului albumina/fibrinogen, in favoarea celui din urma, similar reactiei de raspuns proteic proinflamator de faza acuta (caracteristica starilor caolice generate de sepsa, traumatisme, boli inflamatorii). Acest aspect este frecnt intalnit in cancerele 'casectizante\" (pancreas, esofag) (9) si este strans corelat cu scurtarea supravietuirii. Sporirea necesitatilor de substrat amino-acidic in derea sustinerii sintezei exacerbate a proteinelor de faza acuta, va face apel la substratul proteic muscular pe care-l va consuma, in lipsa unui aport alimentar exogen (10).

Pe langa toate acestea, in carcinomul cefalopancreatic, aportul alimentar si asa diminuat, va fi prelucrat si utilizat deficitar la nilul tubului digestiv, aceasta pentru ca doua 'ingrediente\" esentiale in procesul de digestie si resorbtie sunt mult mai diminuate, sau chiar abolite, anume bila si sucul pancreatic. Fermentii pancreatici, ajung in concentratii tot mai mici in tubul digestiv, pe de o parte datorita obstructiei lent progresi a duetului pancreatic principal de catre tumora ce se dezvolta endoluminal, pe de alta, datorita pancreatitei cronice obstructi optiune nu mai este valabila.Suplimentarea aportului energetic-nutritiv, inclusiv al celui proteic ar fi o masura logica. Aceasta se poate realiza pe cale orala sau parenterala. Calea parenterala s-a dodit insa a fi, nu numai lipsita de beneficii noile ci chiar daunatoare, sursa de complicatii asociata cu scurtarea duratei de supravietuire (concluzia American College of Physiciens 1989) (13).
Nici suplimentarea aportului nutritiv oral, ca masura singulara, nu s-a dodit capabila sa amelioreze pierderea ponderala, calitatea vietii si cu atat mai putin supravietuirea (13,14).

Asocierea insa cu antiinflamatorii nonsteroidice (ibuprofen 3x400 mg/zi), prin efectul de reducere a nilului proteinelor de faza acuta, interleukina-6 si cortizolului, aduce o evidenta ameliorare a meolismului protidic la pacientul cu neoplasm cefalopancreatic (15).
Mai mult, combinarea efectelor antiinflamatoare (ibuprofen) cu cel de stimulare a apetitului obtinut prin asocierea megestrolacetat (progestativ) poate aduce silizarea greutatii corporale, a statusului nutritional si a calitatii vietii (16).

Acidul eicosapantenoic (acid gras esential polinesaturat prezent in cantitati mari in uleiul de peste) s-a constatat ca are de asemenea ca efect scaderea nilurilor de citokine proinflamatorii, a proteinelor de faza acuta inflamatorie, precum si de diminuare a efectelor periferice ale PIF (proteolysis inducing factor) (17). Astfel, asocierea unei diete hiperproteice si hipercalorice cu ulei de peste (care sa asigure minim 2 g acid eicosapantenoic) pare sa sileasca declinul nutritional, ponderal al pacientului cu neoplasm cefalopancreatic (18).Alte materiale medicale despre: CANCEROLOGIEPe un esantion de populatie din SUA (59) s-a studiat relatia intre istoricul de fumator si pierderea auzului definita cu ajutorul otoscopiei, t [...]
Este evident ca o femeie care a pierdut trei sarcini sau mai multe se confrunta cu o stare de anxietate la ideea de a incerca sa mai aiba un copil. Pr [...]
Cauzele posibile ale pierderii treptate a vederii la un singur ochi sunt coroidita, dezlipirea progresiva a retinei inferioare (p.582) sau un melanom [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cancerologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile