eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


ADOLESCENTA

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » adolescenta

Igiena adolescentului


Igiena adolescentului
Acesta este mai atent ca niciodata la tinuta si aspectul sau exterior, din dorinta de \"a place\", de a avea succes mai ales fata de sexul opus.
Igiena corporala fi amanuntita. Se spala in fiecare dimineata corpul pana la brau si in special zona axilara -transpiratia la aceasta rsta este foarte abundenta si nimic nu este mai neplacut decat mirosul de transpiratie. Dupa spalarea cu sapun se sterge corpul cu un prosop individual, apoi se folosi un deodorant. Se vor spala dintii dupa fiecare masa, se vor taia unghiile ori de cate ori este nevoie. Seara este indicat un dus ori baie generala cel putin de doua ori pe saptamana.

Daca nu exista conditii, se vor spala macar organele genitale in fiecare seara intr-un lighean individual.
Parul fi spalat saptamanal, mai ales daca este gras, cu un sampon special sau cu sapun de casa (ras si dizolt in prealabil). Sapunul aplicat direct pe par i-l imbacseste si-l asfixiaza. Parul fi tuns corect, pieptanat si periat.
Nu dati aspectul de neglijent! Nimic nu este mai respingator decat un adolescen t neingrijit!
Fetele vor purta o coafura tinereasca, usor de intretinut, vor evita bretoanele care favorizeaza acneea. Vor evita coafurile sofisticate, vopsirea parului, permanentul, acestea dand un aspect de \"imbatranire\".

Tinuta vestimentara fi cat mai curata, ingrijita. in limita posibilitatilor, adolescentul doreste sa fie la \"moda\". Este de preferat o tinuta modesta dar ingrijita decat o tinuta sofisticata, dar neglijenta. Haineie vor fi curate, aerisite, calcate, periate. Adolescentii vor fi intati sa-si asorteze culorile dupa preferinte. Nu vor purta asocieri de modele geometrice, incompatibile, culori care se exclud (verde, albastru, gal en, portocaliu, maron cu negru etc). Lenjeria de corp fi spalata si schimbata zilnic.

Fetele la aceasta rsta trebuie sa fie foarte atente la toaleta organelor genitale. In fiecare seara acestea vor fi spalate cu apa si sapun si tamponate cu un prosop individual special (nu cu cel de fata). Daca fetele obser o secretie albicioasa care pateaza chilotul, au mancarime in aceasta regiune, se vor prezenta la medic pentru a li se recolta o secretie ginala (preleta din vul) si pentru a primi tratament.

Recomandam ca, in aceste cazuri, organele genitale sa fie spalate cu ceai de musetel in care se pune bicarbonat (1 lingurita la 1 litru apa) dupa spalarea prealabila cu apa si sapun. Dupa baie se unge zona respecti cu un unguent pe baza de clotrimazol, canesten, etc.
Nu se vor impreuna (la inmuiat sau in cosul de rufe) chilotii fetelor cu ai celorlalti membrii ai familiei.

Cu atat mai mult trebuie sa se ingrijeasca o adolescenta in timpul menstruatiei. Ea avea chiloti speciali, mai ales elastici, folositi in acest scop. isi schimba tamponul cat mai des. Dupa folosire acest tampon nu se arunca in \"WC\", ci la cos invelit in hartie. Mirosul este neplacut exista pericol de infectie, de aceea regulile de igiena trebuie respectate cu strictete. Vata fi foarte curata si pastrata - corect. Adolescenta se spala pe maini inainte si dupa toaleta genitala. Schimbati tamponul cat mai des si evitati pericolul de a pata hainele. La scoala fetele vor avea tampoane curate invelite in foi de plastic si servetele pentru invelirea lor. Tampoanele vor fi apoi aruncate in cos.

Viciile si perversiunile sexuale ce se pot intalni la unii adolescenti trebuie combatute cu discretie si mult tact dar cu toata hotararea.In perioada adolescentei se vor evita extragantele de orice fel atat in imbracaminte cat si in comportament. Este foarte important ca orice fata sa inteleaga ca tonul relatiilor intre sexe este dat de ea. O comportare decenta din partea fetelor consumi intotdeauna o frana a agresivitatii, vulgaritatii sau a senzualitatii mai accentuate a baietilor.

Adolescentele care prezinta dereglari mari de ritm menstrual sau au un flux prea abundent, dureri foarte mari, trebuie sa se prezinte la cabinetul de ginecologie infantila, pentru a primi tratamentul necesar. in caz de dureri mari (dismenoree) se pot aplica supozitoate cu lizadon, scobutil, algocalmin, piafen (2-3/zi). in timpul menstrelor, adolescenta nu practica sporturi, se odihni, se feri de eventuale raceli. Ciclul menstrual este ciclul cuprins intre prima zi a venirii menstruatiei, si o noua menstruatie, deci acest cunt se foloseste inadect. Durata lui, riaza intre -28-32 zile, cu dereglari mai mari sau mai mici, in prima perioada (mai ales in primul an). Chiar daca menarha intarzie peste 16-l7 ani sau este precoce - 10-l1 ani, aceasta nu trebuie sa alarmeze parintii, fiecare organism and particularitatile sale.


Galerie de imagini si poze medicale: igiena


imagine cu igienaimagine cu igiena imagini igienaimagini/poza igiena


Alte materiale medicale despre: ADOLESCENTA

S-a stabilit ca 25% dintre cei care au un cancer al zonei genitale (femei sau barbati) nu cunosc o serie de reguli privind igiena intima. De asemenea, [...]
Specialistul isi dezvolta si isi pastreaza calitatile sale profesionale printr-un regim corect de viata si de munca. El dovedeste o gri [...]
in minunata carte a lui Ri Yogendra, Igiena intima a yoghinului, apar urmatoarele cuvinte: "E ciudat ca acel lucru pe care fiecare ar trebui sa-1 inve [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre adolescenta

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile