eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Virusologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » virusologie

Replicarea virusurilor

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Virionul reprezinta forma inerta a rusurilor; existenta si multiplicarea rusurilor nu poate fi conceputa decat in relafie cu celula gazda. Ciclul de multiplicare rala cuprinde faza de eclipsa (adsorbfie, internalizare, decapsidarej; faza de crestere liniara (sinteza proteinelor rale si a genomurilor progene) si faza de platou (maturare, asamblare, eliberare). Substante antirale specifice pentru fiecare etapa a ciclului replicativ au fost sintetizate.

Istoric. Purificarea rusurilor si edentierea compozitiei lor simple, numai proteine si acid nucleic, au fost realizate inca la inceputul anilor '50. Markham si Smith (1949) au demonstrat ca numai particulele continand acid nucleic sunt infectante iar Hershey si Chase (1952) au relevat functia independenta a proteinelor (marcate cu 32S) si a acizilor nucleici (marcati cu 35P). Dupa infectie proteinele rale par a nu mai fi esentiale pentru replicare, acidul nucleic fiind purtatorul ereditatii rale. In alt experiment clasic, Fraenkel-Conrat si Singer (1957) au confirmat prin hibridare rolul ereditar al ARN ral.

CICLUL REPLICATIV VIRAL
Ciclul replicativ ral a fost elucidat initial la fagi, dar desfasurarea evenimentelor in cazul rusurilor animale este identica. Natura si kinetica procesului este edentiata de curba de crestere de o generatie adica in conditiile unui raport rus/celula apropiat de unitate. in cazul unei multiplicitati de infectie mari (raport rus/celula excesiv) fenomenele se complica. Astfel, uneori putem inregistra distinctia rapida a celulei gazda prin efectul litic pe care numeroasele particule rale adsorbile la celula il exercita asupra membranei celulare. Alteori se remarca sinteza de rioni cu genom defectiv rezultand titruri infectante mici.
Curba de crestere de o generatie cuprinde 3 faze: de eclipsa, de crestere lineara si de platou (. 3.1). Faza de eclipsa dureaza 10-20 minute imediat dupa infectie si este un interval in care rusul extracelular si intracelular din sistem nu poate fi detectat. Faza de crestere lineara debuteaza initial intracelular si are o panta diferita in functie de particularitatile sistemului rus-celula gazda. In orice caz, evolutia lineara a aparitiei rionilor intracelulari sugereaza ca acestia din urma sunt rezultatul asamblarii din parti componente si nu urmarea fisiunii binare. Faza de platou este dependenta ca durata si aspect de mecanismul eliberarii rionilor progeni din celula gazda: prin liza sau prin inmugurire ( mai jos). Succesiunea evenimentelor ciclului replicativ a fost disecata consecutiv aplicarii unor tehnici biochimice si folosirii trasorilor radioacti. De asemenea, utilizarea unor inhibitori ai sintezei ADN (ioddcoxiuridina), ai sintezei ARN sau ai transcrierii (actinomicina), ai traducerii (puromicina si cicloheximida) a reprezentat un instrument ideal pentru studiu. Etapele fiecarei faze mentionate mai sus sunt practic dificil de separat. De altfel, sincronizarea unor cicluri infectioase paralele nici nu are loc in realitate.

Pentru ratiuni didactice descriem in fiecare faza trei etape (suprapuse uneori): -faza de eclipsa: adsorbtia, internalizarea si decapsidarea; -faza de crestere lineara: sinteza proteinelor timpurii, transcrierea genomurilor progeni pe matrita genomului parental si sinteza proteinelor tardive (structurale). -faza de platou: maturarea, asamblarea si eliberarea (. 3.2).
Adsorbtia. Atasarea rionilor la membrana celulei gazda este urmarea coliziunii rezultate din miscarea browniana. Procesul este independent de temperatura si de aportul energetic exogen. Totusi, adsorbtia ferma este conditionata de prezenta unor receptori specifici. Lipsa receptorilor explica rezistenta celulelor de anumite specii la infectia rala.
Alte materiale medicale despre: VirusologieCADRU GENERAL Cunostintele privind replicarea virusurilor, respectiv, interactiunea virus - celula gazda, capata valoare practica in masura in care p [...]
Diseminarea virusurilor de la poarta de intrare se face cel mai frecvent pe cale sanghina prin viremie (tabel 6.3). Participarea simultana a diseminar [...]
Istoric Putine boli in medicina au determinat o explozie de publicajii similara sindromului imunodeficientei dobindite: AIDS - acquired immunodeficie [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre virusologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile