eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Virusologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » virusologie

Patogenitate virala si tipuri de infectie virala

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


PATOGENITATE VIRALA SI TIPURI DE INFECTIE VIRALA

Exista mai multe tipuri de infectie virala la om si la animal, si anume: infectii localizate, infectii diseminate (generalizate), infectii inaparente, infectii lente.

1. Infectiile virale localizate

            Sunt mai rare, multiplicarea virala si leziunea virus-specifica sunt limitate la poarta de intrare. Au loc mici diseminari ale virusului, dar acestea se marginesc la interesarea tesutului conjunctiv din apropierea portii de intrare.

2. Infectii virale diseminate

              Majoritatea virusurilor determina astfel de infectii. Pot fi enumerate mai multe faze:

·       Multiplicarea virala primara la poarta de intrare

Virusurile pot patrunde pe diferite porti de intrare: calea respiratorie (mixo-, paramixo-, adenovirusuri); calea digestiva (enterovirusuri); calea conjunctivala (adenovirusuri); calea sanguina directa (multiplicarea lipseste) prin injectii (HIV, hepatitei B); muscaturi de animale (v. rabic); intepatura unor vectori (arbovirusuri).

Rezistenta la poarta de intrare fata de virus se datoreste atat barierelor mecanice cutanate sau mucoase, cat si elaborarii locale de interferon sau de IgA secretorii. Un rol important in limitarea trecerii virusului dincolo de poarta de intrare il are si imunitatea celulara locala, realizata de limfocitele timodependente din formatiunile limfoide limitrofe.

·       Viremia primara, prezenta virusului in torentul circulator, este o faza neobligatorie; semnele clinice manifeste lipsesc.

·       Multiplicarea virala secundara, faza ce se caracterizeaza prin localizarea si multiplicarea virusurilor in anumite organe; este neobligatorie, fiind specifica numai anumitor virusuri.

·       Viremia secundara consta in raspandirea virusurilor fie pe cale circulatorie (sange, limfa), fie de-a lungul nervilor (v. rabic, arbovirusuri). Este o faza obligatorie in infectiile virale diseminate, semnele clinice de debut sunt prezente si este posibila izolarea virusurilor din sange.

·       Fixarea virusului in celule (tesuturi) tinta, cu localizarea si multiplicarea virusului in tesuturile pentru care are tropism, este insotita de aparitia leziunilor sau semnelor de boala manifesta.

In cursul unei viroze diseminate se produce si excretia de virus, fie prin poarta de intrare (secretie nazofaringiana, fecale, leziune cutanata), fie la nivelul sistemelor fiziologice de eliminare (fecale, urina).

3. Infectia virala inaparenta

Prezenta virusului fara semne clinice poate fi determinata de adenovirusuri, enterovirusuri, virusuri din grupul Herpes (herpes simplex, varicella-zoster). Factorii care determina infectiile virale inaparente sunt multipli: natura virusului infectant (circulatia in populatia umana a tulpinilor virale moderat virulente sau atenuate), gradul de rezistenta nespecifica si specifica (imuna) a organismului gazda, incapacitatea unor virusuri de a ajunge la tesuturile tinta sau fenomenul imunotolerantei organismului gazda fata de unele virusuri.

4. Infectia virala latenta

In acest tip de viroze (prezenta virusului cu reactivare periodica) se creaza un echilibru intre virusul infectant si organismul parazitat, care are drept consecinta aparitia unor boli cu evolutie lunga, uneori cu pusee si perioade de “liniste” clinica, alteori cu alura subacuta sau cronica progresiva. Exemple: infectiile latente cu virusuri din grupul Herpes (factori declansatori: emotionali, nutritionali, infectii intercurente, ciclu menstrual, intoleranta digestiva); infectiile cu adenovirusuri, virusuri de tip C, infectii cu virusuri “lente” (varianta neurotropa a virusului rujeolos care poate determina panencefalita sclerozanta subacuta demielinizanta). In cazul acestei categorii de viroze lente intervin fenomenele de autoimunitate si imunotoleranta.
Alte materiale medicale despre: VirusologieScurgere purulenta, mirositoare, viscoasa, mincarimi. Diagnostic Umiditate, caldura localizata in micul bazin. Limba acoperita cu un stra [...]
Primul ajutor in cazul loxiinfectiilor alimentare este important atunci cand simptomele apar dintr-o data si sunt grave, cauzand probleme cum ar [...]
Virionul reprezinta forma inerta a virusurilor; existenta si multiplicarea virusurilor nu poate fi conceputa decat in relafie cu celula gazda. Ciclul [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre virusologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile