eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Virusologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » virusologie

Genetica virala

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


GENETICA VIRALA

1. Mutatia virala

            Este o greseala in autoreplicarea acidului nucleic viral, in cursul formarii de noi progeni (indivizi rezultati din multiplicarea virusului in celula gazda). Progenii deosebiti genetic de particulele virale parentale se numesc mutante virale. Aceste mutatii pot fi: spontane (mutatii intamplatoare, fara interventie umana, prin alterarea spontana a unei baze) si induse (apar experimental sub actiunea unor factori mutageni fizici - radiatiile ionizante, sau chimici - acidul nitros, colorantii acridinici, analogii halogenati ai bazelor pirimidinice: 5-bromdeoxiuridina, 5-fluorouracil).

            Mecanisme care stau la baza mutatiilor sunt: substituirea unor baze; aditia unor perechi de baze necomplementare; insertia mutagenului intre doua baze vecine de pe acelasi lant de acid nucleic viral, urmata de citirea gresita a perechilor de baze; deletia (desprinderea) unei parti din genomul viral in cursul ciclului biologic viral, avind drept consecinta oprirea procesului de multiplicare si aparitia de particule virale defective.

2. Interactiuni genetice intre virusuri

            Se produc in urma infectiei mixte a unei celule gazda cu doua sau mai multe virusuri diferite, astfel incat progenii produsi in urma ciclului de multiplicare virala exprima caractere mixte, primite de la virusurile parentale.

            Notiunea de interactiune genetica (interschimburi de segmente de acid nucleic intre genomuri apartinand unor virusuri diferite) cuprinde fenomenele de recombinare, reasortare etc. In cazul recombinarii virale schimbul de material genetic se produce intramolecular. Reasortarea poate avea loc la virusuri cu genomuri plurimoleculare (fragmentate-segmentate) in care moleculele separate de acid nucleic se reasociaza pentru a forma genomuri noi.

            Pentru realizarea interschimbului de material genetic intre virusuri diferite exista cel putin doua conditii care trebuie indeplinite:

- genomurile virusurilor implicate trebuie sa se afle in aceeasi celula, conditie indeplinita de infectia simultana (coinfectie);

- intre genomuri sa existe omologii structurale ale acizilor nucleici (nu se pot produce interactiuni genetice intre virusuri ARN si virusuri ADN.

Procesul  de interactiune genetica intre virusuri are foarte mare importanta pentru HIV si virusurile gripale, la care, prin circulatie interumana, datorita recombinarilor genice, apar noi tulpini, variante genetice.

7. APARAREA ORGANISMULUI IMPOTRIVA VIRUSURILOR

            Infectia virala este supusa in general legilor procesului infectios, care reprezinta rezultanta intre capacitatea patogena a agentului infectant si mijloacele de aparare ale organismului. Aceste mijloace de aparare, nespecifice si specifice (imune), actioneaza de regula concertat. 
Alte materiale medicale despre: VirusologiePARAZITOLOGIE    Parazitii sunt organisme vii animale sau vegetale, care traiesc o perioada mai lunga sau mai scurta a existentei lor [...]
Cadru general Considerand infectiile virale in raport cu organul sau sistemul particular implicat facem doua precizari: - niciodata infectia vira [...]
Dezvoltarea tehnicilor de secventiere genomica si a procedeelor caracteristice bioingineriei au adus o perspectiva noua asupra relatiilor dintre difer [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre virusologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile