eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Virusologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » virusologie

Actiunea agentilor fizici si chimici asupra virusurilor

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


ACTIUNEA AGENTILOR FIZICI SI CHIMICI ASUPRA VIRUSURILOR

            Factorii fizici si chimici pot actiona asupra virusurilor (acid nucleic, capsida, invelis) prin modificarea unor proprietati fizice ale virionilor (constanta de sedimentare, incarcatura electrostatica) sau prin modificarea compozitiei constituentilor virali.

            Rezultatul cel mai important al actiunii convergente a factorilor fizici si chimici este pierderea infectivitatii (capacitatii de multiplicare in celula virus-sensibila).

1. Actiunea agentilor fizici asupra virusurilor

·       Caldura

            Virusurile, in preparatele proaspete (produs patologic), sunt relativ stabile la temperatura camerei, cu pierderea in timp a infectivitatii.

O temperatura de 50-60°C inactiveaza virusurile, prin denaturarea proteinelor capsidale, uneori inactivarea fiind insotita si de pierderea proprietatilor antigenice (denaturarea specificitatii antigenice).

Temperaturile joase reprezinta un mijloc eficient de conservare a virusurilor, in conditii speciale (in azot lichid si in mediu cu substante protectoare) putand fi pastrate timp indefinit. 

·       Tratamentul mecanic

Prin agitare se asigura dezintegrarea suspensiei virale.

La valori inalte de presiune mecanica virusurile sunt rezistente.

Presiunea osmotica actioneaza nociv numai cand se produc socuri osmotice. Modificari mai discrete ale presiunii osmotice pot duce la schimbari in compozitia chimica a proteinelor capsidale.

·       Ultrasunetele

Actioneaza asupra virusurilor cu structura simpla (simetrie helicoidala, fara invelis) in forma de bagheta, fiind ineficienta asupra virionilor sferici sau caramidiformi.

·       Desicarea

La uscaciune si la temperatura camerei unele virusuri sunt inactivate (mixovirusuri si paramixovirusuri), in timp ce alte virusuri rezista destul de mult timp in aceleasi conditii (enterovirusuri).

·       Radiatiile

Indiferent de natura radiatiilor, ionizante (X, radiatii ale izotopilor radioactivi) sau neionizante, (ultraviolete), efectul de iradiere depinde de doi factori: energia quantica si natura materialului absorbant. In plus exista substante care protejeaza virionul impotriva efectelor radiatiilor, cum sunt proteinele sau agentii reducatori.

Radiatiile ionizante actioneaza prin doua mecanisme: denaturarea proteinelor si acizilor nucleici (lacuna in lantul polinucleotidic, modificarea biochimica a structurii bazelor pirimidinice) si efectul de ionizare (formarea de radicali liberi -OH, formarea de peroxizi). La doze mai mici de radiatii ionizante, nu se produce inactivarea virusului, ci apar mutatii genice induse.

            Radiatiile ultraviolete se absorb selectiv la nivelul acizilor nucleici, indeosebi ADN, determinand formarea dimerilor pirimidinici toxici. Modificarile induse sunt reversibile, selectandu-se indivizi rezistenti la efectul radiatiilor, prin procesele de fotoreactivare si restaurare la intuneric.

- Fotoreactivarea: radiatiile luminoase pot activa o enzima care cliveaza dimerii pirimidinici toxici;

- Restaurarea la intuneric (“dark repair”) consta in faptul ca, la intuneric, are loc actiunea succesiva a trei enzime: o endonucleaza care desprinde dimerul pirimidinic de pe ADN; o exonucleaza care formeaza “lacune” de-a lungul moleculei alterate de ADN, prin clivare secventiala; o ADN-polimeraza care umple lacunele, folosind ca matrice portiunea omologa din lantul geaman de ADN, nealterat.

2. Actiunea agentilor chimici asupra virusurilor

·       Enzime

Majoritatea virusurilor manifesta rezistenta marcata la actiunea RN-azei, DN-azei si a unor proteaze. Papaina activata inactiveaza unele virusuri, pronaza ataca efectiv capsida.

·       Agenti care denatureaza proteinele

Dintre acesti agenti cei mai cunoscuti prin efectul lor asupra virusurilor sunt: detergenti sintetici, solventii lipidelor de tip eter, cloroform (ambele categorii inactiveaza virusurile cu invelis lipidic), ureea si guanina (desprinderea capsidei fara a altera acidul nucleuic), valorile inalte sau joase de pH ale mediului (impiedica atasarea pe receptorii celulari).

·       Agenti oxidanti

Sunt cunoscute actiunile peroxizilor (procese oxidative la nivelul proteinelor capsidale), acidul nitros (mutagen in doze mici, inactivant in doze mari), agentii alchilanti (desfacerea lantului polinucleotidic), beta-propiolactona (agent puternic alkilant si acylant, inactivand virusurile rapid, uneori cu conservarea imunogenitatii).

·       Formaldehida

Inactiveaza virusurile rapid dar le conserva imunogenitatea.
Alte materiale medicale despre: VirusologieDefinit ca factor P sau al permeabilitatii, acesta s-a dovedit a fi reprezentat de grupul: cvercetolul, rutozida, luteolina, diosmina, hesperetolul, [...]
Privind cu atentie ochii unui mare fumator, care obisnuieste sa locuiasca si sa lucreze in camere cu mult fum de tutun, fara aerisire, se p [...]
Atat prin experiente pe om si pe animale, cat si din reactiile de raspuns ale bolnavilor, s-a dovedit ca VA are o actiune puternica si comp [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre virusologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile