eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Aparatul genital masculin

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » sistemul endocrin » aparatul genital masculin

Hormonii androgeni


Hormonii androgeni
a) Transportul hormonilor androgeni
Hormonii steroizi sunt putin solubili in sange si, de aceea, aproximativ 87% din androgenii circulanti sunt legati de proteine. Aproximativ 40% sunt legati de globulina fixatoare a hormonilor sexuali (SHBG), iar 47% sunt legati de albu-mina si alte proteine.


b) Meolismul hormonilor androgeni

Testosteronul si meolitii sai sunt excretati in principal, in urina (ura 8-9).
Aproximativ 50% din androgenii secretati se gasesc sub forma de 17-cetosteroizi urinari, restul ramane fiind androgeni conjugati sau derivati de diol sau triol.
Doar aproximativ 30% din 17-cetosteroizii urinari provin din testicul. Restul sunt produsi din androgenii suprarenalieni. De fapt, nilele de 17-cetosteroizi urinari se apropie de nilele normale ale barbatilor castrati. Nilul acestor compusi urinari reflecta intr-un mod adecvat activitatea androgenica suprarenaliana. Androgenii sunt conjugati cu glicuronatul sau sulfatul, in ficat, iar acesti steroizi conjugati pot fi excretati prin urina.
Testosteronul poate fi meolizat in doi hormoni mai puternici:
a 5 a-reductaza conrteste testosteronul in DHT


a aromataza il conrteste in estradiol.

5 a-reductaza apare in principal in organele tinta. Tesuturile cu nil ridicat al acestei enzime sunt prostata, scrotul, penisul, ficatul si foliculii pilosi din piele. Spre deosebire de testosteron, DHT nu poate fi aromatizat in estrogeni.
Teoretic, androgenii pot fi administrati oral. Totusi, deoarece absorbtia multor androgeni ce apar in mod natural este minima, si timpii lor de injumatatire sunt relativ scurti, pentru tratamentul oral sunt folositi analogii sintetici, care sunt absorbiti cu mai multa usurinta in tractul gastrointestinal si au timpi de injumatatire mai lungi.


c) Mecanismul de actiune

Testosteronul intra liber in celulele tinta unde actioneaza ca testosteron, DHT sau estradiol (ura 8-l0). Tipic pentru hormonii steroizi, cand hormonul se leaga la receptor, produce o modificare conformationala care duce la eliberarea din receptor a unei proteine a socului caloric (HSP). Aceasta creste disponibilitatea locurilor de legare la ADN, permitand astfel, legarea receptorului la elementul de raspuns hormonal (HRE) al ADN-ului. Din acest punct, receptorul fixator de hormon, actioneaza ca un factor de transcriptie pentru reglarea expresiei genice. Receptorul androgenic este un membru al superfamiliei de receptori ai acidului steroizi-tiroidieni si acid retinoic. in aceasta calitate, este caracterizat ca avand un domeniu de fixare la ADN, un domeniu de legatura si o regiune N-terminala.
Testosteronul patrunde in celula, unde se leaga de receptorul androgenic (AR), eliberand astfel proteina socului caloric (HSP). Eliberarea de HSP produce o schimbare conformationala in receptor care creste disponibilitatea la locul de legare al ADN-ului, permitand, astfel, legarea receptorului fixat de elementul de raspuns hormonal al ADN-ului. Receptorul legat actioneaza ca factor de transcriptie reglator al expresiei genelor androgen-sensibile.


d) Actiunile hormonilor androgeni

Deoarece androgenii sunt solubili in lipide, ei pot difuza in celule si interactiona cu receptori nucleari. Actiunile predominante ale androgenilor la barbati includ reglarea sau controlul reproducerii si stimularea cresterii si maturizarii sistemului reproductiv (Schema 8-6).


Schema 8-6 _______ ________

Actiunile androgenilor
- Reglarea diferentierii organelor genitale interne si externe masculine la fat
- Stimularea cresterii, dezvoltarii si functiei organelor genitale interne si externe la barbat
- Stimularea cresterii parului in regiunea pubiana si axilara
- Stimularea secretiei glandelor sebacee


- Stimularea sintezei de eritropoetina

- Controlul efectelor anabolice proteice


- Stimularea cresterii osoase si inchiderii epifizelor

- Initierea si mentinerea spermatogenezei
- Stimularea sintezelor proteice, sinergism cu hormonul foliculo-stimulant (FSH)
- Mentinerea secretiei glandelor sexuale


- Reglarea efectelor de comportament, inclusiv libidoul

La fat, testosteronul este raspunzator de dezvoltarea canalelor wolffiene in epididim, canalul deferent, culele seminale si canalele ejaculatorii. DHT este responsabil pentru dezvoltarea organelor genitale externe (penis, scrot) si a prostatei. Expunerea sobolanului nou nascut la androgeni aromatizabili, blocheaza permanent posibilitatea hipotalamusului de a regla secretia de gonadotropina intr-un mod ciclic, sustinand astfel un ciclu estral. Secretia de gonadrotopina la acesti sobolani este caracterizata ca fiind tonica.
La pubertate, androgenii stimuleaza cresterea osoasa dar in acelasi timp o finalizeaza, determinand inchiderea epifizelor. Ei stimuleaza cresterea si maturizarea organelor genitale externe si interne. in plus, androgenii stimuleaza secretia glandelor sexuale secundare. Ei sunt responsabili pentru dezvoltarea modelului de par masculin, formarea parului pubian in forma de romb, cresterea barbii, inclusiv modelul de chelie cu regresia parului la tample.
Androgenii stimuleaza secretia glandei sebacee si cresc tendinta spre acnee la pubertate. Ei stimuleaza cresterea laringelui, ceea ce duce la ingrosarea vocii. Deoarece androgenii sunt proteine anabolice, in ultimul timp, sportivii au exagerat in utilizarea lor. Din nefericire, toti steroizii anabolici disponibili in prezent au si o anumita activitate androgenetica care nu poate fi complet izolata de efectele lor anabolice proteice. impreuna cu efectul lor anabolic, sau prin actiuni renale directe, androgenii stimuleaza secretia de azot, sodiu, fosfat, potasiu, calciu si sulfat. Deoarece androgenii stimuleaza sinteza de eritropoetina, valoarea hematocritului este mai mare la barbati decat la femei.
Androgenii sunt raspunzatori pentru comportamentul sexual masculin la alte specii cu exceptia primatelor. Desi comportamentul sexual uman este complex si implica multe componente, androgenii, dupa aromatizarea la estrogeni pot influenta comportamentul sexual si libidoul, prin actiuna asupra sistemul nervos central.
Sinteza proteica din celulele Sertoli este stimulata de androgenii sinergizati cu FSH-uI. Aceasta proteina serste la mentinerea ridicata a nilelor de androgeni din testicul, fapt important pentru functionarea normala a acestuia si pentru spermatogeneza. Nilele androgenetice intratesticulare sunt de peste 200 ori mai mari decat nilele sanguine, iar spermatogeneza inceteaza daca nilele andro-genice scad. Nilele mari de androgeni administrati exogen, pot produce infertilitate, deoarece blocheaza productia de LH si FSH. Cand nilele de LH scad, productia de androgen testicular scade si ea, ceea ce produce o deficienta de androgen intratesticular desi nilele de androgen plasmatic sunt ridicate. In plus, nile mari de androgeni inhiba secretia de FSH, fapt important pentru functionarea celulelor Sertoli.



Alte materiale medicale despre: aparatul genital masculin

a) Sindromul Klinefelter (Disgenezia tubulara seminifera) Barbatii cu un cromozom X in plus, prezinta o tulburarea genetica numita sindromul Klinefel [...]
Spermatozoizii din lichidul seminal sunt incapabili sa fertilizeze un ovul. Ei dobandesc aceasta capacitate fie dupa ce petrec un anumit timp in tract [...]
in timpul trimestrului III de sarcina, datorita prezentei androgenilor si a substantei inhibitoare-miilleriene, probabil datorita tensiunii intraabdom [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre aparatul genital masculin

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile