eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Lista drogurilor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » drogurile » lista drogurilor

Psihedelice

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Psihedelice este o denumire data substantelor psihoacti cu efecte halucinogene. Termenul ii apartine lui Humphry Osmond si a fost folosit prima oara intr-o scrisoare catre Aldous Huxley, in cadrul unei discutii despre cel mai bun termen care sa desemneze mescalina. Huxley a sugerat termenul "panerotima" intr-un cuplet cu rima:
O lume triviala de vrei s-o faci sublima, iti poate ajunge-un gram de panerotima.
Huxley derivase acest cuvant nou din limba greaca si considera ca ar trebui sa insemne "eliberator al sufletului", in timp ce Jonathan Ort a aratat ca de fapt inseamna drog care provoaca manifestarea emotiilor puternice. Pe Osmond nu l-a entuziasmat termenul lui Huxley si a avut propria idee:
Ca sa-ntelegi ce-i iadul sau sa plutesti angelic, Nu-ti trebuie decat un gram de psihedelic.
Termenul lui Huxley a disparut aproape fara urma, pe cand cel de psihedelic ramane un termen des intrebuintat. El a denit strans legat de LSD si de perioada anticulturala a anilor '60, in mare masura datorita faptului ca Timothy Leary si oamenii sai l-au intrebuintat cu foarte multa larghete. El continua sa fie folosit in acelasi context anticultural drept cel mai uzual termen pentru drogurile halucinogene (de exemplu, in scrierile lui Terence McKenna), dar majoritatea cercetatorilor in domeniul substantelor psihoacti prefera termenul "halucinogen" ( Halucinogene) sau, mai recent, "enteogen" ( Enteogene), intrucat termenul "psihedelic" este prea strans legat de consumul modern si tipic occidental al acestor substante.


Surse: McKenna 1992, Ott 1993, Ott 1996.
Alte materiale medicale despre: lista drogurilorCorn de secara (Claviceps purpurea) este numele dat unei ciuperci parazite care se gaseste pe iarba si rogozul atinse de boala, dar mai ales in lanuri [...]
Termen inventat de Josph Needham, distins istoric al stiintei, care inseamna 'un elixir creat de organism prin metode fiziologice si nu prin metode ch [...]
Psilocybe sunt ciupercile halucinogene cele mai folosite in scopuri recreative. Majoritatea consumatorilor le numesc 'ciupercile magice\" sau 'palarii [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre lista drogurilor

  Advertisements


  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile