eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Lista drogurilor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » drogurile » lista drogurilor

Piatra broastei

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Piatra broastei (numita de asemenea bufonis lapis si batrachita) este numele dat unei pietre miraculoase despre care se spune ca se gaseste in capul broastelor raioase. Ea face parte din folclorul european de cel putin 600 de ani. Wallis Budge, specialist in egiptologie antica, il citeaza pe profesorul Ray Lankester ca fiind cel care a "dezlegat" misterul pietrei broastei. Potrivit lui Lankester, pietrele broastei nu sunt deloc pietre, ci dintii unui peste (Lepidotus) care au fost gasiti in roci. Dupa cum vom vedea, el este foarte departe de ader. Albertus Magnus, se spune, a afirmat ca piatra numita borax se gaseste in capul broastelor raioa-se. Folosirea cuntului piatra in scrierile alchimistilor nu se refera de obicei la o gema, ci la diferite substante solide; credinta ca piatra broastei e o nestemata de pret a fost o neintelegere foarte larg raspandita, care a generat un numar urias de identificari false.

Alchimistii cunosteau bine faptul ca veninul broastei raioase se gaseste in capul acesteia; prin urmare, afirmatia lor ca piatra broastei era extrasa din cap demonstreaza ca piatra fermecata a broastei si veninul psihoactiv sunt unul si acelasi lucru. Stiind ca piatra broastei era fie veninul extras, fie glandele parotide uscate, multe descrieri altfel absurde si obscure devin foarte clare. Hermolaus Barbarus scria ca piatra trebuie smulsa din capul broastei, altfel se resorbi (adica veninul nu fi eliminat). John Baptista Porta afirma ca broasca raioasa trebuie iritata cu lovituri, altfel nu elimina piatra (broasca astfel tratata elibera venin; o tehnica similara este practicata de vrajitorii haitieni, care folosesc broaste raioase pentru a obtine drogul Zombi; Drogul zombi). O alta credinta legata de piatra broastei este aceea ca-si schimba culoarea sau "transpira" daca posesorul ei este victima unei vraji. Aceasta este o superstitie confuza, in care se poate obser ca intelesul original a fost deformat - transpiratia se refera la veninul secretat de broasca, iar experimente moderne de chimie (si textele alchimice anterioare) arata ca schimbarea culorii are loc atunci cand veninul este incalzit.
Andrea Chiocco, scriind la inceputul secolului al XVII-lea, isi citeaza si-si contrazice un ril contemporan, care afirma ca piatra broastei nu se formeaza in capul broastei raioase, ci se gaseste in roci (idee reluata mai tarziu in identificarea gresita a lui Lankester), and un aspect asemanator cu cel al unei ciuperci mici. Se pare ca, intr-un fel sau altul, broastele raioase si ciupercile sunt inseparabile.
Surse: Budge 1978, Crollius 1670, Radford si Radford 1980, Ratsch 1992, Thorndike 1923-58.Alte materiale medicale despre: lista drogurilorDesi planta de canabis este acum omniprezenta, ea isi are originea pe un singur continent, spre deosebire de alte tipuri de halucinogene raspandite (c [...]
Macul (Papaver somniferum), sursa celui mai puternic si important analgezic, morfina, dar si a celui mai renumit drog de strada, heroina, este in acel [...]
in Europa, rozmarinul salbatic {Ledum palustere) era legat de comportamentul violent, incontrolabil al vikingilor. Poporul tungusk din Siberia avea in [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre lista drogurilor

  Advertisements


  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile