eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Lista drogurilor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » drogurile » lista drogurilor

Basica porcului

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Basica-porcului este denumirea data de obicei unui grup de ciuperci care cuprinde genurile Lycoperdon, Bovista si Caltia. intrebuintarea lor de catre oameni poate fi urmarita in trecut pana in neolitic (epoca noua a pietrei). Treisprezece exemplare au fost gasite pe santierul arheologic Skara Brae de pe insula Orkney, in largul coastei scotiene, datarea cu izotopi radioactivi ai carbonului plasandu-le vechimea in jurul anului 2 000 i.Hr. Alte specimene au fost dezgropate si in alte asezari neolitice din insulele britanice, cum ar fi exemplarele de Bovista nigrescens descoperite la Lochlee, in Ayrshire, in anii '70 ai secolului al XlX-lea. Aceste ciuperci au fost identificate de Mordecai Cooke, unul dintre primii micologi si autor al unor lucrari despre substantele psihoactive. Asezarea de la Vindolanda, din Northumberland (datata 85 - 125 d.Hr.), continea trei exemplare de Bovista nigrescens si doua exemplare de Caltia utriformis. Scopul pentru care aceste comunitati preistorice si istorice timpurii foloseau ciupercile nu este cunoscut. Unele sunt consumate ca aliment si, de asemenea, au fost folosite in mod traditional pentru a trata ranile deschise in India, Europa si America de Nord; anumite specii par sa aiba proprietati psihoactive.
La indienii blackfoot, barbatii isi atarnau la gat ciuperci de marimea unei mingi de golf pentru parfumul lor. Indienii blackfoot numesc ciupercile basica-porcului "stele cazute" sau "stele prafuite"; ele sunt un motiv dominant in desenele de pe corturile lor traditionale, numite tipi (wigwam). Originea acestor desene este un subiect al miturilor respectivilor indieni. Blackfoot erau renumiti pentru cunostintele lor de astronomie si aveau in repertoriu mai multe mituri despre stele. intr-unui dintre ele, intitulat "Stelele prafuite" (alte titluri fiind "Fratii gemeni sau Stelele gemene" si "Originea salasului cu patru carari"), un strain viziteaza o ara blackfoot si il inta pe barbatul numit Smart-Crow un ritual nou si niste cantece. Strainul mai spune:

"Iasca pe care o folosesti ca sa aprinzi focul e facuta din scoarta de copac si nu se aprinde repede; ia in loc ciuperci basica-porcului, pentru ca sunt mult mai bune. Ele sunt Stelele prafuite. Trebuie sa pictezi aceste stele de jur imprejur la baza cortului tau. in partea de sus sa desenezi Cele sapte stele pe o parte si Gramada de stele pe cealalta. in spatele cortului, aproape de rf, trebuie sa faci o cruce care sa reprezinte Luceafarul de dimineata. Apoi la baza, de jur imprejur, deasupra Stelelor prafuite, vei desena muntii. Deasupra intrarii sa faci patru dungi rosii imprejurul cortului. Ele reprezinta cararile bizonului."Pentru ca aceste ciuperci erau cunoscute ca stele cazute, ele apar totodata in aceste mituri in chip de odrasle nascute din uniunea dintr-o femeie si o stea. Pe langa rolul pe care il joaca in mitologia blackfoot, ele sunt arse ca te aromate, pentru a tine la distanta fantomele. Aceasta poate sugera faptul ca oamenii din tribul blackfoot cunosteau proprietatile psihoactive ale unor ciuperci basica-porcului, despre care se stie ca au efecte anestezice ( mai jos). De asemenea, obiceiul indienilor flathead din Montana (aflat in contrast puternic cu credinta europeana ca ciuperca este periculoasa pentru ochi) de a freca pleoapele si obrajii copiilor cu sporii unei specii de Lycoperdon pentru a-i face sa adoarma poate sa sugereze cunoasterea proprietatilor ei soporifice.
La indienii tarahumara din Mexic, ciuperca basica-porcului (specia Lycoperdon) este temuta din cauza asocierii ei cu vrajitoarele, despre care se spune ca o folosesc ca sa provoace boli si sa devina invizibile pentru victimele lor. Populatia mixtec din Oaxa-ca, Mexic, foloseste doua specii de basica-porcului care par sa aiba efecte psihoactive. Lycoperdon mixtecorum, pe care indienii mixtec o numesc gi'i wa, adica "ciuperca de calitatea intai", ii produce consumatorului o stare soporifica in care apar halucinatii auditive. Indienii spun ca vocile auzite pot sa raspunda la intrebarile care le sunt puse, ceea ce sugereaza ca ciuperca era pretuita in practicile divinatorii. Lycoperdon marginatum, cealalta ciuperca folosita de indienii mixtec, are efecte similare, desi denumirea ei aborigena, gi'i sa (ciuperca de calitatea a doua), sugereaza ca este mai putin puternica. Adrian Morgan, etnomicolog amator, declara, in urma propriei experiente, ca o alta ciuperca, Scleroderma citrina, provoaca o narcoza puternica la cincisprezece minute dupa ingerarea unei jumatati de ciuperca. El descrie aparitia unor tulburari vizuale, care lasa locul unui somn profund cu durata de doua ore.In albinarit exista obiceiul foarte raspandit de a se aseza sub stup o ciuperca basica-porcului arzand mocnit, pentru a seda albinele, aceasta intrebuintare fiind mentionata de renumitul specialist in te John Gerard (1545 - 1612). Daca despre efectul tranchilizant s-a spus ca se datoreaza pur si simplu excesului de dioxid de carbon, posibilitatea ca basica-porcului sa aiba proprietati psihoactive nu poate fi ignorata. Ciuperca a fost folosita cu succes ca anestezic in unele interventii chirurgicale. Reverendul Hugh Macmillan descrie aceste efecte putin cunoscute intr-o lucrare de botanica de la jumatatea secolului al XlX-lea:


"Ciuperca basica-porcului comuna priveaza pacientul de vorbire, mobilitate si sensibilitate la durere, dar el ramane constient de tot ce se intampla in jur. [] Arsa incet, aceasta ciuperca a fost folosita mult timp pentru a seda albinele, asa incat stupii lor sa poata fi jefuiti de miere fara consecinte neplacute. De asemenea, au fost efectuate recent experimente cu aceeasi specie pe caini, pisici si iepuri si s-a constatat inriabil ca se produc aceleasi efecte. Cand fumul eliberat de ciuperca aprinsa este inhalat lent, el produce treptat toate simptomele de intoxicatie, urmate mai intai de somnolenta si apoi de 0 insensibilitate totala la durere, iar apoi, daca inhalarea continua, de voma, convulsii si in ultima instanta de moarte."

Surse: Bacon 1627, Bye 1979, Emboden 1974, Hart 1979, Macmillan 1861, Morgan 1995, Munro 1879, Pegler et al 1995, Ramsbottom 1953, Schultes 1977, Wasson si Wasson 1957, Watling si Seaward 1976, Wissler si Dull 1909.Alte materiale medicale despre: lista drogurilorGuarana (Paullinia cupana, P. sp.) este o planta cataratoare lemnoasa, care creste in bazinul central al Amazonului. Semintele ei contin atat teobromi [...]
Basica-porcului este denumirea data de obicei unui grup de ciuperci care cuprinde genurile Lycoperdon, Bovista si Calvatia. intrebuintarea lor de catr [...]
Ketamina este singurul produs analog cu PCP (vezi PCP) care poate fi produs in mod legal si are doar 5-10% din puterea acestuia, in prezent, ketamina [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre lista drogurilor

  Advertisements


  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile