eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tromboza

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile venelor » tromboza

Terapia trombolitica


in practica clinica sunt utilizate doua metode de administrare a agentului fibrinolitic:


a sistemica si

a locala (prin cateter).In tratamentul ocluziei venoase pana nu cu mult timp in urma a fost preferata calea de administrare sistemica, prin infuzia intavenoasa a unor doze mari de agent trombolitic. Ocazional, in tulburari venoase localizate, cum ar fi trom-boza de vena axilara, streptokinaza era administrata i. local. Datorita dezvoltarii rapide a colateralelor imediat dupa episodul trombotic acut, infuzia locala era considerata mai putin avantajoasa, terapia sistemica ramanand mult timp metoda de electie pentru administrarea substantei fibrinolitice, in tromboembolismul venos.In ultimii ani insa, administrarea agentului fibrinolitic printr-un cateter introdus in masa trombului ocluziv, a inlocuit treptat in majoritatea centrelor mari metoda de administrare sistemica. Cateterul este introdus percutan in vena femurala si pozitionat sub ecran, siringa ce contine substanta trombolitica atasandu-se la cateter.
Pacientii care au cele mai bune sanse de succes cu tratament trombolitic prin cateter sunt cei cu:
a tromboza acuta < 14 zile;


a tromboza venoasa profunda multisegmentara;

a ocluzie cronica a venei iliace;


a phlegmatia cerulea dolens.


Pacientii trebuie sa aiba tromboza venoasa profunda acuta simptomatica, < 14 zile de la debut, documentata cu flebografie conventionala, si/sau ecografie Doppler color.
Contraindicatiile de administrare ale substantelor trombolitice sunt urmatoarele:


1. Absolute

a Hemoragie interna activa;


a AVC recent (< 2 luni);

a Patologie cerebrala.


2. Relative: Majore

a Chirurgie majora recenta ( 100 mg. %, iar timpul partial de tromboplastina la 60-90 sec.
Daca statusul litic nu este la un nivel suficient, se va mari doza orara. Dupa intreruperea terapiei litice, la 2-3 ore, se va incepe administrarea Heparinei i.
Terapia cu anticoagulant oral (cumarina) va fi administrat in maniera cunoscuta ( Anticoagulante orale).In cazul administrarii agentului litic prin cateter, dozele de urokinaza utilizate vor fi urmatoarele: doza de atac, bolus de 250.000 - 500.000 unit., urmata de perfuzie continua de 250.000 unit/ora. Flebografia prin cateterul de infuzie este repetata la 6-8 ore interval. Terapia litica este continuata pana se obtine liza completa a trombului.
Tratamentul cu tPA se face dupa urmatoarea schema: bolus de 15 mg i. urmat de administrarea a 0,75 mg/kg in 30 min, apoi 0,50 mg/kg in 60 de minute, doza totala nedepasind 100 mg.



Alte materiale medicale despre: tromboza

Notiunea de sistem reprezinta in gandirea stiintifica contemporana nu o "moda", ci un instrument necesar intelegerii fenomenelor biologice in mod spec [...]
Pe calea unor indelungate tatonari, facute si prin propria experienta, fiinta umana a acumulat o seama de mijloace terapeutice, consolidand - in decur [...]
Un dicton intelept spune ca natura nu cunoaste probleme, ci numai solutii. Desigur ca nu este usor de definit in mod exhaustiv ceea ce este natural sa [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tromboza

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile