eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile stomacului si duodenului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile stomacului si duodenului

Perforatie gastrica




Este comunicarea cavitatii gastrice cu cavitatea peritoneala. Se poate intilni in urmatoarele situatii : 1) Consecinta a procesului patologic de erodare si penetrare a unui ulcer sau mai rar a unui cancer prin toate straturile stomacului cu realizarea unei comunicari Intre lumenul gastric si cavitatea peritoneala. 2) Posttraumatica : a) dupa contuzii abdominale si Sn acest caz comunica numai cu cavitatea peritoneala ; b) dupa plagi penetrante abdominale cu leziune viscerala si Sn acest caz perforatia gastrica comunica cu cavitatea peritoneala, iar aceasta cu exteriorul.


Orice perforatie gastrica netratata evolueaza de regula spre peritonita si deces. In unele cazuri poate evolua spre o peritonita localizata (abces subhepatic sau subfrenic).



Tratamentul este conservator in situatii exceptionale (bolnav in stare grava, cardiac decompensat, netransporil etc). Acest tratament este foarte greu de condus, necesita repetate examinari clinice si radiologice. El consta In aspiratie gastrica continua, hidratare parenterala, antibiotice, sedative (metoda Taylor). Tratamentul chirurgical se aplica in marea majoritate a cazurilor. Se executa: a) obturarea perforatiei gastrice prin sutura si epi-plooplastie, daca este vorba de o plaga punctiforma sau de o perforatie pe ulcer acut la tinar; b) rezectia gastrica : pentru leziuni traumatice intinse sau pentru ulcere cu calozitate sau neoplasme perforate ; c) vagotomia tronculara sau selectiva asociata unei interventii de drenaj gastric, cu sutura simpla sau excizia-sutura a perforatiei. Cauzele mortalitatii dupa operatie (510%) sint peritonita si complicatiile pulmonare. rsta (mortalitatea creste important peste 60 de ani) si intirzierea intre momentul perforatiei si inceperea tratamentului sint cei mai importanti factori ai prognosticului.



Alte materiale medicale despre: Bolile stomacului si duodenului




Trecerea unei portiuni din stomac prin hiatusul esofagian, din abdomen in torace, este hernia gastrica transhiatala. Premisa anatomica a acestei anom [...]
Este o afectiune degenerativa caracterizata prin aparitia unor polipi izolati sau multiplii pe diferite segmente ale tractului gastrointestinal. Polip [...]
Este deschiderea intraoperatorie deliberata a stomacului cu scop de explorare pentru identificarea si eventual tratarea unei leziuni (ulcer hemoragie, [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile stomacului si duodenului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile