eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile stomacului si duodenului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile stomacului si duodenului

Fistula gastrica




Este acea situatie in care cavitatea gastrica comunica cu exteriorul. Deosebim : 1) Fistula traumatica (dupa plaga abdominala penetranta cu leziune gastrica). 2) Fistula operatorie (cu scop terapeutic). 3) Fistula postoperatorie (ca urmare a dezunirii unei suturi gastrice).
In primul caz, este necesara laparotomia exploratorie care face inventarul leziunilor viscerale- Daca este vorba de o plaga gastrica cu aspect liniar si limitata ca intindere se face gastrorafie (intr-un strat sau in doua straturi), dupa avirea buzelor plagii. Daca plaga este anfractuoasa, intinsa sau daca sint plagi multiple, atunci se face rezectia segmentului gastric afectat, cu resilirea continuitatii dupa unul din procedeele cunoscute ( "rezectie gastrica").
In cazul fistulei operatorii se executa, de fapt, o gastrostomie cu scop de decompresiune gastrica postoperatorie. Ea se recomanda la bolnavii in virsta operati, cu interventii mari abdominale, care necesita aspiratie gastrica postoperatorie. Fata de aspiratia nazogastrica prin sonda, gastrostomia minima are antajul ca nu da tulburari respiratorii si e mai bine suportata. Se suprima in momentul cind tranzitul intestinal s-a reluat. De regula dupa suprimarea tubului de gastrostomie urmeaza inchiderea spontana a fistulei.
In ceea ce priveste fistula postoperatorie prin dezunire de suturi, ea are dezantajul unei mari gravitati. Tratamentul medical se poate aplica fistulelor mici si mijlocii si, in general, constituie o solutie terapeutica "de asteptare", in speranta inchiderii spontane sau in vederea pregatirii terenului pentru reinterventie. Se frineaza secretia gastrica si biliopancreatica prin atropina, clo-rura de calciu, insulina, iniprol. Se protejeaza tegumentele de actiunea digesti a sucurilor prin paste speciale, prin irigatie cu acid lactic (metoda Tr6molieres : acid lactic 4,5 la 1 000, cu adaos de ser bicarbonatat izotonic pentru a potrivi pH-ul la 4,55 ; se iriga plaga zilnic, cu un debit de 12 litri pe zi, prin intermediul unei tubuluri Carrel), prin aspiratie continua in focar. Se combate denutritia prin alimentatie parenterala si prin alimentatie pe sonda intestinala (trecuta in al de anastomoza, daca e posibil). Tratamentul chirurgical se adreseaza fistulelor mari si, in general, in cazul insucceselor tratamentului consertor. Orice tentati de resutura e sortita esecului. Daca e posibil, se face sectiune la distanta in tesuturi sanatoase si apoi sutura. O jejunostomie de alimentatie asociata poate fi de mare ajutor.
<


/div>


Alte materiale medicale despre: Bolile stomacului si duodenului




Apare, de obicei, dupa o necroza pancreatica operata prin foraj sau drenaj glandular, dupa drenaj extern in pseudochiste pancreatice ce comunica cu si [...]
Este consecinta unui abces perianal deschis spontan (mai ales) sau terapeutic. Dupa traiect se disting fistule anale simple si complexe cu varietatil [...]
Trecerea unei portiuni din stomac prin hiatusul esofagian, din abdomen in torace, este hernia gastrica transhiatala. Premisa anatomica a acestei anom [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile stomacului si duodenului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile