eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile stomacului si duodenului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile stomacului si duodenului

Fistula gastrica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
Este acea situatie in care cavitatea gastrica comunica cu exteriorul. Deosebim : 1) Fistula traumatica (dupa plaga abdominala penetranta cu leziune gastrica). 2) Fistula operatorie (cu scop terapeutic). 3) Fistula postoperatorie (ca urmare a dezunirii unei suturi gastrice).
In primul caz, este necesara laparotomia exploratorie care face inventarul leziunilor viscerale- Daca este vorba de o plaga gastrica cu aspect liniar si limitata ca intindere se face gastrorafie (intr-un strat sau in doua straturi), dupa avirea buzelor plagii. Daca plaga este anfractuoasa, intinsa sau daca sint plagi multiple, atunci se face rezectia segmentului gastric afectat, cu resilirea continuitatii dupa unul din procedeele cunoscute ( "rezectie gastrica").
In cazul fistulei operatorii se executa, de fapt, o gastrostomie cu scop de decompresiune gastrica postoperatorie. Ea se recomanda la bolnavii in virsta operati, cu interventii mari abdominale, care necesita aspiratie gastrica postoperatorie. Fata de aspiratia nazogastrica prin sonda, gastrostomia minima are antajul ca nu da tulburari respiratorii si e mai bine suportata. Se suprima in momentul cind tranzitul intestinal s-a reluat. De regula dupa suprimarea tubului de gastrostomie urmeaza inchiderea spontana a fistulei.
In ceea ce priveste fistula postoperatorie prin dezunire de suturi, ea are dezantajul unei mari gravitati. Tratamentul medical se poate aplica fistulelor mici si mijlocii si, in general, constituie o solutie terapeutica "de asteptare", in speranta inchiderii spontane sau in vederea pregatirii terenului pentru reinterventie. Se frineaza secretia gastrica si biliopancreatica prin atropina, clo-rura de calciu, insulina, iniprol. Se protejeaza tegumentele de actiunea digesti a sucurilor prin paste speciale, prin irigatie cu acid lactic (metoda Tr6molieres : acid lactic 4,5 la 1 000, cu adaos de ser bicarbonatat izotonic pentru a potrivi pH-ul la 4,55 ; se iriga plaga zilnic, cu un debit de 12 litri pe zi, prin intermediul unei tubuluri Carrel), prin aspiratie continua in focar. Se combate denutritia prin alimentatie parenterala si prin alimentatie pe sonda intestinala (trecuta in al de anastomoza, daca e posibil). Tratamentul chirurgical se adreseaza fistulelor mari si, in general, in cazul insucceselor tratamentului consertor. Orice tentati de resutura e sortita esecului. Daca e posibil, se face sectiune la distanta in tesuturi sanatoase si apoi sutura. O jejunostomie de alimentatie asociata poate fi de mare ajutor.Alte materiale medicale despre: Bolile stomacului si duodenuluiApare, de obicei, dupa o necroza pancreatica operata prin foraj sau drenaj glandular, dupa drenaj extern in pseudochiste pancreatice ce comunica cu si [...]
Este consecinta unui abces perianal deschis spontan (mai ales) sau terapeutic. Dupa traiect se disting fistule anale simple si complexe cu varietatil [...]
Trecerea unei portiuni din stomac prin hiatusul esofagian, din abdomen in torace, este hernia gastrica transhiatala. Premisa anatomica a acestei anom [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile stomacului si duodenului

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile