eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile stomacului si duodenului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile stomacului si duodenului

Dragstedt (operatie)

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
In 1943, Dragstedt readuce in discutie vagotomia. Obiectivul urmarit de aceasta operatie este hiposecretia si hipoaciditatea stomacului. Concomitent, insa, se obtine si o diminuare a motricitatii. Pe baza unor studii experimentale Dragstedt a fundamentat-o ca metoda de tratament al ulcerului gastroduodenal. Pentru a inlatura staz3 gastrica consecutiva vagotomiei a mai fost necesara o operatie complementara de golire a stomacului : gastroenteroanastomoza, piloroplastia sau antroduodenostomia.
Vagotomia conceputa de Dragstedt este o vagotomie tronculara si se indica in ulcerul duodenal, a carui patogenie este mai ales neurogena (. 20 a). Ea a aparut ca o operatie patoge-nica si, in acelasi timp, conservatoare a integritatii stomacului, in opozitie cu rezee-tia gastrica considerata operatie mutilanta. Studiile experimentale si clinice din ultimii 30 de ani au adus perfectionari metodei. Aceste perfectionari se refera la o de-nervare vagala cit mai tintita pe stomac, protejind denerva-rea altor organe. Asa s-a imaginat vagotomia selectiva, care menajeaza ramurile biliohepatice si pancreatice ale vagului. Aceasta interntie trebuie sa fie si ea insotita de drenaj gastric (. 20 b). Vagotomia supraselectiva aparuta in ultimul timp menajeaza, pe linga ramurile biliohepatice si pancreatice ale vagului, si ramurile antropilorice ; prin aceasta, derivatia gastrica de drenaj nu mai este necesara (. 20 c). In ultima vreme, exista tendinta la unii chirurgi de a asocia vagotomia la o rezectie limitata (antrectomie sau hemigastrectomie) interceptand astfel atit riga hormonala cit si cea nervoasa a secretiei gastrice.

Vagotomia tronculara se poate complica in postoperatorul imediat cu atonie gastrica prelungita, care de regula cedeaza la aspiratie daca operatia de drenaj gastric functioneaza bine, iar in postoperatorul precoce poate surni diareea, a carei cauza nu este bine cunoscuta.
Recidiva ulcerului dupa orice tip de vagotomie, demonstrata clinic, radiologie si secretor, ne obliga sa luam in consideratie reinterntia, care va consta in una din doua posibilitati :
1) Fie o noua vagotomie considerind ca interntia primara a fost o vago-tomie incompleta ; de preferat, in acest caz, calea toracica cu controlul chimic sau electric al intreruperii vagale si cu rificarea sau corectarea drenajului gastric.
2) Fie o rezectie gastrica.Alte materiale medicale despre: Bolile stomacului si duodenuluiEste paralizia musculaturii gastrice. Ne intereseaza gastroplegia acuta cu hipersecretie, complicatia cea mai grava si cea mai caracteristica a vagoto [...]
Se poate produce in urma ingerarii unor substante caustice : acizi puternici, alcali, iod, sublimat corosiv, compusi de arsen, azotat de argint si fen [...]
Este un grup de simptome, mai ales gastrice, ca balonare, alterarea poftei de mincare, jena epigastrica sau durere, borborisme, greata etc., cu sau fa [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile stomacului si duodenului

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile