eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile respiratorii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile respiratorii

Sindroame de hiperinflatie - astmul bronsic

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Sindroame de hiperinflatie - astmul bronsic

Advertisements


Sindroame de hiperinflatie

Astmul bronsic

 Astmul bronsic reprezinta un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene, care apare la indivizi cu susceptibilitate genetica, care se manifesta prin crize paroxistice de dispnee bradipneica expiratorie mai mult sau mai putin severe, insotite de wheezing, care cedeaza spontan sau medicamentos.

Criza de astm bronsic alergic tipic:

-          apare de obicei in a doua jumatate a noptii, de obicei brutal, cu dispnee si anxietate marcata;

-         alteori este anuntata de prodroame (stranut, rinoree, lacrimare, prurit al pleoapelor, cefalee).

Dispneea este bradipneica expiratorie, cu expir prelungit, respiratie suieratoare (wheezig). Criza se termina in cateva minute sau ore, spontan sau sub influenta tratamentului.

Examenul fizic

Bolnavul ramane imobilizat la pat sau alearga la fereastra, datorita lipsei de aer. De obicei sta in pozitie sezanda, cu capul pe spate si sprijinit in maini sau la fereastra deschisa.

In functie de severitatea crizei, se pot intalni:

o        dispnee bradipneica inspiratorie

o        wheezing

o        anxietate cu sete de aer

o        torace hiperinflat cu orizontalizarea coastelor- fixat in  inspir

o        hipersonoritate la percutie

o        murmur cular diminuat si expir prelungit

o        raluri sibilante, disemintate pe ambele arii pulmonre

  • +/- cianoza
  • ochi injectati, narile dilatate, jugulare turgescente cu folosirea muschilor respiratori accesori.

La sfarsitul crizei, apare tusea uscata, chinuitoare (deoarece expulzarea secretiilor se face cu dificultate), cu sputa vascoasa, albicioasa (perlata), microscopic este bogata in eozinofile (uneori exista eozinofilie si in sange), prezinta microcristale Charcot-Leyden si spirale Curschman – specifice pentru astmul bronsic alergic.

            Astmul acut sever sau status astmaticus: criza de astm bronsic care se prelungeste 24-48 ore sau se agraveaza progresiv; nu raspunde la o terapie obisnuita cu b adrenergice si teofilina si produce insuficienta respiratorie acuta majora. Semne pulmonare: activarea muschilor respiratori accesori, tiraj intercostal si substernal, respiratie abdominala paradoxala, aparitia cianozei, tahipnee apoi bradipnee, torace hiperinflat, hipersonor, murmur cular diminuat sau disparut (urgenta), PEF sub 40%. Semne hemodinamice: hipotensiune, chiar colaps, puls paradoxal, initial tahicardie apoi bradicardie, semne de edem pulmonar acut. Alte semne: agitatie, anxietate, coma, deshidratare (din cauza hiperventilatiei).

                       Emfizemul pulmonar

            Este deseori asimptomatic, debutul functional este marcat de aparitia dispneei de regula de efort, cu caracter progresiv ( clasificarea OMS). Toracele sete globulos, emfizematos, cresterea diametrului anteroposterior, ampliatii respiratorii diminuate, vibratii vocale diminuate, hipersonoritate pulmonara difuza, cu coborarea bazelor pulmonare, matitatea cardiaca nedecelabila, MV diminuat, expir prelungit.

           

            BPOC

            Stadiul final al bronsitei cronice obstructive, emfizemului pulmonar si a astmului bronsic. Simptomul principal este tusea cronica si expectoratia prin hipersecretia de mucus si disfunctia ciliara. Acest simptom poate fi prezent cu multi ani inainte de instalarea altor simptome sau mecanisme fiziopatologice. Tusea productiva este ulterior insotita de dispnee cu wheezing, expir prelungit.

Simptomele sunt agravate de frig, vreme umeda si cetoasa si de poluarea atmosferica. Pe masura ce boala progreseaza dispneea devine mai severa si apare chiar la eforturi mici.

Forme clinice

A. „pink puffers - predominant emfizematosi - sunt totdeauna dispneici, de regula obezi, pletorici, dar nu obligatoriu si cianotici. Saturatia cu oxigen a sangelui si valoarea PaCO2 este aproape normala si nu au cord pulmonar cronic. Acestia pacientii au un grad de bronsita. Decompensarea cardiaca dreapta apare rar la acesti pacienti la care domina leziunile pulmonare de emfizem.

B. „blue bloaters” predominant bronsitici - pacient casectic, intens cianotic, pletoric cu policitemie secundara hipoxiei tisulare, cu edeme declive prin decompensarea cardiaca dreapta (cordul pulmonar este o complicatie frecventa in evolutia acestor pacienti la care domina elementele histologice si clinice de bronsita cronica). Pacientii au hipoxemie arteriala marcata cu scaderea PaO2  si valori mari ale PaCO2 cu vasodilatatie periferica, puls plin, alterarea starii de constienta pana la confuzie si chiar coma, cu edem papilar, in formele severe prin cresterea presiunii intracerebrale.

Evolutia este progresiva, mai severa in tipul B. Hipertensiunea pulmonara se dezvolta tarziu in cursul evolutiei BPCO (Stadiul III de BPCO severa) si reprezinta complicatia majora cardiaca a BPCO. Instalare cordului pulmonar cronic si consecutiv cordul pulmonar cronic (definit prin hipertrofia ventriculara dreapta,  initial compensat si apoi decompensat) are un prognostic rezervat.Galerie de imagini si poze medicale: astmul bronsic


imagine cu astmul bronsicimagine cu astmul bronsic imagini astmul bronsicimagini/poza astmul bronsic


Alte materiale medicale despre: Bolile respiratoriiAceasta grupa cuprinde toate cazurile de 'alienatie a persoanei\" caracterizate printr-o tulburare permanenta a raporturilor intelectuale, afect [...]
Stare patologica: senzatie de lipsa de aer (in crize) si dificultati la evacuarea aerului din plamani. Simptome: a [...]
Astmul bronsic este o boala care se manifesta prin: 1) obstructia lumenului cailor aeriene inferioare; 2) caracterul reversibil al obstructiei b [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile respiratorii

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile