eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile respiratorii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile respiratorii

Diagnosticul limbii


DIAGNOSTICUL LIMBII


LIMBA NORMALA



 

 

 

 

 

 

 

  Structura suprafetei limbii

Aceasta imagine prezinta mucoasa cu papilele din regiunea varfului limbii privite la microscop.


Ceea ce se vede ca picaturi rotunde sunt papilele fungiforme iar in interiorul lor se observa capilarele sanguine, de culoare rosie-aprinsa, care in cazul limbii normale se dispun fie paralel, aspect de cai ferate, fie asemenea ramurilor de copac.


De jur imprejurul papilelor fungiforme se observa papilele filiforme de culoare alba. Acestea acopera suprafata intregii limbi reprezentand componenta cea mai importanta a invelisului lingual.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




















. 3

Reprezentarea organelor interne la nivelul limbii


Qi-ul si sangele tuturor organelor ajunge prin intermediul circulatiei energetice si vasculare la nivelul limbii. Conform Nei jing,

diversele parti ale limbii reflecta modificarile patologice ale organelor corespondente.


  Caracterele limbii normale


Culoare purpurie aprinsa, corp flexibil, marime potrivita, invelis in strat subtire, umed si de culoare alba. Aceste caractere ale limbii normale denota vitalitate.

 






 




LIMBA PATOLOGICA


Modificari patologice ale culorii




Limba rosie


Apare frecvent in:

Sindroame de tip exogen cu caldura excesiva

Sindroame de insuficienta a yin-ului cu foc excesiv


In .: pacient cu gripa epidemica


Caracterele limbii: culoare rosie, suprafata granulata si rugoasa, depozit galben in strat subtire. Exprima invazia la interior a factorilor patogeni externi vant si caldura.

 




 


 





























 

 




MODIFICARI DE FORMA SI ASPECT ALE LIMBII

 
Limba petesiala


Se observa petesii sau echimoze datorate stagnarii sangelui. In ura a doua se observa petesii la nivelul marginilor si partilor laterale ale limbii datorate stagnarii sangelui in meridianul ficatului.





 

Limba imbatranita


Limba crapata si rugoasa, de consistenta ferma si aspect imbatranit.


Se intalneste in sindroamele de tip exces cu predominanta factorului patogen asupra capacitatilor de aparare ale organismului.


 













 



















Limba spinoasa si cu puncte rosii


Este limba in care papilele fungiforme sunt proeminente si se simt la pipait. Apare in caz de caldura patogena excesiva sau in caz de foc hiperactiv.

In . : pacient cu hemoragie digestiva superioara. Se observa papilele foarte numeroase si de dimensiuni mari care se intind pana spre jumatatea posterioara a limbii. La varf ele sunt deosebit de proeminente. Limba este de culoare rosie 424c29e cu depozit galbui in strat subtire.

Fiziopat.: caldura patogena in organele interne.


 



 

Limba spinoasa


Limba de culoare rosie aprinsa cu spini in partea anterioara.


Apare la pacienti cu insomnii care mananca exagerat de iute sau la pacienti cu regim de munca nocturna.


Fiziopat. : lezarea yin-ului de catre caldura patogena prin patrunderea acesteia in timentul qi-ului nutritiv si sangelui .


 

Limbaspinoasa


In . : pacient cu febra mare in cadrul unei boli febrile exogene. Limba de culoare rosie aprinsa cu papilele fungiforme proeminente si in numar mare.

Fiziopat. : invazia toxinelor microbiene in timentele qi-ului nutritiv si sangelui in cadrul unei boli epidemice.


 









 




MODIFICARI DE MOBILITATE ALE LIMBII

. 35

Limba impiedicata


Fraul acestei limbi este scurt congenital ceea ce nu-i mai permite miscari ample in nici o directie. Necesita interventie chirurgicala.


 



Limba deviata


Cand pacientul scoate limba, aceasta deviaza spre una din parti.


Apare adesea in accidente vasculare cerebrale.


Se datoreaza hiperactivitatii vantului ficatului care se cantoneaza in colateralele energetice ce strabat limba.


 



MODIFICARI ALE DEPOZITULUI LINGUAL


Depozitul lingual normal este dat de qi-ul si yin-ul stomacului care sunt

pulverizate de catre focarul mijlociu la nivelul limbii.

Depozitul lingual patologic apare prin pulverizarea la nivelul limbii a qi-ului

gastric modificat patologic prin invazia energiilor patogene.

Depozit lingual normal


Caractere : nici prea umed nici prea uscat, transparent incat sa se poata vedea corpul limbii, denumit depozit subtire, alb si umed'. Se intalneste la persoane al caror qi gastric si fluide fiziologice se afla intr-o stare optima.


 

Depozit alb, subtire si alunecos


La inspectia limbii se observa umiditate in exces pe suprafata acesteia iar la palpare da senzatia de umed si alunecos. Apare datorita stagnarii in interior a apei, flegmei si umezelii.

In : limba umeda cu depozit alb subtire, mai ingrosat catre baza, corpul limbii marit de volum si de consistenta flasca, prezentand amprente dentare pe margini.

Fiziopat. : deficit de yang cu stagnarea apei si umezelii in interior.


 

















Depozit alb, unsuros si alunecos


In . : pacient cu bronsita cronica. Depozit alb unsuros, cu apa in exces pe suprafata limbii, culoare palid-purpurie, puncte rosii de staza la varf.


Fiziopat. : insuficienta qi-ului de natura yang cu stagnarea la interior a flegmei.


 




Depozit alb unsuros aderent


Peste stratul de depozit unsuros se mai observa prezenta unui alt strat aderent, de aspect murdar, unsuros si alunecos.


Apare in caz de relativ exces al umezelii patogene, ceea ce duce la restrictionarea qi-ului de natura yang al splinei si stomacului.


 

Depozit alb unsuros


Este constituit din numeroase graunte albe, mici, unsuroase, aderente de suprafata limbii si care nu pot fi eliminate prin razuire cu lingurita de ex.


Apare datorita stagnarii alimentelor, flegmei si umezelii.


 











Depozit alb, gros si unsuros



In . : pacient cu ascita consecutiva cirozei hepatice. Limba de culoare violet palid, depozit alb unsuros, mai gros in partea centrala. Apare in deficit de yang cu exces de yin, stagnare a umezelii si apei, precum si a circulatiei sanguine.


 


Depozit alb, gros si neaderent


Depozitul lingual se exfoliaza treptat, conglomeratele devenind rugoase si plutind la suprafata limbii, fiind usor de indepartat prin razuire. Apare in cursul refacerii qi-ului de natura yang care treptat incepe sa elimine frigul si umezeala patogene de natura yin.


 









Depozitul alb unsuros devenit uscat


In . : pacient cu bronsita cronica. Initial depozitul era alb, gros si unsuros, devenind apoi uscat si crapat aproape pe intreaga suprafata a limbii, cu exceptia mijlocului care este exfoliat si in jurul caruia depozitul este inca umed. Apare in stagnarea la interior a flegmei si transformarea acesteia in caldura, qi-ul stomacului si fluidele fiind treptat lezate.


 






Depozit galben unsuros devenit uscat


Se observa depozit galben unsuros distribuit pe intreaga suprafata a limbii. In portiunea centrala si spre varf se observa transformarea treptata a depozitului din umed in uscat. Apare in sindroame de crestere excesiva a caldurii interne ce face ca umezeala patogena sa sufere o transformare spre uscat.


 






Depozit galben subtire


In . : pacient cu febra mare datorata unei infectii a cailor respiratorii superioare. Limba usor rosie cu depozit galben subtire. Apare in stadiile initiale ale patrunderii agentului patogen extern la interior, cand qi-ul incepe sa se incalzeasca.


 











Depozit galben unsuros

Apare in mai multe situatii : umezeala fierbinte, flegma fierbinte, transformarea fierbinte a alimentelor stagnate, insolatie, umezeala calda, blocarea qi-ului organelor cavitare etc.

In .: pacient dupa o viroza epidemica. Limba cu depozit de culoare galben deschisa, gros si unsuros, senzatie de opresiune pectorala si inapetenta.

Fiziopat. : umezeala fierbinte blocata in focarul mijlociu cu afectarea functiei digestive a splinei.


 


















Depozit galben unsuros aderent


In . : pacient cu ocluzie intestinala. Depozit galben unsuros. Pe suprafata limbii se observa si un strat de saliva galben lipicioasa.

Fiziopat. : stagnarea qi-ului organelor cavitare avand drept consecinta ascensionarea umezelii impure la nivelul limbii.


 

 

 

Depozit galben alunecos


Depozitul galben poate fi intalnit si in sindroame de frig si umezeala cu urmatoarele caracteristici : limba umflata si flasca de culoare alb palida, poate prezenta indentatii marginale, iar depozitul este galben dar umed, cu multa saliva.


Fiziopat. : deficit de yang cu stagnarea la interior a flegmei sau a frigului umed.


 


















Depozit galben ars


In .: pacient cu infectie pulmonara. Depozitul a fost alb, incomplet transformat in galben (pe partile laterale inca se mai observa resturi de depozit alb unsuros), uscat si crapat, limba rosie cu aspect ofilit.


Fiziopat. : frigul umed transformat in caldura patogena care arde si usuca fluidele, inclusiv saliva.


 



























Depozit unsuros murdar cenusiu


Depozit unsuros de consistenta lipicioasa si aspect murdar, de culoare galben cenusie.


Fiziopat. : umezeala turbida in exces.

 

Depozit galben rugos


Limba in totalitate uscata, depozit galben, gros, uscat si crapat, alcatuit din conglomerate rugoase. In partea anterioara a limbii se observa deasemenea crapaturi.


Fiziopat. : caldura patogena foarte puternica ce lezeaza fluidele.


 

Depozit negru unsuros


In . : pacient cu pneumonie lobara. Depozitul alb unsuros in faza de transformare in negru unsuros, fara a fi uscat, limba de culoare rosu aprins, varful limbii prezinta puncte rosii.


Fiziopat. : patrunderea in interior si transformarea in caldura patogena a umezeli turbide, cresterea excesiva a focului intern.


 




















Depozit negru ars


Pacient cu infectie a cailor biliare. Limba rosie si uscata. Depozit negru, ars si crapat la radacina limbii, iar pe margini rest de depozit alb unsuros.


Fiziopat. : caldura patogena in exces transforma prin ardere umezeala turbida in uscaciune ceea ce duce la lezarea fluidelor.


 

Depozit negru parjolit


In . : pacient cu cancer gastric, cu doua zile inainte de moarte. Depozit negru, ars si crapat, de aspect paros la radacina limbii care este contractata, de culoare alb ofilit si fara luciu.


Fiziopat. : yin-ul in depletie maxima datorita caldurii interne ajunse la extrem.


 




















Depozit exfoliativ


Depozitul se exfoliaza, suprafata limbii este lucioasa ca sticla.


Fiziopat. : deficit al yin-ului si qi-ului stomacului sau al qi-ului si sangelui ce nu mai pot reinnoi depozitul.


 

Depozit unsuros ce se exfoliaza pe mijloc


Pacient cu cord pulmonar cronic. Depozitul a fost initial alb unsuros, in prezent se exfoliaza in centru si pe margini. Partile laterale ale limbii au depozit alb-galbui unsuros, culoarea limbii este violet albastruie.


Fiziopat. : flegma si caldura patogena se obstructioneaza reciproc si raman blocate in interior ceea ce afecteaza circulatia qi-ului si sangelui si slabeste qi-ul gastric.


 















Depozit unsuros ce se exfoliaza pe mijloc

Depozitul este alb, gros si unsuros, cu crapaturi.

Fiziopat. : flegma si umezeala nu mai pot fi eliminate, qi-ul si yin-ul stomacului lezate. Se intalneste in sindroame mixte de deficit si exces.


 


Depozit pseudoexfoliativ


Pacient cu ulcer gastric.

Depozitul se exfoliaza in mare parte dar in regiunile deja exfoliate apar papile noi.

Fiziopat. : insuficienta qi-ului si yin-ului care duce la intarzierea refacerii depozitului.

 































Depozit fara radacini


Imaginea este luata dupa ce limba a fost stearsa. Pe mijloc se vad urme de depozit galben care se descuameaza fara sa existe semne de refacere a acestuia pe suprafata limbii.


Fiziopat. : qi-ul si yin-ul stomacului grav afectate, boala in stadiu foarte avansat.


 












Examinarea in dinamica a limbii unui pacient da informatii foarte pretioase cu privire nu numai la diagnostic, dar si la stadiul evolutiv al bolii si la prognostic.

Cele doua imagini arata limba aceluiasi pacient in stadii diferite ale evolutiei bolii.

La debutul bolii, depozitul este alb subtire (. 73). Dupa cateva zile, odata cu patrunderea la interior a factorului patogen si transformarea lui in caldura, depozitul devine galben, unsuros si gros(. 74).


 







 

 

 

. 75, 76

In aceste doua uri avem evolutia limbii unui pacient cu alergie medicamentoasa.

.75 prezinta limba in stadiul incipient al bolii, cu depozit galben lipicios, gros si unsuros. In .76 vedem limba aceluiasi pacient dupa tratamentul pentru eliminarea umezelii patogene. Se observa disparitia depozitului patologic corespunzatoare eliminarii factorului patogen, in cazul de fata umezeala. Mai persista inca indentatiile marginale

 









ALTE MODIFICARI PATOLOGICE ALE LIMBII



In g. 77 si 78 vedem fetele dorsala si ventrala ale limbii unui pacient cu candidoza linguala pe un fond de infectie pulmonara si insuficienta cardiaca.


Limba este rosie spre purpuriu, lucioasa, cu conglomerate de depozit alb pe ambele fete, unele unindu-se in placarde ce se extind si la alte regiuni bucale si care se indeparteaza usor dar se refac.

Apare in deficit mixt de qi si yin cu atac al factorului patogen murdar (infectios).

Se intalneste la pacienti cu boli cronice si constitutie slabita la care qi-ulgastric e foarte serios afectat.

 

 

  Candidoza linguala


 
. 78


Candidoza linguala la un pacient cu cord pulmonar cronic si infectie pulmonara supraadaugata.


Intalnim deasemenea conditia favorizanta a unei boli cronice cu constitutie slabita.


Partea anterioara a limbii e exfoliata, cu insule de depozit albicios.


Prognosticul e rezervat.

 










 



Limba aftoasa













Limba tumorala (g. 83, 84, 85, 86)

. 83: Cancer al limbii

Fiziopat.:cantonare a focului in splina si inima, stagnarea si acumularea patologica a qi-ului.

 

. 84 Tumora benigna a limbii


Tumoreta nedureroasa cu evolutie cronica fara tendinta la supuratie, cu prognostic bun.

In .: tumora benigna de papila linguala.

 

 


Hemangiom lingual congenital.


Fara semnificatie clinica.

Diagnostic diferential cu limba umflata.

 
















 



Limba erodata (cancer lingual)


Formatiune tumorala in portiunea mijlocie a marginii drepte a limbii, cu suprafata erodata si dureroasa la atingere in timpul tranzitului alimentelor solide si lichide. Daca eroziunea patrunde mai adanc in profunzime poate afecta vasele sanguine cu pericolul unei hemoragii masive.

  . 87 Limba hemoragica


Se observa efuziuni sanguine pe suprafata limbii.

Cauze posibile:

acumularea caldurii patogene in meridianul cordului

deficit al splinei si rinichilor cu exaltarea focului etc.

 
















 




Alte materiale medicale despre: Bolile respiratorii

In cele ce urmeaza vor fi prezentate numai tehnicile care utilizeaza antigenii (alergenii) in "starea lor obisnuita", adica testele cutanate si testel [...]
Acest sindrom de hipen-eaetivitate bronsica, observat la persoane cu o predispozitie constitutionala particulara, pune adesea probleme di-ficiile de d [...]
Dispneea reprezinta simptomul major, dar nu patogonomonic, al insuficientei respiratorii. Ea exprima, in primul rind, dar nu obligatoriu, o su fer [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile respiratorii

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile