eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile intestinului subtire

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile intestinului subtire

Tuberculoza intestinala


Tuberculoza intestinala
Tuberculoza intestinala reprezinta una din cele mai rare localizari ale bacilului Koch. Se observa, in general, la virsta adulta, fiind datorita inghitirii bacilului Koch din sputa la bolnavii de tuberculoza pulmonara. Mai rar. poate fi realizata si prin diseminare hematogena. Simptomatologie, In forma ulceroasa se caracterizeaza prin tulburari dispeptice de tip hipostenic, dureri abdominale cu localizare in fosa ileocecala ritmate alimentar, aparind postprandial la doua-patru ore. La aceste acuze se asociaza tulburari de tranzit in care diareea capricioasa alterneaza cu constipatia si se complica ulterior cu malabsorbtia. in forma tumorala se palpeaza, in fosa iliaca dreapta, o rezistenta sensibila care apare in contextul semnelor de impregnare bacilara. in evolutia bolii, anumite complicatii sint de retinut: hemoragia digestiva (complicatie mai rara) si stenoza digestiva (mai frecnt intilnita).
Urmarirea bolnavului va trebui sa controleze evolutia durerilor, a tulburarilor de tranzit intestinal, a curbei termice, a vitezei de sedimentare a hematiilor, a examenului radiologie ce trebuie repetat trimestrial.
Tratamentul este de lunga durata, 1820 luni si este, in general, in functie de etapa respectiva. in situatia unui bolnav cu leziuni pulmonare acti se impune internarea in sanatoriu. Deosebim o faza de atac (primele doua

trei luni de tratament), o faza de intretinere (doua

trei luni) si o faza de consolidare (612 luni).
In faza de atac se impune repaus la pat si un regim dietetic de crutare bogat in proteine, sarac in lipide, moderat in hidrocarbonate. Se interzic alimentele iritante (prajeli, bauturi alcoolice, condimente), celulozicele, cruditatile si laptele.
Tratamentul medical se bazeaza pe marile principii ale chimioterapie! antituberculoase. in aceasta faza, ca tratament etiologic se apeleaza la Streptomicina 1 g/zi sau Etionamida 0,500,75 g/zi sau Cicloserina 1 -3 capsule/zi ; la H.I.N. 10 mg/kg corp si la PAS 12 g/zi.
Tratamentul cu Streptomicina va fi sustinut pina la doza totala de 90 g (trei luni) si va impune un control sistematic O.R.L. pentru depistarea precoce a atingerilor stibulare sau cochdeare (audio-grama).


Ca medicatie antiinflamatorie se asociaza derivatii cortizonici Prednison 40 mg/zi sau Delta-cortizon, doua luni, dupa care se scade progresiv la doza de 20 mg/zi timp de trei

patru luni. Foarte importanta este vitaminoterapia : vitamina C 600 mg

1 g/zi ; complex B ; piridoxina (pentru prenirea nevritelor) ; vitamina A .si D 35 drajeuri/zi. Ca tratament simptomatic se administreaza anti-colinergice. antispasmodice si, in caz de diarei rezistente, Carbonat de Ca 1020 g/zi. Clorura de K 23 g/zi, Mecopar 6 lete/zi, Bis-mut Carbonic 1020 g/zi.
In faza de intretinere, doua

trei luni, bolnavul se mobilizeaza prin camera. in aceasta faza Streptomicina se opreste si se continua cu H.I.N. 10 mg/kg corp si vitaminoterapie.In faza de consolidare bolnavul isi reia treptat activitatea care va ramine insa cu un orar redus, cu respectarea aceleasi medicatii ca in faza precedenta. Aceasta etapa dureaza 6 luni1 an. Se apreciaza ca la un an de tratament bolnavul poate sa-si reia activitatea obisnuita.
Tratamentul chirurgical se aplica in anumite circumstante : sindrom de abdomen acut (perforatie sau ocluzie intestinala) ; abces rece pe cale de fistulizare ; forma tumorala, care este o leziune irersibila si pune probleme delicate de diagnostic diferential ; hemoragii masi ce nu pot fi stapinitc prin tratament medical.
Tratamentul chirurgical se face sub protectia chimioterapiei antituberculoase.


Galerie de imagini si poze medicale: tuberculoza


imagine cu tuberculozaimagine cu tuberculoza imagini tuberculozaimagini/poza tuberculoza


Alte materiale medicale despre: Bolile intestinului subtire




Nevoile energetice sunt usor crescute la copilul tuberculos. Prin urmare, alimentele trebuie sa fie bogate in proteine, cu 20% mai mari fata de nevoil [...]
Este cea mai frecventa infectie cronica a copilului. in Europa majoritatea populatiei infantile vine in contact cu Mycobacteria tuberculozei si [...]
Este obligatorie consultarea medicului. Este o boala pulmonara infectioasa, provocata de bacilul Koch. Regimul alimentar antitoxic este obligato [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile intestinului subtire

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile