eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile intestinului subtire

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile intestinului subtire

Bypass intestinal


Bypass intestinal
Este termenul rezervat operatiei de derivatie jejunoileala facuta pentru tratamentul chirurgical al obezitatii "patologice". O scadere ponderala se poate obtine si prin enterectomii masi, dar interesul bypass-ului rezida In posibilitatea de a reface dispozitia intestinala normala in cazul ca au aparut tulburari gra dupa operatie. Operatia realizeaza excluderea majoritatii intestinului subtire din tranzitul de rezorbtie pentru a produce o scadere ponderala pina la nil normal, fara a produce efecte secundare sere precum diareea, malnutritia sau decesul bolnavului. Initial s-a incercat jejunotransrsostomla (Payne) (. 37 a), dar ea a avut efecte secundare atit de gra incit a fost abandonata in favoarea anastomozei jejunoileale (Scherman) (. 37 b), mai intii termino-laterala si actualmente termino-ter-minala, cu derivatia intestinului exclus in colonul terminal. Scaderea ponderala este regula la toti operatii, la inceput rapida (cam cinci kilograme pe luna in primele sase luni), apoi mai lenta si silizata dupa trei ani. Practic, diareea apare la toti operatii, dar ea are tendinta de a se ameliora cu timpul.

Indicatia operatiei trebuie restrinsa la obezitatea "patologica", aceea care depaseste cu 50 kilograme greutatea naturala staturala sau care atinge dublul acestei greutati si la care tratamentul medical timp de cel putin cinci ani s-a soldat printr-un esec. Virsta tlnara este o indicatie in plus, mai ales daca se asociaza prezenta unui diabet, a unei hipertensiuni moderate sau a unei hiperlipi-demii. Este foarte important ca pacientul sa aibe o personalitate sila, pe care o consideram capabila sa coopereze cu noi cu ocazia instigatiilor motivate de operatie si mai ales multi ani dupa scurtcircuitul intestinal. Factorii care influenteaza decizia operatorie sint complicatiile sau afectiunile asociate obisnuit obezitatii patologice : hipertensiunea, sindromul Pickwick, artrita degenerativa, tulburarile menstruale, sterilitatea, incapacitatea de a practica ingrijiri de igiena corporala, diabetul, guta, staza noasa cu edem si ulceratie.

Asemenea operatie necesita o preparare fizica si psihica minutioasa. In special, trebuie vorbit bolnavului despre posibilitatea riscurilor si a complicatiilor si, mai ales, despre posibilitatea de a fi reoperat de urgenta pentru a resili un circuit normal in cai de tulburari meolice gra cu diarei masi, imediate si incon-trolabile. Totusi, complicatiile imediate ale operatiei sint rare : afectiuni ale peretelui, complicatii pulmonare (hlpontilatie prin supraridicarea dlafragmului in pozitie culcata), tulburari hidro-electrolitice, leziuni anale jenante prin diareele frecnte, baloni-zarea tranzitorie a partii proximale a jejunului inchis in sus. Mortalitatea operatorie este in jur de 5%. Printre complicatiile tardi relevam alterarea hepatica. Se observa steatoza frecnta, care poate duce chiar la exitus prin insuficienta hepatica. De aceea, dupa acest tip de operatie este necesara o supraghere hepatica prelungita, biologica si histologica (daca e posibil prin punctie hepatica), in urmarile tardi s-au mai notat: litiaza renala, manifestari articulare dirse de tip poliartralgii si poliartrite pseudA-reumatoide, ulcer gastroduodenal (impuil hipersecretiei gastrice aparuta dupa bypass-ul intestinal).


Galerie de imagini si poze medicale: bypass intestinal


imagine cu bypass intestinalimagine cu bypass intestinal imagini bypass intestinalimagini/poza bypass intestinal


Alte materiale medicale despre: Bolile intestinului subtire

in cea mai frecventa - si, prin urmare, cea mai importanta - categorie de proceduri intra cele vasculare, de adaugare a unui [...]
in acest context trebuie sa vorbim putin. in general, despre multiplele legaturi dintre puterea de aparare a organismului si raceala sau bolil [...]
in acest context trebuie sa vorbim putin. in general, despre multiplele legaturi dintre puterea de aparare a organismului si raceala sau bolil [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile intestinului subtire

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile