eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Rabia (turbarea)


Rabia (turbarea)
Aceasta boala rala, deseori mortala, afecteaza mai ales animalele, dar ca poate fi transmisa si la om prin intermediul unui animal turbat, ca urmare a unei muscaturi sau a lingerii unei plagi, deoarece rusul este prezent in saliva animalului.

O vulpe cu puii ei la intrarea in zuina. Vulpea este una dintre speciile de animale salbatice responsabile de raspandirea turbarii. Vaccinarea acestor animale a determinat regresia bolii.

Virusul turbarii se proa de la nivelul plagii pana la nivelul creierului persoanei sau animalului contaminat, unde produce leziuni ireversibile, conducand la stare de coma si apoi la moarte in decurs de 5 pana la 20 de zile.

SIMPTOMELE
Perioada de incubatie intre momentul muscaturii sau lingerii unei plagi de catre un animal contaminat si aparitia primelor semne de boala variaza de la 9 zile pana la mai multe luni si depinde in mare parte de locul muscaturii sau al plagii infectate.
Primele simptome sunt febra putin crescuta, dureri de cap si o pierdere a poftei de mancare. Apoi semnele den mai importante si deseori sunt impresionante: indispozitie, anxietate marcata, delir, sete intensa, spasme musculare dureroase la nivelul laringelui, aversiune fata de apa si fata de curentii de aer, tremor, modilicari ale vocii si salivatie intensa.
Afectarea sistemului nervos incepe putin dupa instalarea acestor manifestari. Ea se manifesta prin tulburari ale constiintei si prin paralizii. Ea se poate prezenta si ca o stare de excitatie furioasa (rabia furioasa) cand contracturile se accentueaza (intensifica) si afecteaza corpul in intregime. Aceste semne sunt insotite de febra foarte mare (41A C) si de o liipersalivatie caracteristica.




BARIERELE SANITARE

In tarile in care rusul turbarii este prezent in permanenta, unele precautii sanitare sunt obligatorii.
Pisicile si cainii trebuie vaccinati in fiecare an, iar cainii fara stapan, sacrificati; personalul expus trebuie vaccinat cu regularitate.
Tarile in care rusul e absent (Marea Brilanie, tarile nordice, Australia) impun carantina tuturor cainilor, pisicilor si altor mamifere importate pentru a mentine aceasta situatie.

EVOLUTIA Sl TRATAMENTUL
Odata simplomele prezente, boala evolueaza ineil spredeces: turbarea nu se ndeca. Coma si moartea surn dupa un interval de 3 pana la 20 de zile. Cu toate acestea, bolnavul poate beneficia de unele tratamente (medicamente, in principal calmante si medicamente impotriva durerii, care permit atenuarea suferintelor). Terapia intensiva poare in plus sa asigure mentinerea temporara a functiilor respiratorii si cardiace.Inca nu exista un medicament activ impotriva rusului responsabil de turbare. Deci profilaxia acestei boli mortale este esentiala.


PROFILAXIA

Trebuie sa intervenim cat mai rapid posibil dupa muscatura, inaintea aparitiei simptomelor bolii.
Atunci cand tratamentul adecvat, cu scopul de a imuniza ctima, e efectuat in primele doua zile dupa muscatura, prevenirea rabiei e eficace.
Peste acest interval sansele de ndecare sunt din ce in ce mai mici.
Orice plaga produsa prin muscatura trebuie curatata atent cu apa si sapun sau cu o alta solutie antiseptica, deoarece rusul c foarte sensibil la aceste produse. Plaga nu trebuie sa fie suturata. in tarile unde exista rabie, e absolut obligatorie consultarea de urgenta a unui medic, care il va indruma pe bolnav la centrul antirabic cel mai apropiat, pentru a sili daca e necesar un tratament preventiv. Exista 2 tipuri de tratamente preventive:
- atunci cand animalul e prins si pus sub supraveghere medicala veterinara, se administreaza persoanei muscate ser specific (imunoglobuline) local si pe calc generala si o prima doza de vaccin si se prescrie un tratament antibiotic asteptand rezultatele supravegherii veterinare, in functie de care se continua sau se


intrerupe vaccinarea; RABIA LA ANIMALE Rabia se manifesta la animale prin modificarea comportamentului lor natural. Daca e vorba despre un animal domestic, acesta dene anormal de agresiv si are tendinta sa muste tot timpul; daca e salbatic, el se indreapta fara nici o teama spre om. Astfel de atitudini trebuie sa atraga atentia, mai ales daca sunt insotite de tulburari de mers si de hipersalivatie. Vaccinarea unor animale salbatice este in prezent posibila datorita unui vaccin oral sub forma de bulete (chiftelute) care se plaseaza in regiunile in care traiesc acestea. Animalele salbatice responsabile de boala sunt in principal vulpea (Europa), lupul (Asia) si cainele salbatic (America de Sud). Toate animalele domestice insa (cal, pisica, oaie, caine etc.) pot fi ctime ale bolii, daca sunt muscate la randul lor de un animal salbatic turbat.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase




ISTORIC Imaginea cainelui turbat a inspaimantat omul din cele mai vechi timpuri. Turbarea sau hidrofobia este considerata boala transmisibila cu cea [...]
Este o boala cunoscuta si descrisa din antichitate, pomenita in codul premozaic, iar Democrit si Aristotel o prezinta ca o boala a animalelor. Primul [...]
RABIA Virusul rabiei este un virus cu invelis, cu ARN monofilar. care apartine grupului rhabdovirusurilor. Legarea glicoproteinclor virale de recep [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile