eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Denga


Virusurile care produc denga sint flavh irusuri, dintre care au fost identificate patru serotipuri.
EPIDEMIOLOGIE Denga este transmisa de tintarii.iedes si esie endemica in regiuni tropicale si subtropicale intinse. in Asia. Oceania. Africa. Australia si Americi, inclusiv Caraibcle. Denga clasica, cunoscuta si sub numele de febra miselor nipic, apare de obicei la indivizi lipsiti de imunitate, copii si adulti proniti din alte zone Denga hemoragica apare aproape exclusiv la populatiile indigene si se crede ca este mediala imunologic.

MANIFESTARI CLINICE Virusurile care produc draga produc adeseori infectii inaparente. Atunci cind apar simptome, se disting trei louri clinice: denga clasica, febra hemoragica si o forma usoara, atipica.
Denga Dupa o perioada de incuba|ie de 5 X zile, o scurta perioada pro-diomala. cu usoara conjunctivita sau cori/a. poale preceda cu citcva ore debutul brusc cu cef.ilee extrem de se\ era. durere retroorbitara, durere de spate (in special in regiunea lombara) si dureri in membrele inferioare si articulare. Durerile oculare, anorexia si astenia musculara sihl frecnte; (usca nu se iniilnesie aproape niciodata. Eruptiile cutanate cu aspecte variate sinl frecnte, ca si limfadenopatia. Febra poate urma o evolutie hifazica. Boala febrila dureaza de obicei 5 6 zile si se termina brusc.
Denga atipica Simplomele formei usoare atipice sint: febra, anorexie. i efalee si mialgii. Poate fi intilnila o eruptie cutanata efemera, limfadenopatia este absenta. De obicei, simptomele persista 72 li.
Febra hemoragica Denga Boala debuteaza brusc, cu un stadiu minor (2 4 zile), eu febra. inse. faringita, cefalce, anorexie, greturi, varsaturi si dureri abdominale, care pot fi se\ ere. Spre deosebire de denga clasica, mial-giile, artralgine si durerile osoase sinl rare. Manifestarile hemoragice sint: testul garoului pozitiv, petesii, purpura, echimoze, epistaxis. gingivoragii, hematemeza. mclena. hepatomegalie. tromboeilopenie. hemoconcct'traiie si hematocrit crescut cu > 20%. Diagnosticul de sindrom de soc se pune alunei cind pulsul este slab si rapid, cu ingustarea presiunii pulsului la< 20 mmHg sau apare hipotensiune cu tegumenle reci. umede si neliniste.


DIAGNOSTIC Izolarea primara a virusului poate 11 realizata prin inocularea singelui recoltat in primele 3 5 zile de boala, la tintari sau in culturi de celule de tintari. Diagnosticul serologic se poate sili prin probe pereche de iesle de inhibitie a hemaglutininei sau de fixare de complement; in infectiile primare, se pot detecta anticorpi IgM.
TRATAMENT De sustinere. Glucocorticoizii nu sint eficace. Utilizarea heparinei in CID este controrsata, Intcrferonul a fost incercat in Cuba, cu oarecare indicii de eficacitate.




Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase




ETIOLOGIE Cunostintele despre biologia elementara a Pneumocyxtis ca-riniiau fost grevate de lipsa unui sistem corect de cultivare in vitro. Taxonomia [...]
Hepatita cu virus B evolueaza autolimitant in circa 70-75% dintre cazuri, avand unele particularitati clinice fata de modelul prezentat al hepatitei A [...]
EPIDEMIOLOGIE/PATOGENIE Aspergillus este ubicuitar in mediu. Boala este produsa, la pacientii cu imunodepresie. prin inhalarea sporilor, cu invadarea [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile