eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile infectioase

Definitia cazului de tuberculoza

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Definitia cazului de tuberculoza

Advertisements

DEFINITIA CAZULUI DE TUBERCULOZA

Cazul de tuberculoza (TBC) este:

-bolnavul cu TBC confirmata bacteriologic sau histopatologic sau

-bolnavul care nu are confirmare, dar la care medicul pneumolog are suficiente date clinice si paraclinice pentru a decide inceperea tratamentului antituberculos.

Orice tratament antituberculos trebuie instituit numai de catre un medic pneumolog sau cu avizul medicului pneumolog al teritoriului de care apartine unitatea in care este instituit tratamentul.

Cazul de tuberculoza este definit in functie de localizarea bolii, conf 858j94i irmarea bacteriologica sau histopatologica si istoricul terapeutic.

Cazul de TBC cu doua sau mai multe localizari, dintre care cel putin una pulmonara, va avea ca diagnostic principal pe cel al localizarii pulmonare, iar ca diagnostic secundar (diagnostice secundare) pe cel (cele) ale localizarilor extrapulmonare. Cazul se va inregistra ca TBC pulmonara.

Daca nici una dintre localizari nu este pulmonara, se va considera diagnostic principal cel al localizarii celei mai grave, iar celelalte localizari vor fi inscrise ca diagnostice secundare. Cazul se va inregistra ca TB extrapulmonara.

TBC diseminata, daca are si localizare pulmonara, se va considera cu localizare pulmonara. Se va inscrie la diagnostic principal forma anatomo-radiologica pulmonara, iar la diagnostice secundare localizarile extrapulmonare. In absenta determinarii pulmonare se va inregistra ca TBC extrapulmonara, se va considera diagnostic principal diagnosticul formei celei mai grave, iar diagnostice secundare cele ale celorlalte determinari.

TBC copilului va fi considerata cu localizare pulmonara daca se evidentiaza leziuni ale parenchimului pulmonar, ale arborelui traheo-bronsic sau ale laringelui (diagnostic principal), respectiv cu localizare extrapulmonara daca nu sunt leziuni in aceste structuri . Adenopatia traheo-bronsica, neansotita de alte determinari va fi inregistrata ca diagnostic principal, iar localizarea se va considera extrapulmonara. Daca insa la un astfel de caz, rezultatul examenului bacteriologic din sputa sau dintr-un alt produs recoltat este pozitiv, se va presupune existenta fistulei traheo-bronsice, chiar daca aceasta nu a fost evidentiata, iar cazul va fi inregistrat cu localizare pulmonara.

            Confirmarea bacteriologica sau histopatologica

Un control bacteriologic pentru diagnostic presupune recoltarea prealabila a 3 esantioane de sputa sub controlul nursei si, apoi, examinarea in laboratorul de bacteriologie a esantioanelor recoltate, cu sputa, ca produs patologic, centrifugata. Pentru monitorizarea evolutiei sub tratament antituberculos, se examineaza cel putin 2 esantioane de sputa. Data fiind importanta examenului bateriologic, se impune necesitatea obtinerii unor produse patologice cat mai de calitate .

1. Cazul de tuberculoza pulmonara confirmat bacteriologic poate fi:

- pozitiv la microscopie (M+)- este cel care are la examenul esantioanelor de sputa recoltate inainte de inceperea tratamentului pentru tuberculoza:

·                         cel putin doua rezultate M+

·                         un rezultat M+- si unul C+.

·                         un rezultat M+ si aspect radiologie interpretat de specialist ca sugestiv de TB pulmonara activa.

- pozitiv la cultura (C+) - este cel care are cel putin o cultura pozitiva din sputa recoltata inainte de inceperea tratamentului antituberculos, indiferent de rezultatul microscopiei.

2. Cazul de tuberculoza extrapulmonara confirmat este pacientul cu TBC cu alta localizare decat plamanul (pleura, ganglioni limfatici, abdomen, tract uro-genital. piele, oase, articulatii, meninge etc.) care are:

· cel putin o cultura pozitiva pentru Mycobacterium tuberculosis sau

· un examen histopatologic pozitiv pentru TBC.

Pentru toti pacientii suspectati de tuberculoza extrapulmonara se vor recolta probe in functie de localizare, pentru a fi examinate bacteriologic si/sau histopatologic.

Din orice biopsie recoltata de la un pacient suspect de TBC trebuie sa se faca si un examen bacteriologic pentru Mycobacterium tuberculosis (BK).

3. Cazul de tuberculoza neconfirmat este pacientul cu TBC pulmonara sau extrapulmonara care nu are nici unul din criteriile de confirmare de mai sus, dar care este considerat de medicul pneumolog ca fiind un caz de TBC activa si la care acesta decide instituirea tratamentului antituberculos.

Istoricul terapeutic:

Inregistrarea unui pacient se va face conform istoricului sau terapeutic real.

Cazul nou (N) este pacientul care nu a luat niciodata tratament cu medicamente antituberculoase in asociere pe o perioada  mai  mare de o luna de zile.

Chimioprofilaxia tuberculozei efectuata cu un singur medicament sau cu doua (ex. copii, infectatii HIV) nu se considera tratament antituberculos

INREGISTRAREA Sl DECLARAREA CAZURILOR DE TUBERCULOZA

Conform Legii nr. 3/1978 privind prevenirea si combaterea bolilor transmisibile si Ordinului M.S. nr. 860/2004 privind aprobarea Listei bolilor transmisibile prioritare in Romania, TBC se numara printre bolile supravegheate pe baza unei metodologii de supraveghere.

In acest sens, orice caz de TBC (confirmat bacteriologic sau HP sau la care medicul pneumolog decide inceperea tratamentului antituberculos) va fi anuntat de catre medicul care a diagnosticat cazul sau care a initiat tratamentul, in 48 de ore, prin fisa de anuntare, dispensarului de pneumoftiziologie (DPF) pe teritoriul caruia bolnavul are adresa stabila (locuieste in fapt, conform declaratiei sale), indiferent de adresa sa legala (inscrisa in documentele de identitate).

Bolnavul cu tuberculoza fara locuinta va fi anuntat DPF de care apartine zona in care acesta declara ca isi duce existenta.Pentru a furniza DPF toate informatiile de care acesta are nevoie pentru inregistrarea si declararea cazului, ca si pentru declansarea anchetei epidemiologice, in fisa de anuntare se vor completa toate rubricile, cat mai corect. Se vor mentiona pe foaia de observatie a bolnavului data completarii si cea a trimiterii fisei de anuntare. DPF va verifica prin personalul propriu sau prin medicul de familie, daca pacientul locuieste in fapt la adresa inscrisa in fisa de anuntare.

INREGISTRAREA Sl DECLARAREA

Daca bolnavul locuieste la adresa data, va fi inregistrat in Registrul de tuberculoza al DPF si in baza de date electronica (locala si nationala), dupa o prealabila cautare in baza de date nationala pentru a se evita dubla raportare. Datele inscrise vor corespunde episodului de imbolnavire care este inregistrat

In acelasi timp, medicul pneumolog din DPF va informa prin scrisori medicale medicul epidemiolog al teritoriului respectiv si medicul de familie la care este inscris pacientul de existenta cazului (focarului) de tuberculoza pentru declansarea anchetei epidemiologice. In situatia in care pacientul nu este inscris pe listele unui medic de familie, scrisoarea medicala va fi trimisa medicului de familie caruia ii este arondat epidemiologic teritoriul in care locuieste bolnavul.

Daca se constata ca pacientul nu locuieste la adresa inscrisa in fisa de anuntare, aceasta va fi returnata unitatii care a trimis-o, cu mentiunea 'Pacientul nu locuieste la adresa indicata'.

In situatia in care pacientul a fost externat si nu se mai prezinta la DPF care a primit anuntarea, acesta va inregistra si va declara cazul, va face investigatii pentru gasirea lui si daca nu il va gasi intr-un interval de 12 luni de la inregistrare, il va evalua 'Pierdut'.

Daca bolnavul apare in acest interval la DPF, fie va continua tratamentul (daca va locui in continuare la adresa la care a fost inregistrat), fie se va opera transferul la un alt DPF in teritoriul caruia declara ca s-a mutat.

Atat in Registrul de tuberculoza al DPF, cat si in baza de date electronica locala si nationala vor fi inregistrate toate cazurile de TBC , indiferent daca sunt cazuri noi, retratamente pentru diverse situatii sau transferuri din alte DPF, in ordinea cronologica a aparitiei lor.

Fiecare caz de tuberculoza inregistrat va fi obligatoriu si evaluat atunci cand exista toate informatiile necesare evaluarii, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data declararii.

Daca dupa 12 luni de la declarare pacientul este inca in tratament, el va fi evaluat 'Continua tratamentul' (C) si va fi imediat inregistrat din nou in Registrul de tuberculoza in categoria 'Continuare de tratament' (K). In urmatoarele 12 luni, dupa ce va incheia tratamentul si va avea toate rezultatele controalelor bacteriologice, i se va stabili o categorie de evaluare finala.

INFIRMAREA

Daca dupa inregistrare se constata ca diagnosticul de TBC activa nu a fost corect stabilit, cazul  respectiv va fi infirmat, dar numai de catre medicul pneumolog din DPF in evidenta caruia se afla pacientul. Stabilirea noului diagnostic care face obiectul infirmarii intr-o alta unitate decat DPF, va fi anuntata DPF prin fisa de anuntare a infirmarii diagnosticului de TBC.

Infirmarea (I) se poate opera numai intre momentul declararii si cel al evaluarii, iar dupa inscrierea sa atat in Registrul de tuberculoza, cat si in bazele de date electronice, va fi echivalenta cu o categorie de evaluare finala.

DECESUL UNUI BOLNAV DE TBC IN SPITAL

In cazul decesului unui bolnav de tuberculoza in spital dupa anuntarea cazului la DPF de care acesta apartine, decesul va fi de asemenea semnalat DPF - in 24 de ore - prin fisa de anuntare a decesului, pentru a fi operat in evidentele TBC ale unitatii.

TRANSFERUL

De asemenea, daca un caz isi schimba adresa dupa inregistrare pana la momentul evaluarii, se va opera electronic transferul, iar dupa primirea confirmarii preluarii bolnavului de cel de-al doilea DPF, se va inscrie in Registrul de tuberculoza, la rubrica “Evaluare” Mutat' (M) si se va trimite documentatia medicala. DPF care primeste pacientul il va inregistra in Registru! sau de tuberculoza, cu categoria 'Transferat' (T).

Daca cel de-al doilea DPF nu confirma primirea si pacientul nu apare la noua adresa in maximum 2 luni de la anuntarea transferului, primul DPF va evalua cazul ca 'Pierdut' (P).Galerie de imagini si poze medicale: tuberculoza


imagine cu tuberculozaimagine cu tuberculoza imagini tuberculozaimagini/poza tuberculoza


Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

loading...
Este cea mai frecventa infectie cronica a copilului. in Europa majoritatea populatiei infantile vine in contact cu Mycobacteria tuberculozei si [...]
Nevoile energetice sunt usor crescute la copilul tuberculos. Prin urmare, alimentele trebuie sa fie bogate in proteine, cu 20% mai mari fata de nevoil [...]
Este obligatorie consultarea medicului. Este o boala pulmonara infectioasa, provocata de bacilul Koch. Regimul alimentar antitoxic este obligato [...]

Despre bolile infectioase

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale
Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile
Copyright © 2010 - 2015 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact