eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile ficatului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile ficatului

Colestaza intrahepatica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Este definita ca o diminuare a debitului biliohepatocitar sau canalicular ; de fapt este o diminuare a debitului sarurilor biliare.
Clinic se traduce prin icter, prurit, steatoree, malabsorbtia vitaminelor liposolubile si a calciului, decolorarea scaunului. Biologic, cresc bilirubina conjugata si sarurile biliare in singe, cresc lipidele totale colesterolul si fosfolipidele, creste concentratia sanguina a unor enzime (fosfataza alcalina, 5-nucleotidaza, gama-glutamil-transpeptidaza). Pentru diagnostic mai sint utile : cromocholosco-pia la BSP si clearanceul la BSP (P2 la 44'•120').

Pentru tratament si profilaxie sint importante circumstantele etiologice in care survine C.I.H. : a) colestaza recurenta benigna (Summerskil-Walshe) ; icterul colestatic rccidivant al graviditatii ; c) colestaza medicamentoasa ; d) formele colcstatice ale hepatitei virale ; e) ciroza biliara primitiva ; f) colangita sclerozanta primitiva ; g) colestazele intrahepatice asociate (in hepatita virala, ciroze, hepatita alcoolica, rectocolita ulceroasa, boala Crohn).
Tratamentul este comun tuturor formelor de colestaza si consta in cortiooterapie, drenaje biliare si inductie enzimatica. Corticotera-pia influenteaza hidrocolereza si factorul inflamator asociat cole-stazei ; este contraindicata in steatozele icterigene, pentru ca accentueaza citoliza. Se dau, in general doze modice (40 mg Prednison, doza initiala cu sevraj-ul cunoscut.
Drenajele biliare constau in administrarea de colcretice (Anghi-rol, Boldocholin) si tubajele duodenale repetate cu instilatii duodenale de procaina (cuparea reflexului duodenopasaj Hering).
Inductia enzimatica se realizeaza prin administrarea de feno-barbital (2x0,10g/zi). Actiunea sa consta in stimularea proliferarii reticolului endoplasmatic neted, inducerea sintezei enzimelor, cres-tarea colerezei de origine hepatocitara actionind, indeosebi, asupra fractiunii independente a acizilor biliari si cresterea Tg. m biliru-binei. Efectul sau este farabil in colestazele cu deficit partial al glicuroniltransferazei (boala Gilbert), fiind ineficace in deficitul total al acesteia (boala Crigler-Najar).
Unii mai recomanda, pentru prurit, Colestiramina (Questran), care impiedica reabsorbtia intestinala a sarurilor biliare (ori, in colestaza acestea nu ajung in intestin). in acest scop se ponte da Clor-fenoxamin : 2X1/2 lete/zi.
Pentru corectarea malabsorbtiei vitaminice, lipidice si calcice, se r administra parenteral vitaminele K, A, D, E, acizii grasi cu lant mediu (care se absorb direct si in lipsii sarurilor biliare) si se r face injectii cu calciu.Alte materiale medicale despre: Bolile ficatuluiEste desemnarea eponimica a ocluziei simptomatice a venelor suprahepatice, oricare ar fi cauza ei. Odata ce simptomele au aparut, boala evolueaza fata [...]
Ruptura de ficat intereseaza mai frecvent lobul drept. Odata diagnosticul probabil facut, singurul tratament indicat este cel chirurgical, tratamentul [...]
Este o varianta mai rara de anastomoza portocava de tip radicular. Se face intre vena ombilicala permeabila sau permeabilizata, situata la baza ligame [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile ficatului

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile