eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Toxiinfectiile alimentare


Toxiinfectiile alimentare sint afectiuni care apar ca izbucniri epidemice sau sub forma de cazuri izolate si se datoresc ingerarii de alimente contaminate cu microbi sau cu toxinele acestora.
a) Agentul etiologic. Coci patogeni enlerotoxici (streptococi, stafilococi) ; enterobacteriacce (Salmonella, Esche-richia, Shigella) sau bacterii formatoare de spori, din care unele sint aerobe, iar altele anaerobe.
b) Raspindire geografica

frecnta. Unirsala

cazuri, in general, rare.
c) Sursa de infectie : omul bolnav sau Apurtatorul ce poate elimina germenii prin materii fecale, urina, secretii, nazo-faringiene sau chiar prin leziuni cutanate. Animale bolna sau purtatoare de germeni (vite cornute, rozatoare, pasarile, porcii, caii, cainii, pisicile) care elimina germenii prin materii fecale, urina, lapte. Produse alimentare : carne pronita de la animale bolna sau oua, in special cele de rata.
d) Modul de transmitere se realizeaza prin consumarea alimentelor pronite de la animale bolna, sau prin alimente contaminate in cursul manipularii si pregatirii lor, de catre bolnavi sau purtatori de germeni sau contaminate de rozatoare, animale sau ctori. in general transmiterea se face prin alimente care nu necesita o prelucrare termica totala sau prin alimente contaminate dupa prelucrarea termica.


e) Calea de patrundere este digestiva.

f) Durata perioadei de incubatie : de la citeva ore pina la 48 de ore, in functie de agentul etiologic si gradul de contaminare a alimentului.
g) Simptomatologie. Din punct de dere clinic boala se poate prezenta sub forme usoare (tulburari digesti neinsemnate), forme medii (de genul unei gastro-entero-colite acute) sau forme gra cu o evolutie sera uneori, care duc la moarte, daca nu se intervine rapid. in general, boala incepe brusc, zgomotos, cu greturi, varsaturi, colici abdominale, scaune diareice, ameteli si o febra ce poate ajunge repede la 3940A. Cu toata starea generala grava. in lipsa complicatiilor, vindecarea poate surni dupa 34 zile in formele usoare sau medii si dupa 23 saptamini sau mai mult in formele sere.
h) Durata perioadei de contagiozitate. Nu exista con-tagiozitate interumana.I) Imunitate

receptivitate. Toxiinfectiile alimentare nu lasa imunitate. Receptivitatea este generala.
j) Produse patologice ce se recolteaza in derea diagnosticului etiologic : materii fecale, urina, varsaturi, singe, probe din alimentul incriminat.
k) Diagnosticul bolii si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Simptomele clinice si caracterul epidemiologie al bolii permit sa ne gindim la o toxiinfectie alimentara.
Izolarea germenului din produsele patologice (singe, materii fecale, urina, lichid de varsaturi), din alimente si inocularile pe. animale fac posibil un diagnostic etiologic.
1) Tratamentul. Repausul la pat, regim alimentar hi-dric si un tratament cu antivomiti, calmante, antiseptice intestinale etc, sint indicate in formele medii si usoare. Antibioticele nu se recomanda decit in anumite forme gra de boala. In asemenea forme sere se va urmari rehidratarea organismului prin perfuzii cu glucoza.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Dezinfectia produselor patologice de la bolnavi. Controlul periodic si la angajare al personalului din sectorul alimentar si din colectivitatile de copii. Controlul bacteriologic si terinar al alimentelor. Respectarea conditiilor de prepaA rare, conservare si distributia alimentelor. Evitarea contaminarii alimentelor de catre muste si rozatoare. Retragerea din consum a alimentelor incriminate.

Alte masuri recomandate : lupta contra mustelor, a gindacilor de bucatarie, respectarea masurilor de igiena in blocurile alimentare, pulrizare cu insecticide remanente, plase de sirma la ferestre ; deratizarea periodica si impiedicarea accesului rozatoarelor la alimente ; interzicerea consumului oualoc de rata la prepararea produselor de cofetarie (inghetata, prajituri etc.) si folosirea lor numai bine fierte.



Alte materiale medicale despre: Bolile digestive

In cautarea si cercetarea hranei sale reprezentand de la inceput prima sa necesitate de viati, omenirea a modificat si imbogatit, in decursu [...]
0 alergie este o reactie specifica a organismului, produsa dupa contactul cu o anumita substanta. Mai precis, este un raspuns al sistemului imunitar [...]
Contraindicatiile alaptarii la san sunt putine la numar, dar exista multiple presiuni pentru a renunta la alimentatia naturala (p.204). Astf [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile digestive

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile