eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Miocardite si cardiomiopatii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cardiovasculare » miocardite si cardiomiopatii

Cardiomiopatiile




in categoria cardiomiopatiilor sunt incluse boli neinfla-matorii ale muschiului cardiac si care nu sunt provocate de cauze clare si cunoscute, cum ar fi ischemia miocardului ori hipertensiunea arteriala. Exista cateva zeci de cardiomiopatii impartite in mai multe subcategorii, dar, ca si miocarditcle, ele sunt, din fericire, foarte rare. Cand sunt totusi prezente, constituie o problema serioasa care trebuie tratata cu maxima competenta.In mare, cardiomiopatiile sunt de doua tipuri: cele care conduc la dilatatia inimii si cele care conduc la hipertrofia inimii (exista si un al treilea tip, in care muschiul inimii este infiltrat cu diverse substante, nefiind insa nici dilatat, nici ingrosat peste masura). Dintre cauzele care produc dilatatia inimii, doua sunt mai cunoscute: alcoolul si sarcina.
Cardiomiopatia provocata de alcool apare foarte rar: numerosii consumatori de alcool fac mai degraba boala de ficat decat boala de inima. Totusi, in anumite zone geografice unde populatia are probabil o structura genetica sensibila, precum si in orice alt loc in care, in mod ocazional, unele persoane se dovedesc sensibile, alcoolul isi manifesta efectul toxic direct asupra muschiului inimii, ducand la o slabire marcata a acestuia. Boala apare de obicei la tinerete sau la varsta matura si este extrem de grava, persoana respectiva nemaiputand face, practic, nici un efort. intreruperea consumului de acool este tala, dar, din nenorocire, nu garanteaza si revenirea inimii la normal, ci doar stoparea si eventual usoara ameliorare a bolii (sa reamintim ca prin alcool intelegem orice fel de substanta care contine lichidul incriminat, deci si nul sau berea, caci oamenii inteleg adeseori prin alcool numai taria, ceea ce nu este corect). Un consum zilnic mai mare de un pahar de n sau un pahar de bere - subliniem: sau, nu si

sau un paharel foarte mic, de 50 ml, de tarie echivaleaza cu o situatie periculoasa fie pentru ficat, fie, la cei predispusi, pentru inima. De aceea e absolut necesar sa consultam medicul in raport cu consecintele unei eventuale perioade in care am avut obiceiul sa bem cantitati mai mari de alcool decat cele indicate.


Cat priveste sarcina, ea poate, extrem de rar, sa afecteze muschiul inimii gradei, mecanismul fiind probabil legat de perceperea fatului, decatre organismul mamei, ca un corp strain. Boala este severa, dar de obicei regreseaza spectaculos o data cu incheierea sarcinii. Este important sa deosebim afectarea inimii de oboseala, obisnuita in ultimele luni de sarcina, care tine de cauze normale, fiziologice. De aceea controlul periodic atat la medicul ginecolog, cat si la medicul de familie nu este doar o obligatie formala a gradei, ci o necesitate. Oricat de rara, boala este extrem de periculoasa si poate duce chiar la deces, ceea ce inseamna o mare tragedie daca ne gandim ca, tratata corect, ea se ndeca complet o data cu venirea copilului pe lume.In a doua categorie de cardiomiopatii, una dintre boli retine in mod special atentia: se numeste cardiomiopatie hiper-trofica si consta in ingrosarea excesiva a muschiului cardiac, fara nici o legatura cu o eventuala munca in exces a inimii, care s-o justifice. ingrosarea cuprinde in mod asimetric portiunile peretelui cardiac, impiedica umplerea inimii cu sange si uneori constituie chiar un obstacol la expulzarea sangelui catre organe. Boala este grava, dar evolutia ei poate sa se intinda peste multi ani. Tratamentul medicamentos ocupa un rol important. Eliminarea portiunii de muschi crescute in exces se poate face nu numai chirurgical, operatia fiind relativ dificila, ci si prin cardiologie interventionala, sclerozand (de obicei cu alcool) artera care hraneste portiunea de muschi hipertrofiat: acesta moare si este eliminat ca un corp strain. Operatia necesita, in mod edent, cea mai inalta arta medicala, pentru ca orice greseala, oricat de mica, omoara o alta portiune a inimii, putand conduce la distrugerea functiei acesteia si uneori chiar la distrugerea inimii.



Alte materiale medicale despre: miocardite si cardiomiopatii




Inflamatia, care constituie elementul-cheie al miocardi-telor, este de cele mai multe ori de origine infectioasa. Exista insa si inflamatii neinfectio [...]
in categoria cardiomiopatiilor sunt incluse boli neinfla-matorii ale muschiului cardiac si care nu sunt provocate de cauze clare si cunoscute, cum ar [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre miocardite si cardiomiopatii

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile