eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile valvelor cardiace

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cardiovasculare » bolile valvelor cardiace

Stenoza mitrala


Stenoza mitrala
Cea mai ApopularaA boala a valvelor inimii este stenoza mitrala. Popularitatea ei nedorita decurge din faptul ca Romania a fost, si in mare masura este, o tara cu conditii de trai precare, ce au permis dezvoltarea reumatismului articular acut, netratarea lui si aparitia consecintei frecvente a acestuia, stenoza mitrala. Practic nu exista stenoza mitrala avand o alta cauza decat cea reumatismala; exceptiile nonreuma-tice sunt abia de ordinul unui caz la cateva mii.
Stenoza mitrala consta, asa cum ii spune numele, in ingustarea supapei dintre camera de admisie - atriul stang -, ce preia sangele de la plamani, si camera de cxpulzie a acestui sange oxigenat, hranitor, ventriculul stang. Sangele stagneaza in atriul stang si, incet-incet, stagneaza si mai sus, in amonte de acest rezervor, adica in vasele plamanului, care devine in felul acesta ca un burete plin de lichid. Lichidul care stagneaza in plaman ingreuneaza miscarile respiratorii si impiedica o respiratie corecta. Fondul suferintei bolnalui este, asadar, respiratia grea si oxigenarea imperfecta a plamanului. Pe acest fond apar adeseori exacerbari: momente in care respiratia este aproape imposibila, bolnal fiind nevoit sa stea doar ridicat pentru ca, daca sta intins, sangele navaleste in plamani si agraveaza si mai mult situatia. Prin urmare, bolnal sta ridicat si respira foarte greu - loul se numeste astm cardiac si, in forma sa mai grava, edem pulmonar acut.

Bolnavii trebuie, evident, sa ajunga rapid la spital, unde o interventie hotarata a medicilor de obicei ii salveaza. Fenomenele se repeta ori de cate ori nu este urmat tratamentul, exista abuzuri, cum ar fi consumul de sare ori un efort in exces, sau, mai frecvent, sunt ignorate unele infectii in gat sau infectii respiratorii usoare, care asupra unui om sanatos nu au efect, dar la un bolnav cardiac pot avea consecinte dintre cele mai grave. Aceste situatii se pot repeta pana cand pericolul devine vital.
Sunt de subliniat doua lucruri. Mai intai, faptul ca bolnal cu stenoza mitrala poate avea o lunga perioada, de ani de zile, in care simptomele nu apar - dat fiind ca principala camera de expulzie, ventriculul, nu este afectat (dar cand apar primele simptome ele sunt definitive, bolnal nu se mai intoarce la o stare de bine). Apoi, faptul ca pe bolnal cu stenoza mitrala il pandesc si alte pericole: in primul rand emboliile, adica desprinderea unor cheaguri care stagneaza pe tacute in amonte de baraj, deci in camera atriului stang, inaintea barajului dat de stenoza mitrala. Aceste cheaguri se desprind si pot ajunge la nivelul vaselor din diverse organe, cel mai grav fiind sa ajunga in creier. De asemeni, ritmul inimii devine neregulat, iar complicatia denumita fibrila-tie airiala este intotdeauna prezenta in stenoza mitrala avansata.
Care este mesajul optimist, ce poate face medicina pentru stenoza mitrala? Medicina poate face mult, insa modul in care actioneaza ea in acest caz este ceva mai complicat: stenoza mitrala nu poate fi topita cu medicamente, obstacolul nu poate fi indepartat decat fie printr-o interventie chirurgicala pentru remodelarea supapei si cel mai des inlocuirea ei cu o supapa din otel si material plastic (asa-zisa proteza mitrala), fie, in forme mai putin grave de boala, printr-o interventie de desfacere a stenozei cu ajutorul unor catetere, al unor tuburi de plastic prevazute cu baloane foarte puternice care, prin umflare, dilata zona stenozata.

Pastilele nu pot topi stenoza mitrala, desi pacientii iau ani de zile digoxin,furosemid si alte medicamente; acestea sunt numai paliative, adica descongestioneaza plamanul, dar nu pot indeparta cauza. De aceea, cel mai bun tratament al stenozei mitrale este preventia, adica, asa cum spuneam, prezentarea copilului sau adolescentului la medic atunci cand are infectii in gat si, cu atat mai mult, cand are dureri articulare. Iar dupa ce stenoza mitrala a fost diagnosticata, bolnal trebuie sa se prezinte la medic periodic, cel putin o data pe an, chiar daca nu are nici un simptom, pentru ca medicul sa sesizeze la timp momentul in care o interventie, care este ineviila, poate fi facuta in conditii mai sigure si mai putin complicate.

Iar acest moment poate fi detectat numai de medic, pentru ca simptomele stenozei mitrale sunt asa de variate incat il insala pe bolnal fara pregatire medicala.


Galerie de imagini si poze medicale: stenoza mitrala


imagine cu stenoza mitralaimagine cu stenoza mitrala
imagini stenoza mitralaimagini stenoza mitrala poza despre stenoza mitralapoza despre stenoza mitrala


Alte materiale medicale despre: bolile valvelor cardiace

Termenul de stenoza aortica (SA) defineste, in acceptiunea de azi, existenta unui obstacol (stramtare) in calea de ejectare a sangelui din VS in Ao, i [...]
Generalitati Stenoza pulmonara (SP) este caracterizata prin prezenta unui obstacol in calea de ejectie a VD in AP. Cel mai adesea, obstacolul este si [...]
Asa cum am vazut, in majoritatea cazurilor in care nu este posibila o reconstructie, o croitorie chirurgicala a supapelor, acestea sunt inlocuite cu v [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile valvelor cardiace

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile