eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile cardiovasculare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile cardiovasculare

Rolul activitatii fizice

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Programul Lifestyle Heart Trial include si exercitii fizice regu-late: zilnic, cel putin 30 de minute, cu o intensitate suficient de mare pentru a creste frecventa pulsului la 50-80% din frecventa individuala maxima. Rata sau frecventa maxima se calculeaza scazand cifra varstei din 220. Deci pentru varsta de 50 de ani, rata maxima a pulsului este 170. Daca cineva prezinta modificari electrocardiografice patologice, este nevoie de sfatul cardiologului, care va sili intensitatea efortului. Unii autori recomanda ca in fiecare saptamana sa se alerge intre 16 si 24 km.
Ocazii pentru activitate fizica exista in patru domenii principale ale vietii zilnice:

a la locul de munca, in special daca este solicitata munca manuala;
a pentru deplasari, de exemplu mersul la locul de munca pe jos sau cu bicicleta;
a in activitatile casnice sau lucrul in gradina;
a in timpul liber, participand la activitati sportive sau recreative. Acum 6.000 de ani, lozinca omenirii era: 'munca, activitate si,
eventual, mancare\". in ultimii cincizeci de ani, lozinca s-a schimbat: 'mancare cat mai multa si, eventual, munca\".

Activitatea fizica intensa se asociaza cu o scadere substantiala a riscului cardiovascular, iar mortalitatea, de toate bolile, scade cu 20-30% pentru fiecare 1.000 de calorii de energie cheltuite saptamanal, prin efort fizic.
Activitatea fizica amelioreaza sensibilitatea fata de insulina, scade glicemia, imbunatateste profilul lipidic al plasmei, scazand VLDL, LDL (in special particulele mici, aterogene), trigliceridele si crescand colesterolul 'bun\" HDL (mai ales fractiunea valoroasa HDL,). De asemenea, creste aportul de oxigen la inima, amelioreaza contractia miocardului, scade tensiunea arteriala de repaus, vascozitatea si coagulabilitatea sangvina si creste senzatia de bunastare.

In plus, activitatea fizica scade riscul cancerului de colon (prin efectul asupra prostaglandinelor), reduce timpul de tranzit intestinal, scade riscul cancerului mamar (prin efectele asupra meolismului hormonal), amelioreaza sanatatea musculoscheletala, scade greutatea corpului si diminueaza simptomele depresiei. Sedentarismul produce 22% dintre infarctele miocardice si 1,9 milioane decese pe an. {The World Health Report 2002)
Concomitent, activitatea fizica scade proteina reactiva C si numarul leucocitelor, indicand un efect antiinflamator, ceea ce este deosebit de important in legatura cu placile de aterom. {Circulation 2003; 107:2435-2439)In Statele Unite, pe primul loc, la cheltuieli medicale, se gasesc bolile meolice (obezitate, diabet), iar pe locul doi, sedentarismul, in Germania, numai 13% din populatie este suficient de activa fizic, incat efortul depus sa aiba un efect preventiv.
In zilele noastre, in tarile industriale, activitatea fizica in cadrul diferitelor profesiuni nu mai are efectul de antrenament fizic, deoarece, in toate domeniile, indiferent daca este vorba de lucrul in mine, de industria metalurgica, constructii de sosele sau cai ferate, munca este efectuata cu ajutorul masinilor, fara o solicitare deosebita. Din acest motiv, este necesar ca in timpul liber sa se cheltuiasca energie in plus, in afara activitatii profesionale. Activitatea fizica regulata poate incetini progresul aterosclerozei cu 40%. (Ann Intern Med 2004;140: 1007-l014)

Persoanele care au o buna conditie fizica, pe care si-o mentin de-a lungul anilor, prezinta riscul cel mai mic pentru aparitia unui infarct miocardic. Puseul este de doua ori mai mare pentru cei care respecta numai partial programul de activitate fizica si de patru ori mai mare pentru sedentari. Este extrem de trist ca sedentarii isi cresc riscul decesului prin boli cardiace, in aceeasi masura ca si fumatorii. Cu alte cuvinte, in ce priveste boala coronariana, nu aveti nici un motisa va felicitati, pentru ca nu fumati, daca nu sunteti actifizic, in mod regulat.Alte materiale medicale despre: Bolile cardiovasculareIn principal este importanta reducerea, pe ansamblu, a grasimilor in alimentatie, in special grasimile de provenienta animala, uleiul de palm [...]
Atat grasimile animale, cat si cele vegetale contin o serie de substante de compozitie chimica diferita (fosfatide, hidrocarburi, vitamine si steroli) [...]
Boala coronariana, cu consecintele ei - infarct miocardic, tulburari de ritm cardiac si diminuarea miocardului functional -constituie principala cauza [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile cardiovasculare

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile