eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cailor biliare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cailor biliare

Postcolecistectomie


Extirparea co-lecistului nu este lipsita de riscuri, deoarece 515A/o din cei cole-cistectomizati continua sa sufere chiar daca indicatia pentru interventie s-a facut corect. In acest caz, poate fi vorba fie de acuze preexistente care au ramas neinfluentate, fie de acuze care, realmente, au aparut numai dupa actul operator.
Pornind de la realitatea clinica se poate distinge un sindrom precoce si unul tardiv postcolecistectomic,
A. Sindromul precoce se caracterizeaza prin manifestari clinice ce urmeaza imediat operatiei si care dispar prin tratament medical sau, mai rar, necesita reinterventie : constipatie (inactivitate si dependenta de laxative) ; diaree intra- si postprandiala care apare la douatrei saptamini de la operatie (insuficienta de sfincter oddian) ; colici biliare frecvente de intensitate redusa (expresia efortului adaptativ); astenie postoperatorie (hepatopancreatita preexistenta ?>; scadere in greutate sau, dimpotri, cistig ponderal printr-o liberalizare precoce a dietei ; sindrom algo-febril-icte-ric fie prin litiaza coledociana (migrare de calcul din hepatic sau eolecist intra- sau postoperator, eventual anterior interventiei), fie printr-un proces inflamator preexistent cu tendinta sclerogena la nivelul coledocului terminal ; hemoragii digestive (avitaminoza K sau din artera cistica) ; fistula biliara externa ; insuficienta hepatica ; supuratii subfrenice sau subhepatice ; eventratii.


B. Sindromul tardiv si de durata :

a) manifestari la nivelul hepatocoledocuiui : strictura prin traumatism (manipulare chirurgicala sau trecere de calculi), prir, infiltratie, abces biliar sau proces neoplazic ; stenoza sfincterului Oddi (traumatism prin trecerea de calcul sau operator ; preexistenta ca urmare a inflamatiei, colesterolozei sau a unei hipertro-fii musculare congenitale ; spasm); litiaza eoledociana ;
b) suferinta bontului cistic restant : litiaza ; neocula ;
c) dischinezia sfincterului lui Oddi : hipertona ; hipotona ;
d) sindrom aderential perihepatic si perivisceritic (perigastrita, seriduodenita, pericolita etc.);


e) afectiuni extrabiliare : colon iriil; pancreatita cronica i ttaza duodenala ; afectiuni parenchimatoase hepatice (hepatita si ciroza prin colestaza, colangita).
Profilaxia sindromului postcolecistectomic se realizeaza prin respectarea urmatoarelor masuri generale : acuratete diagnostica si indicatie corecta pentru interventie ; tehnica adecta .si limitarea manevrelor brutale intraoperatorii ; pregatire preoperatorie complexa ; colangiografie peroperatorie; recunoasterea si tratarea corecta a unor afectiuni digestive asociate extrabiliare.
Din prezentarea schematica a S.P.C. se poate obser ca unele suferinte impun o rezolre medicala in timp ce altele obliga la reinterventie chirurgicala.
Tratamentul medical fi individualizat si adaptat fiecarei suferinte in parte. O atentie deosebita trebuie acordata hipertoniei si hipotoniei oddiene, care se poate grefa pe un sfincter indemn sau modificat organic. Aceste diskinezii apar in treisase luni de la interventie. Alteori sint persistente, necesitind o medicatie de lunga durata care este similara celei recomandate in diskinezine caii principale ( "diskinezii biliare").
Constipatia precoce, ca si colonul iriil care poate sa apara ulterior, se vor combate prin dieta bogata in fructe si legume fierte la care se adauga ingestia unei cantitati sporite de lichide ( "colon iriil").
In astenia postoperatorie se incerca o medicatie roboranta (vitamine, tonice nervoase, anabolizante etc), corectindu-se in caz de prezenta si fenomenele de insuficienta hepatopancreatica ( .insuficienta hepatica" si "pancreatita cronica").
Blocajul aderential perivisceritic necesita un tratament complex care, de cele mai multe ori, da putina satisfactie. Pe linga medicatia antalgica se incerca si o terapie prin proceduri fizi-cale locale : parafina, perna electrica, namol, ultrascurte, infra-rosii. La nevoie, infiltratii intradermice cu novocaina sau zilina 0,5l'/o ( "periviscerite").
Reinterventia chirurgicala se indica in cazul existentei unor cauze organice care necesita rezolre directa (stricturi de coledoc, calcul coledocinn restant, neocula etc).




Alte materiale medicale despre: Bolile cailor biliare




IRC se refera la pierderea definitiva a functiei renale, care se manifesta prin seninele si simptomelc cunoscute sub numele de uremie. Spre deosebire [...]
Extirparea co-lecistului nu este lipsita de riscuri, deoarece 515A/o din cei cole-cistectomizati continua sa sufere chiar daca indicatia pentru inte [...]
Diskineziile biliare slnt privite ca tulburari motorii ale cailor biliare extrahepatice cu consecinte tn dinamica procesului de stocare si de evacuare [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile cailor biliare

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile