eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Bolile alergice

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile alergice

Aspergiloza pulmonara

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Se intilneste in special in mediul rural, la muncitorii din silozuri, abatoare si crescatorii de vite si pasari si la alte profesii, in cursul carora se vine in contact cu surse care pot contine agentul patogen, reprezentat de fungii din genul Aspergillus (fumigatus, niger, restrictus, nidullans), raspinditi pe sol si pe tegumentele oamenilor si animalelor. Calea de intrare este aeriana (foarte rar digestiva).
Boala se manifesta sub forma: 1. bronsica (astm); 2. astm asociat cu infiltrate parenchimatoase (aspergiloza alergica bronhopulmonara); 3. as-pergiloza diseminata; 4. aspergilomul bronsiectaziant (megacitomul).
Forma bronsica pura (astmul) este produsa de sporii inhalati, care stimuleaza, in special la indivizii atopici, productia de IgE, determinind astmul intrinsec (reactie tip I) ( modulul astmul).
Aspergiloza bronhopulmonara alergica. Este cea mai frecventa complicatie a astmului (1). Clinic se manifesta prin astm asociat cu imagini radiologice, care constau in opacitati (fara refractie parenchimatoasa), de dimensiuni care variaza intre 1 cm (23 %) si pina la un lob (75 %). Uneori exista o singura zona de opacifiere. Aceste opacitati sint realizate prin reactii de tip I si III la alergeni de A. fumigatus, produse local in bronhii de sporii inhalati, ceea ce determina aparitia unui exsudat alveolar cu numeroase eozinofile si rare celule mononucleare. Opacitatile se resorb in interval de 6•8 saptamini.

Diagnosticul prezumtiv se pune cu usurinta la astmaticii la care apar modificarile radiologice mentionate, neinsotite de nici o acuza clinica particulara, care ar putea permite o alta ipoteza, dar asociate cu eozino-filie sanguina. Datele imunologice confirma supozitia clinica. Se constata reactii de tip I si III la testele cutanate, nazale si bronsice (de procare) cu extracte de A. fumigatus. In singe se deceleaza niveluri ridicate de IgE, iar precipitinele sint prezente in cel putin 90% din cazuri.
Manifestarea parenchimatoasa poate aparea la intervale diferite, de la instalarea astmului (3•24 ani). Studiile lui Pepys sugereaza ca subiectilor atopici le trebuie un timp indelungat pentru producerea anticorpilor precipitanti (manifestarea parenchimatoasa apare tardiv); cei la care asper-giloza bronhopulmonara alergica apare precoce sint subiecti neatopici, cu anticorpi precipitanti si care in conditii speciale produc si reagine. Relatia dintre tipurile I si III de astm in aspergiloza bronhopulmonara este confirmata si de transferul pasiv de antigen la maimute. Dupa Vallery-Ra-dot (1928) si Chanell (1969), infestarea cu Aspergillus poate determina la subiectii neatopici o alveolita alergica extrinseca (citat de 4).
Aspergiloza diseminata apare in special in cazurile cu leziuni ale sistemului reticuloendotelial, sau dupa un tratament cu imunosupresive, cind fungii devin invadanti. Radiologie, apar opacitati intense, iar sputa contine multe micelii. In aceasta forma, cu toate ca se gasesc anticorpi precipitanti in ser (Murray 1966), nu este credibil ca manifestarea sa fie de natura alergica. Unii autori pun mare pret pe virarea testelor serologice de la negativ spre pozitiv.
Aspergilomul bronsic este determinat de localizarea fungilor intr-o cavitate preexistenta, sub forma unei mase miceliene care destinde bronhia sau cavitatea. Radiologie, se evidentiaza o cavitate cu peretii bine conturati, care contine o formatiune oida cu o zona de luminozitate semilunara superioara. Dupa Pepys, aspergilomul determina formarea de anticorpi precipitanti, cu nivel foarte ridicat in ser, in care sint prezente 20 de arcuri in testul cu dubla difuziune. Un argument in faarea participarii unei componente imune in patogenia aspergilomului este faptul ca dupa indepartarea chirurgicala a aspergilomului testele serologice se negativeaza. in multe cazuri de aspergilom au fost semnalate si semne clinice caracteristice unei reactii alergice, ca febra, leucocitoza, stare generala alterata (Davis si Somne, 1972), care cedeaza la corticoizi si este asemanatoare cu reactia ce apare in cursul testului inhalator de procare la extracte de A. fumigatus. Cu toate acestea insa, este inca nedemonstrat mecanismul alergic in aceste forme de aspergiloza.Alte materiale medicale despre: Bolile alergiceFibroza pulmonara idiopatica difuza, denumita si fibroza interstitiala difuza cripto-genetica sau sindromul Hamman-Rich, trebuie desprinsa d [...]
Una din consecintele importante ale tulburarilor hemodinarnice date de leziunile vaivulare mitrale, dar si de cele aortice atunci cand ajung in s [...]
EMBOLISMUL PULMONAR (EP) EVOLUTIE Rezultatul imediat este obstructia fluxului sanguin pulmonar catre regiunile pulmonare distale. Consecintele respi [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile alergice

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile