eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Sindromul premenstrual


Sindromul premenstrual
SIMPTOME
Simptomele sindromului premenstrual recidiveaza in cursul aceleiasi faze a ciclului menstrual, de obicei cu 7-l0 zile inainte de inceputul menstrei. Ele pot cuprinde oricare dintre urmatoarele:
a balonare si retentie de lichid.


a umflarea dureroasa a sanilor.

a acnee, herpes sau susceptibilitatea la izbucnirile unui herpes recidint.
a crestere in greutate de pana la 2,5 kg (in urma retentiei de lichid).
a dureri de cap, de coloana si ale muschilor sau articulatiilor.


a irascibilitatea, anxietate, depresie sau iriilitate.

a dorinte imperioase pentru unele alimente, in special dulci sau sarate.


a insomnie.

a somnolenta si astenie sau dimpotri, surplus de energie.


a luri de caldura sau greturi.

a constipatie, diaree sau tulburari urinare.
Un numar foarte mic de femei cu sindrom premenstrual pot resimti simptome mai intense:
a crize de s.


a atacuri de panica.

a ganduri de sinucidere.


a comportament agresiv sau violent.



CHEMATI MEDICUL DACA:

a simptomatologia dumneavoastra este atat de severa, incat interfereaza cu activitatile dumneavoastra normale; medicul dumneavoastra poate oferi tratamente ce vor ameliora simptomele.
Sindromul premenstrual - cunoscut si sub denumirea de PMS (premenstrual syndrome) - este o stare fizica in care sunt incluse diverse simptome ce recidiveaza in mod tipic in cursul unei anumite faze a ciclului menstrual, de obicei cu o 7-l0 zile inainte de inceputul menstrei. Practic fiecare femeie resimte cel putin un simptom al PMS la un moment dat al vietii, iar intre 10 si 50% din femeile din SUA sufera de PMS in mod regulat. Simptomele specifice riaza de la o femeie la
alta. intre 5-l0% din femei au simptome atat de severe incat solicita ajutor medical.
PMS este neobisnuit la adolescente. Desi unele adolescente sufera cu aderat de acest sindrom, la majoritatea femeilor simptomatologia debuteaza intre 20-30 de ani.
Femeile cel mai frecvent afectate de sindromul premenstrual sunt cele care au trecui printr-o schimbare hormonala majora, asa cum se poale intampla dupa nastere, un avort spontan sau provocat sau ligaturarea trompelor uterine. Femeile care intrerup contraceptivele orale pot de asemenea obser o accentuare a simptomatologiei PMS pana la resilirea echilibrului hormonal.
Desi PMS a fost consemnat in literatura medicala inca din anii 1930, liditatea sa ca afectiune medicala este un subiect intens controversat. Sunt numeroase temerile ca acest sindrom fi folosit pentru a dovedi ca femeile sunt prea imprevizibile, fizic si emotional, pentru a-si asuma anumite slujbe sau responsabilitati. Specialistii subliniaza totusi ca sindromul - desi generator uneori de disconfort - este rareori debilitant.

CAUZE
Pentru explicarea unora sau tuturor simpto-mclor PMS au fost propuse numeroase teorii. Multi cercetatori considera ca PMS este rezultatul unui dezechilibru hormonal, insa natura exacta a acelui dezechilibru este incerta. Uneori este citata o sinteza exagerata de estrogeni; totusi, majoritatea femeilor nu sufera de PMS la mijlocul ciclului menstrual, candestrogenii ating lori le maxime.
De asemenea, s-a sugerat ca responsabil de PMS ar fi un deficit al unui anumit hormon - cum ar fi estrogenul, progesteronul, testosteronul sau prolactina - insa studiile controlate au infirmat aceste teorii ale hormonului unic. Cercetarile recente au fost focalizate asupra fluctuatiilor lunare ale unor substante chimice din creier, cunoscute sub numele de neurotransmitatori, printre care endorfine si monoamine ce influenteaza dispozitia, insa si studiile ce au incriminat aceste substante ca si cauze ale sindromului s-au dovedit neconcludente.
Deficientele alimentare, precum o lipsa a vitaminei B6 sau a unor acizi grasi esentiali, sunt de asemenea considerate o cauza posibila. Cercetatorii considera ca un anumit tip de PMS caracterizat prin cefalee, ameteli, palpitatii, cresterea poftei de mancare si o dorinta imperioasa de ciocolata, este rezultatul unui deficit de magneziu provocat de stres. Conform acestei teorii, ingestia de ciocolata (un aliment bogat in magneziu) contribuie la echilibrarea acestui deficit; totusi, din nefericire, zaharul din ciocolata creste si nivelul insulinei din sange, ceea ce poate exacerba celelalte simptome.
Faptul ca gemenele identice au o mai mare probabilitate de a suferi amandoua de PMS decat gemenele neidentice, sugereaza ca sindromul pre-menstrual ar putea avea o componenta genetica.

PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTICInainte de a pune diagnosticul de PMS, medicul dumneavoastra dori sa excluda alte posibile cauze ale simptomelor efectuand un examen fizic general si un examen al bazinului. Unii medici recolteaza probe de sange pentru a controla nivelurile de hormoni din organism, insa multi specialisti in PMS considera aceste teste de o loare indoielnica. in locul acestora ei sugereaza ca modul cel mai bun de a pune un diagnostic precis de PMS este sa tineti un jurnal scris al simptomelor dumneavoastra timp de cel putin doua luni. Consemnati pe un calendar momentul in care incepe si se termina menstra si in fiecare seara scrieti pe calendar ce simptome ale PMS ati avut in acea zi. Medicul dumneavoastra poate apoi folosi acest jurnal scris, nu numai pentru a confirma diagnosticul, ci si ca ajutor pentru a se decide asupra unui posibil terapeutic.


TRATAMENT
Puteti decide sa nu tratati deloc simptomele PMS. insa, daca acestea sunt severe si solicitati ajutor, trebuie sa stiti ca unele strategii terapeutice sunt controversate. in mare, remediile in ceea ce priveste PMS sunt impartite in doua categorii: tratamente hormonale prescrise de unii specialisti in medicina conventionala si modificari ale alimentatiei si stilului de viata prescrise atat de practicienii medicinii conventionale, cat si de cei ai medicinii alternative. Din cauza riscurilor pentru sanatate asociate cu tratamentele hormonale, multe femei prefera sa incerce mai intai metodele alternative.
MEDICINA CONVENTIONALA
Unii medici prescriu diversi hormoni, mai ales estrogeni si progesteron, pentru ameliorarea simptomelor. Hormonii sunt administrati intr-o mare rietate de forme, inclusiv injectii si supozitoare ginale sau rectale. insa tratamentele hormonale pol provoca efecte secundare, unele dintre ele grave, si nici un studiu controlat nu a demonstrat pana acum ca aceste tratamente sunt cu aderat eficiente.
Unii medici prescriu pilule contraceptive pe baza de hormoni femeilor cu simptome de PMS. Desi unele femei semnaleaza o ameliorare a simptomelor dupa pilule, studiile au aratat ca acestea sunt inutile la majoritatea femeilor cu PMS si ca, in anumite cazuri, pot chiar agra simptomele.
Din cauza riscurilor asociate cu tratamentele hormonale, multi specialisti in medicina conventionala prefera strategiile ce subliniaza alimentatia corecta, exercitiile fizice regulate si alte modificari ale stilului de viata, precum cele descrise mai jos.
MEDICINA ALTERNATIVA
O larga rietate de tratamente alternative pol contribui la ameliorarea simptomelor PMS. Deoarece PMS este diferit de la o femeie la alta, trebui poate sa incercati mai multe tratamente sau o combinatie a acestora, pentru a gasi strategia potrivita pentru dumneavoastra.
AROMOTERAPIA
Pentru ameliorarea anxietatii si iriilitatii incercati uleiul de lentica (Landula officinalis) sau musetel (Matricaria recutita); uleiul de patrunjel {Petroselinum crispum) sau ienupar {Juniperus communis) pot fi de asemenea utile. Adaugati mai multe picaturi intr-o baie calda.
Pentru a ameliora durerile de sani incercati sa adaugati 6-8 picaturi de ulei de muscata {Pelar-gonium odoratissimum) intr-o baie calda.


PLANTELE CHINEZESTI

Pentru ameliorarea simptomelor PMS, fitotera-peutii chinezi recomanda uneori angelica (Angelica sinensis), care are reputatia de a ajuta la echilibrarea hormonala a organismului si de a avea efect tonic asupra uterului si celorlalte organe feminine. Beti sub forma de ceai sau ca tinctura (4-6 ml), de trei ori pe zi.

ALIMENTATIE SI DIETA
S-a demonstrat ca modificarile aduse alimentatiei reduc in mod eficient simptomele PMS la unele femei. incercati sa reduceti consumul de cofeina, zahar, sare, lactate si faina alba, despre care studiile au aratat ca pot uneori agra simptomele PMS. De asemenea, multe femei constata ca isi pot reduce simptomele mancand sase sau mai multe mese mici pe tot parcursul zilei in loc de trei mese mari, poate prin mentinerea constanta a nivelelor de insulina.

Unele simptome ale PMS, precum riatiile bruste de dispozitie, retentia de lichide, balonarea, durerile de sani, dorintele imperioase pentru unele alimente si oboseala, au fost asociate cu un deficit de vitamina B,, sau magneziu. Nulritionistii recomanda suplimentarea acestor elemente: 50-l00 mg vitamina B6 zilnic, si 250 mg magneziu zilnic cu cresterea treptata a dozei daca este necesar. De asemenea, uneori sunt prescrise si suplimente de calciu, zinc, cupru, vitaminele A si E, precum si diversi aminoacizi si enzime. Consultati un nutritionist experimentat.
Unele cercetari au indicat ca deficitul alimentar de acizi grasi poate contribui la PMS. Multe femei au obsert eficienta administrarii uleiului de luminita-noptii (Oenothera biennis), o substanta ce contine acizi grasi esentiali. Practicianul ce ingrijeste sanatatea poate recomanda sa luati o capsula (500 mg) pe zi, pe toata durata lunii. Daca aceasta cantitate nu aduce nici o ameliorare, doza poate fi crescuta la patru capsule pe zi. Sunt recomandate si alle regimuri de dozare. Consultati practicianul ce ingrijeste sanatatea.

FITOTERAPIA
Fitoterapeutii recomanda o larga rietate de te pentru a ajuta la ameliorarea numeroaselor simptome ale PMS. Arborele castitatii {Vitex ag-nus-castus) de exemplu, este uneori prescris, deoarece se crede ca ajuta la reechilibrarea hormonala a organismului si amelioreaza anxietatea si depresia asociate cu PMS. Papadia (Taraxacum officinale), ale carei frunze au un puternic efect diuretic, este uneori utilizata pentru a reduce balonarea si umflarea sanilor provocate de retentia premenstruala de lichid. Gura-lupului {Scutellaria lateriflora), considerata a avea un efect calmant asupra nervilor, este de asemenea uneori sugerata. Pentru un preparai din te conceput special pentru ameliorarea simptomelor dumneavoastra, consultati un practician experimentat.
HOMEOPATIA
Pentru ameliorarea specifica a simptomelor PMS de care suferiti, consultati un homeopat experimentat, care prescrie remedii si doze individualizate.


STIL DE VIATA

Studiile au aratat ca gimnastica efectuata in mod regulat, diminueaza simptomele PMS, probabil prin stimularea eliberarii de endorfine si alle substante chimice din creier ce contribuie la ameliorarea stresului si la imbunatatirea dispozitiei. Somnul suficient este de asemenea important pentru succesul Iratameniului PMS. Lipsa de somn poate exacerba oboseala, iriilitatea si alte simp-tome emotionale. Specialistii recomanda ca persoanele ce au dificultati in a se odihni sa respecte un program de somn regulat. Culcandu- si tre-zindu- la aceleasi ore in fiecare zi, chiar si in week-end, puteti constata ca este mai usor sa beneficiati de somnul de care aveti nevoie.


MEDICINA PSIHOSOMATICA

Diverse tehnici de relaxare, precum yoga si meditatia, pot fi utile pentru reducerea anxietatii, iriilitatii si altor simptome emotionale ce apar uneori premenstrual. Pozitiile yoga Cobra si Arcul {. 592) sunt in mod special recomandate in PMS.

CE PUTETI FACE ACASA
a incercati sa adoptati o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre. Evitati sarea, zaharul, cofeina si produsele lactate in perioada imediat dinaintea menstrei.
a Faceti gimnastica in mod regulat.
a incercati sa reduceti stresul si sa dormiti mai mult in saptamana dinaintea menstrei.
a Luati suplimentele de vitamine recomandate.
a incercati sa rezistati dorintelor imperioase pentru anumite alimente - in special pentru


PRESOPUNCTURA

Simptomele PMS pot fi ameliorate prin apasarea punctului Splina 6. Aseza-ti- policele la patru latimi de deget mai sus de osul gleznei, pe fata interna a gambei, langa marginea osului gambei. Apasati timp de un minut, apoi repetati la celalalt picior. Faceti acest lucru de 2-3 ori. Nu folositi punctul SP 6 daca sunteti insarcinata.
ciocolata; cedarea poate chiar agra simptomele. Mancati fructe in loc de dulciuri.

a Pe masura ce menstra se apropie, faceti bai calde, indelungate, pentai a usura tensiunea si stresul.
a Folositi o sticla cu apa calda, o perna electrica sau pungi cu ulei de ricin, pentru ameliorarea durerilor musculare si de coloana asociate cu PMS.
a Abtineti- de la alcool inaintea menstrei. Alcoolul poate agra depresia, cefalcea si oboseala asociate cu l'MS si poate declansa dorinte alimentare imperioase.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

S-a demonstrat cA ingestia repetatA a unor cantitAti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA duce la aparitia unor trAsAturi dis-morflce si [...]
Se defineste prin: 1) evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 de ore; 2) scaune de consistenta crescuta; 3) evacuari incomplete, A [...]
Sindromul hipoton se caracterizeaza prin diminuarea, de obicei marcata, a tonusului si a activitatii musculare spontane si voluntare, realizand [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile