eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Sida


SIMPTOME
Urmatoarele sunt printre cele mai frecvente simptome ale SIDA:
a oboseala indelungata pe care nu o puteti explica.


a ganglioni limfatici mariti de lum.

a febra ce dureaza mai mult de 10 zile.


a transpiratii nocturne.

a scadere in greutate neexplicata.
a leziuni violacee sau brune ale pielii sau mucoaselor, fara tendinta la disparitie.
a tuse sau dureri de gat persistente, neexplicate.


a dispnee.

a guturaiuri persistente.


a diaree severa persistenta.

a infectii fungice.
a hemoragii si hematoame frecvente, ce nu pot fi explicate.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti una sau mai multe dintre simptomele de mai sus; este posibil sa nu aveti SIDA, insa aveti o afectiune ce necesita tratament.
Pentru o persoana care a contractat virusul ce proaca SIDA, prognosticul pe termen lung este neindoielnic sumbru. insa un diagnostic de SIDA nu trebuie privit ca o sentinta de condamnare la moarte imediata. Cu ingrijirile adecvate, bolnavii de SIDA pot preveni simptomele cele mai severe si pot duce o viata productiva timp de multi ani.
Sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA) nu este in sine o boala unica. Se poate spune mai curand ca un sistem imunitar grav afectat lasa suferindul de SIDA deosebii de susceptibil la o intreaga gama de infectii si boli. Se considera ca SIDA este procata de virusul imunodeficientei umane (HIV), care se transmite prin sperma, secretiile vaginale si sangele infectat. HIV altereaza capacitatea organismului de a produce un numar adecvat de un anumit tip de leucocite, numite celule T, lasandu-l incapabil de a lupta cu bacteriile sau virusurile ce il ataca.


Simptomele difera foarte mult de la o tara la alta si chiar de la un grup cu risc crescut la altul. in Statele Unite si Europa suferinzii de SIDA fac deseori sarcom Kaposi ( o forma rara de cancer cutanat), pneumonie cu Pneumocystis si tuberculoza, in Africa, suferinzii de SIDA se sting de obicei cu febra, diaree si o tuse persistenta. Aparitia oricareia dintre cele aproximativ 28 boli sau seturi de simptome asociate cu SIDA in Statele Unite si un test pozitiv pentru prezenta anticorpilor impotriva HIV va duce aproape cu siguranta la punerea unui diagnostic de SIDA.In majoritatea cazurilor, SIDA debuteaza prin simptome pseudogripale ce seamana cu mono-nucleoza. Acestea pot persista timp de 2 saptamani pana la cateva luni de la patrunderea virusului in organism.
Dupa acest prim stadiu, simptomele pot disparea timp de mai multi ani. Felul in care pacientul cu SIDA se ingrijeste in aceasta perioada este extrem de important, deoarece HIV se multiplica in organism, la incepui lenl si dupa aceea rapid. Pe masura ce virusul distruge sistematic celulele care combat infectiile, sistemul imunitar incepe sa lucreze defectuos, iar pacientul devine vulnerabil la diverse boli si tumori. Acest stadiu este numit uneori ARC sau complexul asociat SIDA (AIDS - relatcd complex). SIDA manifesta - stadiul in care incep sa apara infectii grave- poate sa nu apara timp de 5 pana la 10 ani de la debutul infectiei HIV. Decesul survine de obicei 2-3 ani mai tarziu.
Medicii din Statele Unite au consemnai pentru prima oara prezenta SIDA in 1981, insa cazurile nediagnosticate incepusera sa apara inca din 1979. inainte de aceasta data, SIDA probabil exista in Africa si in unele tari caraibiene.
Chiar daca SIDA poate lovi pe oricine, boala a aparut la inceput la barbatii homosexuali sau bisexuali, cu parteneri sexuali muilipli. intrucat multi dintre acesti barbati consumau si droguri recreationale, ca nitratul de amil, la inceput medicii au crezut ca drogurile sunt cele care proaca boala. in cele din urma, cercetarile au aratat ca SIDA se transmite prin intermediul secretiilor organismului. Aceasta ipoteza a fost formulata cand si nar-comanii ce isi injectau drogurile intravenos, hete-rosexualii si persoanele supuse transfuziilor de sange au inceput sa fie afectati de SIDA. Cea mai grava criza sanitara a timpului nostru a atins acum proportii epidemice. in toata lumea, peste 14 milioane de indivizi sunt infectati cu HIV. in Statele Unite, se crede ca exista 1,5 milioane persoane purtatoare ale virusului, iar numarul de cazuri de SIDA se dubleaza in fiecare an; in multe orase din SUA, SIDA esle principala cauza de deces la grupa de varsta 25-44 ani.

Cel mai mare risc de SIDA il au persoanele ce se angajeaza in activitati sexuale fara sa utilizeze prezervativul si sugarii nascuti din mame infectate cu HIV. De asemenea, un risc foarte mare il au narcomanii, barbati si femei, care folosesc acele in comun si persoanele care au primit transfuzii sanguine sau factori de coagulare intre 1977 si 1985, inainte de silirea testarii standard pentru SIDA a sangelui donat. Actualmente, pe masura ce SIDA se extinde in populatia heterosexuala, grupul de persoane cu cea mai rapida crestere a cazurilor de infectie il reprezinta femeile. in Statele Unite, mai mult de 8 000 femei cu varste cuprinse intre 15 si 44 ani au contractat virusul.
Vestea cea buna este ca SIDA poate fi prevenita. Cu conditia sa nu aveti un risc crescut din cauza consumului intravenos de droguri, puteti evita infectarea cu HIV printr-o relatie monogama, sau puteti reduce riscul de infectie prin practicarea sexului protejat - ceea ce inseamna, in primul rand si cel mai important, utilizarea prezervativului.
Conform statisticilor recente, din ce in ce mai multi oameni isi iau asemenea precautii. Ancheta Nationala asupra Sanatatii si Vietii Sociale, publicata in 1995, a constatat ca aproape 3 din 10 adulti americani declara ca si-au modificat dramatic comportamentul sexual, pentru a diminua riscul de a contracta SIDA. Acest studiu de referinta al comportamentului sexual al adultilor a investigat obiceiurile si atitudinile sexuale a mai mult de 150 milioane de indivizi. Printre rezultatele anchetei au fost urmatoarele:
a 29% au relatat ca folosesc mai frecvent prezervativul.
a 26% au spus ca r deveni probabil monogami
a 25% au spus ca isi aleg partenerii cu mai multa atentie sau asteapta sa ii cunoasca mai bine, inainte de a deveni intimi.
a 11 % au spus ca s-au hotarat sa se abtina de la activitatea sexuala, de teama de a nu contracta SIDA.

CAUZE
Oamenii de stiinta suspecteaza ca SIDA este procata de cel putin doua virusuri, HIV-l si HIV-2. Pe global, acestea infecteaza un numar de persoane aproximativ egal, insa HIV-l are o prevalenta mult mai crescuta in America de Nord. Cercetatorii nu stiu inca exact cum functioneaza HIV, iar unii se intreaba daca intr-adevar virusul proaca SIDA sau pur si simplu apare in conjunctie cu boala. Dintr-un anumit motiv, sistemul imunitar nu poate detecta HIV. Virusul patrunde in organism prin mici abraziuni sau taieturi de la nivelul mucoaselor bucale, vaginale sau rectale si distruge limfbcitele T, astfel incat sistemul imunitar nu mai poate functiona. Atunci, pacientii fac infectii care le sunt in cele din urma fatale.
SIDA nu este o boala cu contagiozitate inalta. Singurul mod in care o puteti contracta este sa aveti raporturi sexuale vaginale, anale sau orale neprotejate cu un partener infectat sau daca sange infectat ajunge in sangele dumneaastra, ceea ce se poate intampla prin consum I.V. de droguri sau prin transfuzii.
Nu puteti lua SIDA prin sarut. O proteina din saliva umana impiedica virusul SIDA sa infecteze leucocitele. Proteina respectiva se leaga de leu-cocite si le protejeaza de infectie. Aceasta descoperire poate conduce la noi strategii de dezltare a medicamentelor impotriva SIDA, cum ar fi injectarea acestei proteine direct in circulatie pentru a impiedica virusul sa atace celulele sanguine.
De asemenea, nu trebuie sa va ingrijorati ca puteti lua SIDA daca locuiti impreuna cu o persoana bolnava. HIV nu se poate transmite prin scaunul de la toaleta sau prin obiectele folosite de persoanele care au SIDA. Nu veti lua SIDA nici daca impartiti mancarea cu o persoana infectata, deoarece HIV rezista foarte putin in afara organismului.

PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTICIn decurs de cateva saptamani de la infectie, organismul dumneaastra va produce anticorpi impotriva virusului, pe care medicul dumneaastra ii poate detecta prin analize ale sangelui. Totusi, poate dura pana la 35 luni pentru ca organismul dumneaastra sa produca anticorpi in cantitati detecile, asa incat in cazul in care credeti ca ati fost infectat, in special daca apartineti unui grup cu risc crescut, trebuie sa faceti testul la fiecare 6 luni.
Primul test care vi se va face este ELISA sau testul imunosorbant enzimatic (enzime-linked imu-nosorbent assay). Acest test este in general precis, insa un rezultat pozitiv (care inseamna ca au fost detectati anticorpi) trebuie intotdeauna confirmat; medicul poate continua cu un test Western blot, o analiza a sangelui care nu da aproape niciodata un rezultat fals pozitiv. inainte de a decide sa faceti un test SIDA, asigurati-va sa primiti consilierea unui specialist. Un rezultat pozitiv de SIDA va poate cauza o profunda suferinta psihica. Specialistul in consiliere psihologica va poate ajuta sa luptati cu anxietatea, suferinta si teama pe care probabil le veti resimti la inceput.

Daca rezultatul testului dumneaastra este pozitiv, asigurati-va ca medicul dumneaastra sa va faca o baterie completa de teste, pentru a detecta si alte maladii transmisibile pe cale sexuala, ca sifilisul, gonoreea sau herpesul genital.
Este extrem de important sa va anuntati diagnosticul partenerilor dumneaastra sexuali. Si ei trebuie testati si tratati.

TRATAMENT
Aproape fiecare persoana care dezlta SIDA manifesta sucomba in cele din urma din cauza bolii, insa antibioticele si medicamentele anli-virale pot prelungi viata cu mai multi ani. in nici un caz nu trebuie sa incercati sa va tratati singur de aceasta boala cu risc vital. intotdeauna, cereti sfatul unui practician calificat. Si feriti-va de cei care pretind ca detin leacuri "miraculoase". Acestea pur si simplu nu exista.
La ora actuala, se afla in desfasurare mai multe sute de studii pe oameni pentru testarea de medicamente pentru tratamentul SIDA si al afectiunilor asociate. Aceste medicamente cuprind agentii an-livirali, agentii ce modifica sistemul imunilar si medicamentele anticancer.
Un studiu efectuat de Institutul National de Boli Alergice si Infectioase (NIAID) a constatat ca o proteina sintetizata natural poate reconstrui sistemul imunilar afectat de SIDA. Numita interleu-kina-2, aceasta proteina a crescut dramatic nivelurile celulelor T la 6 din 10 persoane care au luat-o. Totusi, efectul ei nu s-a facut simtit la persoanele cu SIDA avansata si exista de asemenea efecte secundare severe printre care eruptii cutanate, greturi, diaree si depresie. Se afla in curs de desfasurare si alte studii asupra acestei proteine.
Un alt tratament experimental, utilizat acum in Franta, este imunoterapia pasiva. Aceasta terapie nu mareste speranta de viata a bolnavilor de SIDA, insa ii poate impiedica sa se imbolnaveasca pe cat de grav ar putea. Pacientii cu SIDA avansata primesc injectii cu plasma de la donatori infectati
cu HIV in stadii mai precoce. Cercetatorii spera ca aceste injectii r stimula sistemele imunitare ale bolnavilor cu SIDA avansata si ii r ajuta sa combata bolile asociate cu SIDA. Rezultatele initiale s-au dovedit promitatoare.
Desi se afla in curs de cercetare mai multe vaccinuri de prevenire a SIDA, oamenii de stiinta au dificultati in gasirea unuia eficient. Teoretic, injectarea unei forme atenuate a virusului va stimula sistemul imunitar al persoanei respective sa declanseze un atac intens asupra HIV si sa construiasca o rezistenta. Totusi, medicii, din motive lesne de inteles, evita sa injecteze HIV oamenilor, temandu-se ca si o forma atenuata a virusului poate proca SIDA.Intr-un studiu asemanator, o echipa de cercetatori de la NIAID a pus la punct un vaccin cu o "gena sinucigasa" care permite sa fie ucisa dupa ce si-a facut treaba. HIV atenuai poarta o gena suplimentara luata de la virusul herpetic. Celulele care devin infectate cu HIV pot apoi fi distruse selectiv cu ganciclovir, un agent antiherpetic. Pana acum, vaccinul a fost cercetat numai in eprubeta. Suni programate studii pe animale si pe oameni.

MEDICINA CONVENTIONALA
Actualmente, tratamentul de electie la pacientii cu SIDA este reprezentat de utilizarea unor puternici agenti antivirali. Printre acestia se numara zidovudina, didanozina si dideoxicitidina. Nici unul dintre acestia nu vindeca SIDA, insa ei pot contribui la prevenirea celor mai grave simp-tome de boala timp de mai multi ani.
Zidovudina, cunoscuta mai bine sub denumirea comerciala de AZT, este de departe cel mai larg utilizat medicament si va fi probabil primul prescris de medicul dumneaastra. AZT incetineste virusul, interferand cu modul de proare al acestuia. Problema cu AZT este ca virusul devine deseori rezistent la el in cativa ani. AZT are de asemenea si efecte secundare, precum atrofia musculara, greturi extreme, cefalee acuta, insomnie, hepalita, dementa si limfoame maligne. Trecerea la un alt medicament, precum didanozina, va fi temporar de ajutor, chiar daca acest medicament produce si efecte secundare ca diareea, probleme nerase si pancreatita. Combinarea medicamentelor este deseori cea mai utila forma de tratament.

MEDICINA ALTERNATIVA
Combinate cu tratamentul medical, multe terapii alternative pol prelungi si ameliora calitatea vietii pacientului cu SIDA. Studiile demonstreaza ca multi pacienti cu SIDA raspund bine la programele nutritionale de stimulare a sistemului imu-nitar. De asemenea, pacientii demonstreaza ameliorari importante dupa utilizarea tehnicilor de reducere a stresului. Din nou, feriti-va de orice tratament care se pretinde "miraculos"!
PRESOPUNCTURA
Sistemul dumneaastra imunitar poate functiona mai eficient daca reduceti stresul din viata dumneaastra. Un masaj de presopunctura ce pare sa atenueze oboseala si tensiunea este cunoscut sub numele de Fantana Umarului. Apasati Vezica Biliara 21, cel mai inalt punct al muschiului umarului, intre marginea externa a umarului si coloana vertebrala. Faceti acest lucru acasa, de mai multe ori pe zi.
ACUPUNCTURA
Combinata cu tele chinezesti, acupunctura pare sa stimuleze mecanismele imune de aparare si sa reduca simptomele de SIDA, inclusiv transpiratiile nocturne, oboseala si problemele digestive. De asemenea, acupunctura va poate ajuta organismul sa combata infectiile secundare si sa elimine leziunile. Cereti sfatul unui practician calificat.


AROMOTERAPIA
Puteti reduce stresul si prin inhalarea aromelor a diverse uleiuri precum cel de levantica (Lavan-clula officinalis). Pentru vindecarea leziunilor cutanate asociate SIDA, aromoterapeutii recomanda aplicarea uleiurilor cu efect antiviral din arborele de ceai {Mclalcuca spp.) si usturoi {Allium salivum).
MANIPULAREA FIZICA
Mai multe studii arata ca efortul fizic moderat mareste substantial activitatea sistemului imunitar. intr-un studiu, gimnastica aerobica a stimulat celulele imune ale pacientilor cu SIDA. Totusi, prea multa gimnastica aerobica poate avea un efect imunosupresor, asa incat rugati medicul sa va recomande un program de exercitii.
PLANTELE CHINEZESTI
Multe te chinezesti s-au dovedit eficiente in tratamentul unor simptome ale SIDA, ca transpiratiile nocturne, oboseala, neuropatia si dia-reea. De asemenea, tele chinezesti pot ameliora efectele secundare ale unora dintre medicamentele conventionale.
Plantele tonice, care pot intari sistemul imunitar, includ astragalus (Astragalus membranaceus), ganoderma (Ganoderma lucidum) si ginsengul asiatic {Panax ginseng). Lemnul dulce (Gly-cyrrhizaglabra) are un efect probabil de stimulare


a sistemului imunitar si de inhibare a virusului herpetic.

Din tricosanthin, o proteina din radacina de castravete chinezesc, a fost extrasa tricosantina, sau Compusul Q, care pare a avea un efect de purificare a sangelui si de combatere a unor infectii diverse.
Un extract din ciupercile shiitake (Lentinus edodes) a fost de asemenea folosit cu succes in tratamentul simptomatic al SIDA.
FITOTERAPIA
Fitoterapeutii recomanda mai multe medicamente pe baza de te pentru stimularea raspunsului imun si pentru intarirea organismului. Echinaceea {Echinacea spp.) amelioreaza functionarea sistemului imunitar prin stimularea celulelor T, insa este posibil sa nu fie prea eficienta in tratamentul SIDA, pentru ca stimuleaza in acelasi timp si HIV. intrebati medicul, inainte de a incerca. Usturoiul (Allium sativum) a fost utilizat de pacientii cu SIDA pentru proprietatile sale anti-bacteriene si antivirale, iar unele studii au indicat ca isopul (Hyssopus officinalis) poale fi util in tratamentul sarcomului Kaposi. Un remediu fito-terapeutic promitator este sunatoarea (Hypericum perforalum), care contine hipericina, o substanta chimica despre care s-a demonstrat ca inhiba cresterea virusului ce proaca o anumita forma de leucemie. Cercetatorii spera ca hipericina ar putea fi folosita pentru reducerea unora dintre simptomele SIDA, ca febra si marirea de lum a ganglionilor limfatici. Hipericina nu este eficienta daca beti numai ceai de sunatoare; pentru a gasi extractul puternic, consultati-va medicul sau un fitoterapeut calificat.


HOMEOPATIA

In afara de solicitarea tratamentelor conventionale, puteti dori de asemenea sa consultati un medic homeopat, care va va lua o anamneza completa, medicala, emotionala si genealogica, si apoi va ajuta sa faceti modificari benefice in modul dumneaastra de viata. Pe de alta parte, multe remedii homeopatice s-au dovedit utile in tratamentul simptomatologiei SIDA. Hypericum, un medicament homeopatic derivat din sunatoare, este unul dintre remediile pe care le-ar putea prescrie un homeopat.

TERAPIA PRIN CALDURA
Mai multe studii au aratat ca HIV este sensibil la caldura si devine din ce in ce mai inactiv pe masura ce temperatura corporala este ridicata deasupra valorilor normale, pe perioade prelungite de timp. Cresterea temperaturii corpului stimuleaza sistemul imunitar in general prin cresterea sintezei de anticorpi si interferon, o substanta proteica produsa de celulele invadate de virus, care previne reproducerea acestuia.
Cereti sfatul medicului cu privire la hiperter-mia terapeutica experimentala - terapia prin caldura - in care pacientii SIDA combina baile fierbinti cu bauturile fierbinti si apoi se infasoara in paturi. Acest lucru trebuie facut numai sub stricta supraveghere. Caldura va poate ridica temperatura corpului pana la valori extreme periculoase si poate afecta functionarea organismului dumneaastra.


MEDICINA PSIHOSOMATICA

Multi medici si psihologi considera ca exista o relatie vitala intre emotiile dumneaastra si modul in care functioneaza sistemul imunitar. Emotiile negative, precum vinovatia, disperarea, furia reprimata si teama, sunt frecvente la pacientii cu SIDA si pot inhiba capacitatea organismului de a lupta cu infectia. Practicienii medicinii psihosomatica considera ca veti fi mai sanatos si veti avea o viata mai lunga daca faceti tot ce va sta in putinta pentru a mentine o atitudine pozitiva. Momentele de scadere a moralului sunt ineviile si nu trebuie sa va invinovatiti pentru ca le aveti; dar faceti tot ceea ce puleti pentru a evita sa zaboviti in ganduri negative.
Pentru a va ajuta, incercati tehnici de relaxare ca biofeedback-ul, yoga, gimnastica si meditatia. Terapia prin masaj va poate ameliora circulatia si va poate da o stare generala mai buna si mai optimista. Totusi, masajul nu trebuie sa fie prea rapid sau prea profund, pentru ca altfel sistemul dumneaastra suprarenal, care elibereaza substante chimice puternice ca raspuns la stresul real sau imaginar, poate deveni suprastimulat si va poate ataca sistemul imunitar. Cereti sfatul unui terapeut autorizat in masaj.
De asemenea, incercati sa va inscrieti intr-un grup de sprijin, pentru a va ajuta sa luptati cu anxietatea pe care o puteti resimti. Impartasirea temerilor dumneaastra - ca si a victoriilor - cu ceilalti poate avea beneficii enorme.

ALIMENTATIE SI DIETA
Ceea ce introduceti in organism, odata ce ati primit diagnosticul de infectie cu HIV, poate avea un profund efect asupra duratei vietii dumneaastra. Cu o alimentatie corecta, puteti intari capacitatea organismului dumneaastra de a lupta cu virusul.
Evitati alimentele care au un efect negativ asupra sistemului imunitar. De exemplu, exista unele do ca 100 grame de zahar simplu - precum mierea sau zaharul rafinat - pot diminua semnificativ capacitatea leucocitelor de a ucide bacterii si virusuri, timp de pana la cinci ore. Americanul tipic consuma aproximativ 150 grame de zahar pe zi.
Renuntati la alcool si cofeina, care grabesc eliminarea vitaminelor si mineralelor din corp. De asemenea, fumatul intens tinde sa creasca numarul de celule T supresoare si sa-l scada pe cel al celulelor T ajutatoare (doua tipuri de celule imune care, in raport adecvat, contribuie la mentinerea echilibrului sistemului imunitar).
Consumati mai multe alimente bogate in beta-caroten, cum sunt legumele verzi cu frunze si legumele galbene si portocalii. Daca faceti can-didoza sau alte infectii obisnuite in SIDA, puteti dori sa cresteti consumul de usturoi, care contine un antibiotic puternic - alicina.
Luati suplimente de vitamina C pentru a va stimula sistemul imunitar. Unii naturopati si die-tcticieni recomanda administrarea de vitamina C pana cand proaca diaree, apoi reducerea ei pana la nivelul maxim ce poale fi tolerat; o posibilitate este sa luati cate o doza la fiecare 2 ore. ATENTIE: inainte de a incerca aceasta metoda, verificati cu medicul dumneaastra. Zincul are de asemenea efect stimulator asupra sistemului imunitar si efect antiviral.


Principii de dieta

Pentru pacientii cu SIDA, nutritionistii recomanda in special sa:
a Reduceti consumul de uleiuri si grasimi poli-nesaturate si saturate.
a Folositi uleiuri mononesaturate (ca uleiul de masline) si cresteti consumul de acid gras omega-3. ce poate fi gasit in peste, insa este , eficient si daca este luat sub forma de suplimente.
a Mancati in portii mici pe tot parcursul zilei, pentru a optimiza absorbtia substantelor nutritive din alimente.
a Mancati mese echilibrate - 65% glucide complexe, 15% proteine si 20% grasimi.
a Aveti grija ca fructele si legumele sa nu fie contaminate cu bacterii si paraziti, prin opa- I rirea usoara inainte dea fi consumate.
a Mancati o mare varietate de alimente, pentru a evita sensibilizarile la anumite tipuri de alimente.

CE PUTETI FACE ACASA
Daca sunteti infectat cu HIV, este posibil sa puteti preveni simptomele SIDA daca:
a Mancati mese hranitoare si echilibrate pentru a va stimula sistemul imunitar.


a Luati suplimente de vitamine.

a incercati exercitii de presopunctura, pentru relaxare.


a Faceti meditatie sau yoga pentru a ameliora stresul.

a incercati sa mentineti o atitudine pozitiva.


a Nu fumati si nu beti.

Urmati un program de exercitii fizice moderate, aprobat de medicul dumneaastra. Daca aveti SIDA:
a Mancati mese hranitoare si echilibrate pentru a va stimula sistemul imunitar.


a Luati suplimente de vitamine.

a incercati exercitii de presopunctura pentru relaxare.


a Faceti meditatie sau yoga pentru a ameliora stresul.

a incercati sa mentineti o atitudine pozitiva.
a Urmati un program de exercitii fizice moderate, aprobat de medicul dumneaastra.
a incercati inhalarea sau introducerea in apa de baie a uleiurilor de arbore de ceai si usturoi.
a Cereti sfatul unui practician instruit cu privire la te precum sunatoarea.

PREVENIRE
a Prezervativele reduc riscul de infectare cu HIV. Folositi un prezervativ din latex, cu spermicidul nonoxinol-9, care are un efect demonstrat de ucidere a HIV in afara organismului. Folositi un prezervativ pentru orice tip de raporturi sexuale, inclusiv orale, anale si vaginale. Acest lucru nu este necesar daca dumneaastra si partenerul dumneaastra sunteti monogami si neinfectati.
a Nu folositi lubrifiante pe baza de uleiuri, care pot deteriora prezervativele.
a Aflati antecedentele sexuale ale unui potential partener si cereti-i rezultatele testului de SIDA.
a Nu faceti sex cu prostituate.
a Nu folositi in comun acele, in cazul in care consumati droguri pe cale intravenoasa; dezinfectati acele pentru a le curata.
a Cand va aflati in tarile lumii a treia, luati cu dumneaastra o provizie de ace sterile de unica folosinta, pentru cazul ca aveti neie de injectii in scop medical.
a Testati-va la fiecare 6 luni daca faceti parte dintr-un grup cu risc crescut; partenerul dumneaastra sexual trebuie de asemenea sa fie testat.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




SIMPTOME a redoare sau durere la nivelul gatului sau coloanei. a "mii-de-ace" care inteapa in gat, brate sau maini. a ameteli, cefalee, di [...]
SIMPTOME a valuri de durere ascutita, care incep in flanc si se deplaseaza spre zona inghinala. a greata si varsaturi. a transpiratii prof [...]
S!MPTOME a secretie vaginala verzuie, cenusie, alba sau galbena a durere in timpul contactului sexual a sangerare vaginala, uneori in timp [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile