eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Secretie postnazala


SIMPTOME
a o scurgere de mucus de-a lungul faringelui, cu consistenta variabila de la apoasa la vascoasa, deseori asociata cu dureri in gat, tuse, raguseala sau senzatia de corp strain in faringe.
a pufnit, sforait sau inghitirea mucusului nazal.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a ati tratat fara succes afectiunea timp de mai mult de o saptamana cu un decongestiv eliberat fara prescriptie medicala sau daca aceasta tulburare este insotita de stranuturi permanente, respiratie suieratoare, lacrimare sau dispnee persistenta. Este posibil sa suferiti de o alergie sau o intoxicatie cu substante din mediu.
a tulburarea este insotita de congestie nazala, febra, dureri sau o senzatie de apasare anormala la nivelul nasului si fetei si secretie nazala vascoasa. Probabil aveti sinuzita.
Secretia postnazala este o complicatie sacaitoare a unor diverse suferinte respiratorii si in general dispare dupa vindecarea tulburarii primare. Mucusul este un produs normal de secretie a cailor nazale, insa atunci cand este produs in exces, el este evacuat in faringe in loc de a fi eliminat prin nari. Cand afectiunea se cronici-zeaza - de exemplu, in urma unor alergii sau a unei sinuzite prelungite - mucusul poate picura in arborele bronsic, in special noaptea, generand tuse si o expectoratie abundenta. Deoarece secretia postnazala este cel mai adesea un simptom al altei suferinte, cea mai buna strategie consta in identificarea si tratarea bolii de fond.

CAUZE
Secretia postnazala apoasa, impreuna cu man-carimi ale ochilor, nasului, palatului si faringelui (sau stranut, congestie si lacrimare) semnifica de obicei o rinita alergica declansata de polenul unor te, praf, par de animal sau alti alergeni. Unele persoane dezlta secretie postnazala in urma expunerii la iritanti din mediu, precum fumul de tutun sau germeni patogeni aeropurtati.
Daca secretia postnazala implica un mucus gros, dureri de gat, nas infundat si care curge, cefalee, curbatura si diminuarea simtului gustului si mirosului, probabil aveti o rinita virala - un guturai. Secretia postnazala intermitenta sau continua, ce devine foarte pronuntata in conditii de umezeala, schimbari de temperatura sau in perioadele de stres emotional, poate reprezenta o rinita vasomotorie. Aceasta afectiune poate fi de asemenea un efect secundar al anumitor medicamente eliberate cu prescriptie medicala.
Mucusul gros de culoare galbena sau verzuie, poate indica o infectie respiratorie bacteriana sau virala. Atunci cand secretia nazala vascoasa si secretia postnazala sunt insotite de febra si dureri congestive sau senzatie de apasare la nivelul fetei, este probabil rba de o sinuzita.
Femeile ce fac tratament de substitutie hormonala sau iau contraceptive orale pe baza de estro-geni pot dezlta o secretie postnazala ca efect secundar al acestora; de asemenea, secretia postnazala poale fi o complicatie minora a sarcinii.


PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC

Examenele de laborator ale mucusului pot determina daca secretia dumneaastra postnazala se datoreaza unei alergii, uneia dintre formele de rinita sau unei alte afectiuni. Medicul dumneaastra va va examina caile nazale cu ajutorul unui instrument iluminat; daca acest examen indica existenta unor complicatii datorate unor probleme ale sinusurilor, puteti avea neie de o radiografie sau alta explorare imagistica.

TRATAMENT
Atat tratamentul conventional, cat si cel alternativ, variaza in functie de originea simptomelor dumneaastra: o alergie, un guturai sau o alta afectiune.
MEDICINA CONVENTIONALA
Picaturile sau spray-urile decongestive, eliberate fara prescriptie medicala, pot contribui la ameliorarea secretiei poslnazale prin deschiderea cailor nazale, insa folosirea lor prelungita poate agrava problema. Organismul dumneaastra poate deveni temporar dependent de acestea si trebuie sa se adapteze dupa ce intrerupeti administrarea lor. Daca suferiti de hipertensiune, nu trebuie sa luati decongestive orale fara aprobarea medicului. Unele antihistaminice pot induce somnolenta; daca se intampla acest lucru, cautati produse cu ingrediente ce nu induc somnul.


MEDICINA ALTERNATIVA

Tratamentele alternative de vindecare a secretiei postnazale se bazeaza mai ales pe metode de subtiere a mucusului neplacut si de ameliorare a cauzelor de fond.

AROMOTERAPIA
Inhalatii le de aburi pot contribui la degajarea cailor nazale. Pe timpul zile, adaugati in apa dintr-un umidificator uleiuri esentiale de eucalipt (Eucalyptus globuius), arbore de ceai {Melaleuca spp), rozmarin {Rosmarinus officinalis) sau menta (Mentha piperita), iar seara folositi uleiul esential de levantica {Lavandula officinalis) pentru a dormi bine pe timpul noptii.
PLANTELE CHINEZESTI
Medicina chineza se bazeaza pe amestecuri de te traditionale, fierte in apa si baute la intervalele prescrise. Pentru reducerea secretiei nazale este recomandata combinatia Micul Dragon Albastru; consultati un practician experimentat, care va prescrie cantitatile adecvate din fiecare ta in cazul dumneaastra.
FITOTERAPIA
Silurul (Euphrasia officinalis) poate contribui la uscarea secretiei postnazale; faceti o infuzie sau o tinctura din frunze si tulpini sau luati doua capsule de 200 mg din ta preparata, de trei ori pe zi.
HOMEOPATIAIn secretia postnazala cu mucus gros gal-ben-verzui, incercati Pulsatilla (12 C) de 3-4 ori pe zi, timp de doua zile. in secretia postnazala asociata cu simptomele unui guturai, incercati Nux mica (12 C) de 3-4 ori pe zi, timp de doua zile. Pentru alte tipuri de secretie postnazala, un homeopat va prescrie un remediu adecvat simptomelor dumneaastra.

CE PUTETI FACE ACASA
a Folositi un medicament impotriva tusei, eliberat fara prescriptie medicala sau o simpla solutie de ser fiziologic {sus, stanga) sub forma de spray nazal pentru a ajuta subtierea mucusului din secretia postnazala.
a Beti apa in cantitati mari (cel putin sase pahare pe zi) pentru a contribui la mentinerea unei consistente cat mai subtiri a mucusului.
a Umidificati aerul din jurul dumneaastra, in special iarna. Daca sistemul dumneaastra de incalzire nu are un umidificator incorporat, puteti cumpara o unitate separata din majoritatea magazinelor cu produse de uz casnic. (Cititi cu atentie instructiunile de curatare si intretinere a umidificatorului; umidificatoarele incorect curatate pot transmite microbi.)



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a vulva dumneavoastra este inflamata si pruriginoasa; puteti avea vulvita. a tegumentul vulvar este ingrosat si cu placi albe; acest [...]
imbolnavirile prin fungi reclama anumite conditii favorizante locale sau generale, stiut flind ca aceste microoganisme dovedesc o patogenitate din cel [...]
SIMPTOME Un nivel ridicat de colesterol in sange nu este insotit de simptome evidente, insa poate reprezenta un factor de risc pentru alte tulburari [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile