eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Pneumonia


Pneumonia
SIMPTOME
a o combinatie de febra usoara si frisoane, dureri musculare, oboseala, marirea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului, dureri toracice, dureri de gat si tuse, este tipica pentru o pneumonie rala.
a febra inalta, tusea cu expectoratie vascoasa galben-verzuie ce poate contine sange, dis-pneea, respiratia accelerata, durerile toracice ascutite ce se agraveaza in respiratia profunda, durerile abdominale si astenia severa sunt simptome ale pneumoniei bacteriene.
a pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate, febra, tusea cu expectoratie, eventual aparute dupa o perioada de pierdere a cunostintei, pot indica o pneumonie de aspiratie.
a la copii, respiratia laborioasa si accelerata (peste 45 de respiratii pe minut), debutul brusc cu febra, tuse, respiratie suieratoare si inne-tirea pielii, sunt semne generale ale pneumoniei.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a simptomele dumneavoastra indica oricare dintre formele de pneumonie. Aveti nevoie de tratament imediat pentru a va ndeca si eta complicatiile.
a durerea toracica ascutita (junghi) nu raspunde la tratamentul prescris; aveti dispnee accentuata; unghiile de-ia maini, picioare sau pielea se inchid la culoare sau capata o tenta albastruie. Plamanii dumneavoastra nu primesc suficient oxigen, iar dumneavoastra aveti nevoie de asistenta medicala.
a tusiti sange; este posibil sa aveti nevoie de tratament suplimentar, ce zeaza agravarea infectiei.
Pneumonia este o inflamatie relativ frecventa, provocata de diverse infectii rale, bacteriene sau fungice sau de expunerea la diverse substante chimice a plamanilor. Ca raspuns la acestea, plamanii se congestioneaza cu lichid si celule ce se acumuleaza in tesutul afectat. Daca inflamatia este limitata la un singur lob al unui singur plaman, pneumonia este denumita lobara; inflamatia ce se extinde de la bronhii la alte parti ale unuia sau ambilor plamani este bronhopneumo-nia. Daca ambii plamani sunt inflamati, afectiunea se numeste pneumonie dubla. in functie de starea generala a sanatatii dumneavoastra, pneumonia dureaza de obicei aproximativ doua saptamani, insa va puteti simti epuizat timp de o luna sau mai mult dupa ndecarea acesteia.
Pneumonia rala este de obicei usoara; o puteti trata acasa, o data ce medicul a silit diagnosticul. Pneumoniile bacteriene sunt mai complexe si mai grave. Pana la aparitia antibioticelor, pneumoniile bacteriene erau frecvent fatale si raman una din principalele cauze de deces in SUA. Foarte recent, in 1976 legioneloza a ucis 29 de persoane inainte de a fi identificata si tratata ca pneumonie bacteriana. Dintre numeroasele tipuri de pneumonie, pneumonia galopanta are frecventa maxima la copii si adultii tineri.
Pneumonia este o complicatie obisnuita a multor boli si, la fel ca guturaiul sau gripa, orice lip poate fi transmis de la o persoana la alta. Pacienti spitalizati pentru alte suferinte pot dezvolta o pneumonie bacteriana rezistenta la curele uzuale de tratament cu antibiotice. Germenii ce provoaca pneumonie bacteriana in afara spitalelor sunt de obicei mult mai putin rezistenti si raspund cu usurinta la antibiotice.

CAUZE
Diverse microorganisme rale frecvent intalnite pot fi responsabile de pneumonia rala. Pneumonia bacleriana este in mod obisnuit provocata de Streptococcus pneumoniae numit uneori pne-umococ. Bacteria Hemophilus influenzae este deseori responsabila de pneumonia aparuta ca o complicatie a gripei. Este de asemenea in crestere pneumonia rezultata in urma infectiilor tuberculoase. Bacteria Lcgionella, responsabila de legio-neloza si pneumoniile similare, poate fi transmisa prin apa contaminata din multe surse, inclusiv apa fierbinte pentru baie si aparatele de aer conditionat.
Pneumonia de aspiratie se dezvolta atunci cand germenii din gura sau din stomac patrund in plamani, in general in timpul somnului, inconstientei sau al unui atac de apoplexie. Aceste bacterii colonizeaza in mod normal tubul digestiv al persoanelor sanatoase. Mucusul inhalat in cantitate mica nu va provoca leziuni la majoritatea oamenilor, insa poate provoca inflamatii pulmonare la alcoolici sau la alte persoane al caror sistem imunitar este slabit. Germenii mai pot fi transportati in plamani si prin inhalarea involuntara a lichidului de voma, de obicei in stare de inconstienta.
Pneumonia cu Pneumocystis (PCP) apare atunci cand mecanismele imunitare de aparare ale organismului sunt epuizate de SIDA, boala Hodgkin sau alte boli ce afecteaza sistemul imunitar. Acest tip de pneumonie apare ca infectie secundara la mai mult de jumatate dintre pacientii cu SIDA, insa tratamentul este rapid disponibil.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Formele de pneumonie variaza de la o afectiune usoara, traila la domiciliu, pana la o infectie potential fatala ce necesita spitalizare; de aceea, trebuie sa beneficiati de un diagnostic profesionist, pentru a garanta tratamentul adecvat si succesul ndecarii. Medicul dumneavoastra va va asculta mai intai toracele pentru a decela raluri crepitante si va va percuta toracele pentru a controla prezenta de matitati ce indica existenta de lichid in plamani. Daca este necesar, o radiografie poate confirma diagnosticul aratand regiunea din plamani unde alveolele sunt umplute cu lichid si reziduuri. Probele de sange si sputa, obtinute uneori prin introducerea unei sonde in plamani, pot fi cercetate pentru prezenta de microorganisme, insa rezultatele nu sunt intotdeauna concludente.

ATENTIE!
DRENAJUL POSTURAL
Pentru a ajuta eliminarea sputei din plamanii dumneavoastra, incercati drenajul postural timp de 5-l5 minute, de trei ori pe zi. Aceasta tehnica este solicitanta fizic, asa incat asigu-rati-va ca aveti aprobarea medicului dumneavoastra si mentineti tot timpul langa dumneavoastra o persoana care sa va ajute.
Stati culcat pe un pat, cu jumatatea superioara a corpului in afara saltelei si cu antebratele sprijinite pe podea. Tusiti din adancul plamanilor si expectorati intr-un recipient aflat pe podea. La sfarsitul sedintei, aruncati sputa in toaleta si trageti apa.
Daca aceasta tehnica este prea chinuitoare pentru dumneavoastra, rugati un prieten sau un membru al familiei sa tapoteze usor, cu mainile facute cupa, pe partea superioara a spatelui dumneavoastra, timp de mai multe minute, pentru a ajuta degajarea secretiilor.


TRATAMENT

Scopul tratamentului, in oricare dintre formele de pneumonie, este ndecarea rapida, deoarece daca boala este lasata sa treneze se pot instala complicatii. Toate tratamentele includ repausul la pat. Medicina conventionala se axeaza pe ndecarea infectiei, in timp ce tratamentele alternative pot contribui la ameliorarea disconfortului cauzat de simptome.


MEDICINA CONVENTIONALA

In majoritatea tipurilor de pheumonie, principalele doua elemente ce conduc la ndecare sunt repausul la pat si "tusea productiva" - expec-torarea de sputa si alte lichide din plamanii dumneavoastra Daca aveti o forma usoara de pneumonie rala va puteti probabil trata acasa cu aspirina si paracetamol pentru scaderea febrei si ameliorarea durerilor, consumand multe lichide si alimentandu-va usor. Daca aveti o pneumonie bacteriana medicul dumneavoastra va prescrie probabil un antibiotic, precum penicilina sau eri-tromicina. Va fi nevoie sa stati in pat pana la scaderea febrei si normalizarea respiratiei. Daca plamanii dumneavoastra sunt sever congestionati, este posibil sa aveti nevoie de oxigen sau de ventilatie artificiala pentru o vreme, ceea ce va necesita o spitalizare. Pneumonia de aspiratie necesita aproape intotdeauna antibiotice administrate intravenos si o spitalizare prelungita. Pneumonia cu Pneumocystis se trateaza de obicei prin repaus la pat, antibiotice precum pentami-dina sau trimetoprim-sulfametoxazolul si decon-gestive pentru a reduce congestia.
Pentru multe dintre tipurile identificate de pneumonie bacteriana este actualmente disponibil un vaccin si mai multe sunt in curs de cercetare. Vaccinarea impotriva pneumoniei este recomandata tuturor persoanelor peste 65 de ani, precum si bolnalor cu afectiuni pulmonare cronice, anemie falciforma, boli de inima, alcoolism si deficiente ale sistemului imunitar precum SIDA, ca si persoanelor a caror splina a fost lezata sau extirpata. Exista de asemenea vaccinuri si pentru unele forme de gripa, recomandate persoanelor varstnice; vaccinul gripal va poate proteja, fie in asa fel incat sa nu va mai imbolnati, fie sa nu mai faceti o forma atat de grava incat sa se poata instala complicatii precum pneumonia.


MEDICINA ALTERNATIVA

Daca ati fost diagnosticat cu pneumonie, diverse terapii alternative pot contribui la ameliorarea simptomelor si accelerarea ndecarii.


ACUPUNCTURA

Acupunctura pe meridianul plamanului poate contribui la ndecarea pneumoniei, prin diminuarea tusei si a congestiei, marirea confortului si ameliorarea nivelului energetic al organismului dumneavoastra. Principalele puncte sunt PL7, pentru expulzia materialului din plamani, PL5, pentru stoparea tuseisi PL1, pentru ameliorarea congestiei toracice. In functie de afectiunea specifica, acupunctorul poate de asemenea actiona in vederea stimularii sistemului imunitar. {. 14-l5 pentru informatii prind localizarea punctelor.)

AROMOTERAPIA
Vindecarea pneumoniei poate fi ajutata prin-tr-o baie calda sau o inhalatie cu aburi, printr-un vaporizator, la care adaugati uleiuri esentiale de eucalipt {Eucalyptus globulus), levantica (Lavan-dula officinalis), arbore de ceai (Melaleuca spp.) sau pin. Nu faceti inhalatii cu aburi daca sunteti astmatic, deoarece vaporii pot fi iritanti pentru plamani.
MANIPULAREA FIZICA
Dupa scaderea febrei, masati muschii portiunii superioare a spatelui pentru a ameliora congestia toracica. Adaugarea catorva picaturi de ulei esential de eucalipt (Eucalyptus globulus) in lotiunea de masaj poate contribui la degajarea si eliminarea secretiilor.
FITOTERAPIA
Deoarece curatarea plamanilor de secretii este o parte importanta a procesului de ndecare, folosirea expectorantelor traditionale din te pentru stimularea tusei poate reprezenta un adju-vant terapeutic. Puteti prepara propria dumneavoastra solutie expectoranta, combinand 60 g lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), 30 g coaja de malin american {Prunus serotina), 30 g podbal {Tussilago farfara), 3,5 g lobelie {Lobelia inflata) si 30 g unguras {Marrubium vulgare). Fierbeti la foc mic 1 g din acest amestec in 1 ceasca apa timp de 5 minute; lasati sa infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurati intr-un recipient curat. Adultii trebuie sa bea o ceasca la fiecare doua ore. Lobelia poate fi toxica, astfel incat nu folositi niciodata cantitati mai mari decat cea recomandata. intre-rupeti folosirea acestui amestec daca aveti greturi, si nu dati niciodata la copii sau grade.
Un decoct de radacina de ceara-albinei (Ascle-pias tuberosa) este recomandat pentru combaterea pneumoniei. Fierbeti la foc mic 1 Ig. din aceasta ta intr-o ceasca de apa timp de 10 minute, infuzati 5 minute, si strecurati; beti de 4-5 ori pe zi.
Se considera ca usturoiul [Allium sativum), consumat in stare cruda sau sub forma de capsule, cate trei de trei ori pe zi, ajuta organismul dumneavoastra sa combata infectiile. Echinacea [Echi-nacea spp.) va poate ajuta sa va ndecati: sub forma de ceai - 1 Igt. la o ceasca de apa - baut de trei ori pe zi. Poale fi de asemenea luata si sub forma de tinctura, 30 picaturi de patru ori pe zi, sau de capsule eliberate fara prescriptie medicala, conform instructiunilor de pe eticheta.
HOMEOPATIA
Unele dintre remediile homeopatice recomandate, eliberate fara prescriptie medicala sunt Bryonia, Phosphorus si Arsenicum album; urmariti instructiunile de pe eticheta.

Alegeti ceapaIncercati acest sirop de tuse facut in casa. ce combina calitatile calmante ale mierii cu aroma iute a cepei crude. Turnati miere peste cateva felii de ceapa alba cruda si lasati Io macerat peste noapte intr-un recipient aco-perit. Dimineata, strecurati amestecul intr-un recipient curat si aruncati feliile de ceapa. Luati cate o lingura din acest amestec, de preferinta usor incalzit, la fiecare 5-6 ore.


ALIMENTATIE Sl DIETA

a O doza de pana la 1000 mg tamina C pe ora poate oferi beneficii substantiale in combaterea pneumoniei, daca este initiata in interval de doua zile de la debut. Reduceti doza daca faceti diaree.
a 25 000-50 000 UI de tamina A zilnic, timp de nu mai mult de doua saptamani, poate contribui la stimularea sistemelor dumneavoastra respirator si imunitar.
a Suplimentele de zinc de pana la 60 mg zilnic va pot de asemenea ajuta sistemul imunitar sa combata infectia.
a 600 UI de tamina E pe zi pot ajula la refacerea tesutului pulmonar lezat.
a Daca luati antibiotice pentru combaterea pneumoniei bacteriene, incercati suplimentele de Lactobacillus acidophilus, fie sub forma de capsule, fie sub forma de culturi i de iaurt, pentru a contribui la inlocuirea bacteriilor benefice din intestinul dumneavoastra.

CE PUTETI FACE ACASA
a Aplicarea unei perne electrice sau a unei sticle cu apa calda pe piept sau pe spate, de mai multe ori pe zi pe perioade a cate 10 minute, poate contribui la ameliorarea durerilor toracice, infasurati perna sau sticla intr-un prosop pentru a eta arsurile pielii.
a incercati o cataplasma traditionala cu mustar, pentru degajarea secretiilor. Amestecati mustar pulbere cu apa calda suficienta astfel incat sa se formeze o pasta groasa. Intindeti pasta pe o panza subtire de bumbac sau pe un tifon, impaturiti si asezati-o pe piept timp de mai multe minute, insa nu exagerati: mustarul poate provoca aparitia de basici daca esle lasat prea multa vreme in contact direct cu pielea.
a Beti multe lichide si mancati multe fructe si legume proaspete pentru a subtia secretiile pulmonare si a le face mai usor de expectorat.


PREVENIRE

a Etati fumatul si expunerea la fumul de tutun, care lezeaza in mod semnificativ cilii (perisorii) din caile respiratorii ce filtreaza substantele iritante din plamani. Fumatul va slabeste capacitatea de a combate agentii rali sau bacterieni ce provoaca pneumonia.
a Nu beti alcool in cantitati mari; alcoolul influenteaza negativ capacitatea sistemului dumneavoastra imunitar de a combate infectiile de orice tip, inclusiv pneumonia.
a Daca aveti peste 60 de ani sau suferiti de o boala cronica cu impact asupra sistemului imunitar, intrebati medicul despre oportunitatea unei vaccinari impotriva pneumoniei si a rusurilor gripale sezoniere ce conduc deseori la aparitia pneumoniei.



Galerie de imagini si poze medicale: pneumonia


imagine cu pneumoniaimagine cu pneumonia
imagini pneumoniaimagini pneumonia poza despre pneumoniapoza despre pneumonia images pneumoniaimages pneumonia


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

ste acea forma anatomo-clinica de pneumopatie bacteriana ale carei procese inflamatorii mullinodulare, afeclind concomitent bronhiile si alveo [...]
Aceste pneumopatii, desi se prezinta cu o incidenta in scadere, se mentin inca drept formele etiologice cele mai frecvente ale pneumopatiilor [...]
Agentul patogen este un paraz.\'t care produce boala doar la sugarul mic prematur sau cu distrofie severa si la bolnavii cu deficite imune innascu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile