eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Ochiul vanat


SIMPTOME
a tumefiere si edem al pleoapei si tesuturilor moi din jurul ochiului, uneori insotite de spargeri ale vaselor de sange din albul ochiului. Culoarea este la inceput vinetie sau albastruie; pe masura ce echimoza se vindeca, ea poate deveni verde sau galbena inainte de a disparea, de obicei intr-o saptamana.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a ambii ochi se invinetesc simultan; trebuie sa fiti examinat de un medic pentru o posibila fractura de craniu.
Oricare dintre simptomele de mai jos poate indica leziuni ale globului ocular, care trebuie evaluate si tratate de un medic sau un oftalmolog specialist:
a globul ocular doare


a aveti o plaga deschisa in jurul ochiului

a aveti vederea incetosata, imagini multiple sau puncte plutitoare in campul vizual


a in fata irisului se vede sange sau un alt lichid

a resimtiti o sensibilitate neobisnuita la lumina sau alte tulburari de vedere.
La fel ca multe alte vanatai, un ochi vanat poale sa nu aiba nici o semnificatie si sa se vindece de la sine in cateva zile. in unele ca/uri, totusi, invinetirea unui ochi este un semn de leziuni mai grave ale ochiului sau craniului. Orice traumatism care proaca inrosirea si edemul globului ocular trebuie sa fie evaluat de un specialist oftalmolog sau un alt medic; o leziune traumatica la nivelul ochiului poate implica o dezlipire de retina sau poale duce la glaucom. O fractura a inelului osos ce inconjoara ochiul poate bloca muschi sau tesuturi moi si poate afecta vederea; pentru corectarea tulburarii poate fi necesara interventia chirurgicala ( si Ochi, probleme si Vedere, probleme).

CAUZEIn majoritatea cazurilor, ochiul vanat este rezultatul unei lovituri ce proaca o hemoragie
sub piele, producand coloratia caracteristica al-bastrui-neagra. O alta cauza a ochiului vanat este fractura de craniu, caz in care sunt de obicei afectati ambii ochi. Persoanele cu sinuzita alergica fac uneori "vanatai alergice" - coloratie neagra a tesuturilor de sub ochi, procata de inflamarea si angorjarea vaselor sanguine.

TRATAMENT
Aplicarea unui obiect rece pe un ochi vanat are doua efecte benefice: contribuie la reducerea edemului si la constrictia vaselor sanguine, care, la randul ei, intrerupe hemoragia interna. Aplicarea unei bucati de carne cruda, rece, pe un ochi vanat, este o variatiune inutil de costisitoare; puteti economisi banii folosind o punga cu gheata sau o punga cu legume congelate care au aceleasi efecte.
In afara de aplicatiile reci, pentru un ochi vanat nu puteti face prea mult, decat sa evitati orice ar putea produce lezarea lui in continuare, precum apasarea pe ochiul inflamat sau fortarea deschiderii lui. Daca aveti neie de un analgezic, luati aspirina sau ibuprofen; oricare dintre acestea va contribui si la reducerea inflamatiei.


MEDICINA CONVENTIONALA

Medicul va recomanda aplicarea unei pungi cu gheata sau a unui prosop inmuiat in apa foarte rece si stors. Tineti punga cu gheata sau compresa rece pe ochi timp de pana la 10 minute, avand grija sa nu apasati. Puteti incerca sa puneti gheata pisata intr-o punga de plastic pe care sa o fixati pe frunte. Repetati aplicatiile reci timp de 5-l0 minute la fiecare ora, timp de 24 ore sau atata vreme cat persista edemul.
Daca este lezat globul ocular in sine sau daca este afectata vederea, medicul dumneaastra de familie sau oftalmologul va determina natura si intinderea leziunilor si va prescrie tratamentul adecvat. Daca ochiul protruzioneaza din orbita, poate fi necesara interventia chirurgicala.
MEDICINA ALTERNATIVA
Pana la inceputul acestui secol erau folosite lipitori pentru a suge sangele din jurul unui ochi vanat. Acest tratament ameliora cu adevarat presiunea, insa din fericire apartine trecutului. Astazi pot fi utile alte remedii non-medicale.
FITOTERAPIA
Puteti aplica cu blandete o compresa cu musetel {Matricaria recutita). Se considera ca musetelul reduce fragilitatea capilarelor minuscule si are efect antiinflamator.
HOMEOPATIA
Un homeopat poate recomanda diverse remedii pentru ochiul vanat, disponibile fara prescriptie medicala; urmati cu atentie instructiunile de pe eticheta. Amica (12C) poate contribui la accelerarea resorbtiei sangelui extravazat. Daca pielea nu prezinta taieturi, crema cu Arnica aplicata in jurul ochiului poate reduce tumefactia. Daca tumfactia dispare foarte lent si durerea este ameliorata numai de aplicatiile reci, incercati Le-dum (12C), 3 doze pe zi timp de 4 zile. Daca orbita este foarte dureroasa si nu este lezat globul ocular in sine, Symphytum (12C) 3 doze pe zi, timp de pana la 4 zile, poate contribui la ameliorarea durerii. Pentru dureri intense cu caracter de junghi sau care iradiaza in jurul ochiului, Hy-pericum (12C) din ora in ora, timp de pana la 4 ore, poate contribui la ameliorarea durerii si accelerarea vindecarii.


ALIMENTATIE Sl DIETA

O alimentatie echilibrata, de buna calitate, cu proteine, vitamine si minerale in cantitati suficiente, este importanta pentru vindecarea oricarei leziuni traumatice. In mod deosebit, bromelaina, enzima din ananasul crud, poate contribui la reducerea tumefactiei. Mancati ananas proaspat, sau luati capsule de bromelaina, disponibile in magazinele cu produse naturale.

CE PUTETI FACE ACASA
Pentru un ochi vanat care nu este sever lezat, aplicatiile de gheata si un analgezic sunt probabil suficiente. Boxerii reduc la minimum edemul facial folosind un dispozitiv care arata ca o bucatica mica de fier, insa este rece. Puteti obtine acelasi efect cu o cutie rece de bauturi racoritoare sau o punga cu legume congelate. Asigurati-va ca punga sau cutia sa fie curate si tineti-o sprijinita usor de obraz sau de frunte, nu direct pe ochi.
Aveti grija sa nu exagerati cu aplicatiile reci. Chiar daca edemul este dureros, el este unul dintre raspunsurile normale ale organismului, in cursul vindecarii. Scopul dorit este controlarea edemului excesiv, fara inhibarea procesului de reparatie.
Propriul dumneaastra bun simt va va spune cat inseamna "prea mult" rece. Majoritatea reactiilor edematoase la traumatisme minore persista numai cateva ore, astfel incat in general nu veti mai avea neie de o punga cu gheata dupa prima zi. Daca durerea si edemul persista dupa 1-2 ore de aplicatii reci intermitente, leziunea este semnificativa si trebuie vazuta de un medic.


NU VA SUFLATI NASUL

Daca aveti un ochi vanat, suflarea nasului poate rupe si mai multe vase de sange din jurul
tesutului facial lezat. Daca traumatismul ce a procat invinetirea ochiului a procat si
o fractura a oaselor orbitei, presiunea acumulata in timpul suflarii nasului poate proca leziuni suplimentare unui glob ocular deja insil. De asemenea, nu incercati niciodata
sa fortati deschiderea unei pleoape pe care edemul o mentine inchisa; astfel puteti
traumatiza si mai mult pielea sau ochiul.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Originara din India, a fost introdusa in Europa in secolul al XV-lea. a Principalii constituenti cunoscuti: apa 92%; protide 1,3 g; lipide 0 [...]
aceasta iesire a sangelui in piele trebuie tratata rapid, pentru a evita agravarea ei. Astfel, este suficienta aplicarea unui corp rece peste lo [...]
SIMPTOME Febra, frisoanele, transpiratiile, durerile de cap si de muschi si oboseala sunt simptome comune in multe infectii. a diareea, varsaturi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile