eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Maniaco depresia


Maniaco depresia
SIMPTOME
Modificari dramatice si imprezibile ale starii de spirit sunt semnul bolii maniaco-depresive. Afectiunea are doua faze foarte contrastante.
In faza maniacala:


a euforie sau iriilitate.

a logoree; fuga de idei.


a parere exagerata despre sine.

a energie neobisnuita; nevoie mai redusa de somn.
a impulsitate, urmarire nestapanita a gratificatiei - cumparaturi nesocotite, calatorii la primul impuls, actitate sexuala intensa si uneori promiscua, investitii financiare de mare risc, betia tezei ia volan.
a halucinatii.


In faza depresiva:

a stare de deprimare si scaderea respectului de sine.


a inertie coplesitoare si apatie.

a tristete, singuratate, neajutorare, na.


a vorbire lenta, oboseala si slaba coordonare.

a insomnie.


a ganduri si sentimente de sinucidere.

a utilizare de psihostimulante, de exemplu amfetamine, pentru a mari energia si a imbunatati starea de spirit.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a observati unele dintre aceste simptome la un membru al familiei. Nota: Maniaco-depresii neaga adesea ca ar fi ceva in neregula, mai ales in faza maniacala. Daca sunteti ingrijorat in legatura cu un membru al familiei sau un prieten apropiat, un medic va poate oferi sfaturi despre cum sa actionati in aceasta situatie.
a remarcati unele dintre aceste simpt
Boala maniaco-depresiva (BMD), numita de profesionistii medicinei tulburare bipolara, este o afectiune mentala grava, cu doua taisuri. Spre deosebire de mohoreala sustinuta din depresia generalizata (descrisa tehnic drept tulburare unipolara), BMD este caracterizata de pendularea ciclica intre exaltare si disperare. Modelul modificarilor de stare_ afectiva variaza mult de la un pacient la altul. in unele cazuri, episoadele maniacale si depresive pot fi separate de ani de functionare normala. La altii, episoadele au cicluri frecvente, trei sau patru pe an, cu pauze mici intre ele. La unii pacienti, depresia si mania sunt intr-un ciclu continuu, uneori rapid. Iar la un numar mic de pacienti, episodul de BMD poate fi unic in ata. (Daca apare de doua ori, vor urma de regula si alte episoade.) in general, faza depresiva dureaza mai mult si tinde sa fie si mai frecventa decat cea maniacala; ciclul poate fi neregulat.
Se stie ca BMD afecteaza circa 1% din populatia Statelor Unite, desi incidenta ei poate fi mult mai mare, deoarece aproape 75% din cazuri nu sunt tratate. Barbatii si femeile sunt la fel de susceptibili. Multe date sugereaza ca boala are o baza genetica, dar originile sale sunt inca incerte. Simptomele rezulta aparent din dezechilibre chimice ale creierului si se afla dincolo de controlul voluntar. Afectiunea nu este numai perturbatoare, ci poate fi si periculoasa pentru ata: circa 20% dintre maniaco-depresi se sinucid, de obicei la trecerea dintr-o faza in cealalta, cand se simt dezorientati. Circa 11% dintre cei suferinzi actioneaza in acest mod drastic in primul deceniu dupa silirea diagnosticului.
Din fericire, in ultima vreme s-au facut pasi mari in printa tratamentului acestei boli; in majoritatea cazurilor, simptomele pot fi controlate eficient prin medicatie si alte terapii.
Afectiunea apare in doua forme principale, numite bipolara I si bipolara II; ele pot avea origini genetice separate. in bipolara I, ambele faze ale bolii pot fi foarte pronuntate. In bipolara II, mania este deseori moderata (este numita hipomanie), iar depresia poate fi moderata sau severa. Bipolara II este mai dificil de diagnosticat si este deseori confundata cu depresia generalizata. Ea are perioade de remisiune mai putine si mai scurte decat bipolara I, are tendinta de a aparea in familii si raspunde ceva mai slab la tratament. E posibil sa fie forma cea mai frecventa de BMD.
Boala este uneori legata de tulburarea afectiva sezoniera, cu depresie care apare la sfarsitul toamnei sau iarna, remitandu-se primavara si progresand spre manie sau hipomanie in timpul verii.
Circa 1 din 5 cazuri de BMD apar la copii mari sau adolescenti; adolescentii au probabilitate mai mare decat adultii de a avea simptome fizice si psihice de tipul halucinatiilor si iluziilor si sunt mai des diagnosticati eronat (cititi Procedee de testare si diagnostic, mai jos). Totusi, de obicei, boala afecteaza adultii tineri intre 25 si 35 de ani. Primul episod la barbati este mai probabil maniacal; primul episod la femei este depresiv - si Irecvent o femeie va prezenta mai multe episoade de depresie inainte de aparitia unui episod maniacal. Pe masura ce pacientii imbatranesc, recurentele bipolarei I sau bipolarei II au tendinta sa surna mai frecvent si sa dureze mai mult timp.

CAUZE
Se crede ca BMD este rezultatul unui dezechilibru chimic in creier, provocat de una sau mai multe gene defectuoase. Printre neurotransmita-torii posibil implicati sunt serotonina si norepinc-frina, dar jocul neurochimic din BMD este complex si deocamdata nu este complet inteles. Posibilitatea ca genele sa joace un rol este sustinuta de faptul ca in istoricul familial apar, de obicei, schimbari ale starii afective, boala depresiva sau sinuciderea.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Datorita stigmatului inca atasat BMD (si altor boli psihice), pacientii refuza deseori sa recunoasca faptul ca ar fi ceva in neregula, iar medicii rateaza frecvent recunoasterea bolii. in plus, simp-tomele pot uneori parea doar_ versiuni exagerate ale starilor normale de spirit. in orice caz, cercetarile sugereaza ca aproape 75% dintre cazuri raman netratale sau sunt tratate inadecvat.
Asociatia Psihiatrica Americana a silit o lista lunga de criterii specifice pentru recunoasterea tulburarii. Evaluarea presupune investigarea istoricului pacientului si a oricarui istoric familial de pendulari afective sau sinucidere. Trebuie eliminate alte afectiuni - mai ales probleme ale copilariei, cum ar fi fobia de scoala si tulburarea cu deficit de atentie, ca si dementa, schizofrenia si starile psihotice induse doar de alcool sau droguri. Narcomania este frecventa la maniaco-de-presi si poate masca simptomele, complicand astfel diagnosticul si tratamentul (cititi Narcomania). Recunoasterea si tratarea oricarei dependente chimice este o prioritate, deoarece dependenta este un indicator puternic al sinuciderii, maj ales la barbati.Inaintea inceperii tratamentului, pacientul este examinat fizic in amanunt si se fac teste ale sangelui si urinei, pentru a se detecta conditiile care pot restrictiona din punct de vedere medical alegerea tratamentului. Deosebit de importanta este o analiza a tiroidei, atat pentru ca hipertiroidismul ( Tiroida, probleme) poate arata ca mania, cat si pentru ca litiul - principalul tratament medicamentos pentru BMD - scade functia tiroidiana. In timpul tratamentului, sunt necesare teste frecvente ale sangelui pentru a verifica atingerea unui nivel adecvat al medicamentelor si pentru a detecta reactiile adverse intr-o faza timpurie.

TRATAMENTIn prezent, BMD este tratata mai frecvent prin-tr-o combinatie intre medicamentul litiu si psihoterapie. Desi terapia medicamentoasa este esentiala, psihoterapia continua este importanta pentru a ajuta pacientul sa inteleaga si sa accepte tulburarile personale si sociale din episoadele trecute si sa faca fata mai bine celor itoare. in plus, deoarece negarea este deseori o problema, psihoterapia de rutina ajuta pacientii sa nu intrerupa medicatia. (Complianta pacientului este deosebit de dificil de obtinut la adolescenti.) Aproape toate formele de psihoterapie pol fi utilizate - cognitiva, comportamentala sau psihodinamica; indiduala, de familie sau de grup.

Familia sau sotul pacientului trebuie implicat in orice tratament. Informarea completa asupra bolii si manifestarilor ei este importanta si pentru pacient si pentru cei care-i sunt apropiati.

MEDICINA CONVENTIONALA
Carbonatul de litiu este medicamentul principal utilizat in tratamentul BMD; el poate fi remarcabil de eficient in echilibrarea maniei, desi medicii nu stiu inca de ce. Litiu) poate, de asemenea, preveni recurenta depresiei, dar este administrat deseori impreuna cu variate combinatii de antide-presive. Nou aparuta clasa a inhibitorilor selecti de recaptare a serotoninei (ISRS) - specifici pentru neurolransmitatorul serotonina - constituie, de obicei, antidepresivele de electie, deoarece au mai putine efecte secundare decat medicamentele mai vechi. Dintre ISRS fac parte fluoxetinul, sertralina si paroxetinul. Alte antidepresive sunt
triciclicele - cum sunt desipramina, imipramina si amitriptilina - si bupropionul, dintr-o clasa de medicamente diferita, dar similara cu ISRS.
Pacientilor care nu raspund la litiu li se administreaza uneori haloperidol, ca si in tratamentul simptomelor de manie, pana la instalarea efectului litiului (7-l0 zile). in cazurile grave sau cand un pacient nu raspunde la litiu, pot fi prescrise alte medicamente, cum sunt carbamaze-pina si acidul valproic, singure sau in asociatie cu litiul.
Multe dintre aceste medicamente pot fi toxice si trebuie monitorizate atent prin teste de sange pentru a vedea daca sunt atinse niveluri adecvate si pentru a detecta orice reactie adversa din timp. La inceperea tratamentului, psihiatrul va trebui sa experimenteze diferite medicatii. Este aproape imposibil de prezis care pacient va reactiona la care medicament sau in ce doze trebuie administrat acesta.
Terapia electroconvulsivanta (ECT) este utilizata uneori la pacientii maniaci sau deprimati grav si la cei care nu raspund la medicatie. Deoarece actioneaza rapid, ea poate ajuta pacientii despre care se considera ca au un mare risc de sinucidere. ECT si-a pierdut popularitatea in anii saizeci, dar de atunci procedura a fost treptat imbunatatita. Pacientul este mai intai anesteziat. Apoi un curent electric este trecut prin lobul temporal pentru a provoca o criza epi leptica de grand mal de scurta durata - nu mai mult de cateva secunde. in timpul seriei de tratamente ECT - de obicei doua sau trei saptamani - litiul este intrerupt pentru prevenirea complicatiilor neurotoxice.
Terapia cu lumina s-a dovedii eficienta cand afectiunea bipolara are o legatura cu depresia de iarna. Pentru cei care sunt deprimati de obicei iarna, 20-30 de minute de stat in fata unei cutii luminoase speciale de circa 10 000 lux, cu spectru complet, le pot trata eficient depresia (cititi Nevroza afectiva sezoniera).

MEDICINA ALTERNATIVAIn forma grava de BMD (bipolara I), medicina si tehnicile alternative pot sa nu se arate prea utile in timpul episoadelor propriu-zise. Pacientul deprimat se simte deseori prea abatut pentru a initia orice exercitiu sau tehnica de energizare; maniacul, prea hiperactiv pentru a incerca practici de relaxare. Totusi, abordarile alternative pot fi benefice intre episoade si in forme mult mai putin severe (bipolara II).
Un studiu a sugerat ca magneziul poate fi un posibil inlocuitor al litiului in cazurile care implica treceri frecvente de la o faza la alta a BMD.

Acesta are avantajul de a nu fi toxic si este disponibil in magazinele cu alimente naturale. Sunt necesare noi studii, dar cercetatorii cred ca perspectiva utilizarii magneziului este favorabila. Con-sultati-va medicul sau psihiatrul in legatura cu aceasta optiune.
Plantele chinezesti pot ameliora pendularile starilor afective, aducand relaxare in faza maniacala si reducand depresia in faza depresiva. Dar asigurati-va ca ati gasit un practician al medicinei chinezesti experimentat in tratamentul depresiei si care stie sa utilizeze tele. (Nu toti cei care practica medicina chinezeasca sunt capabili sa trateze starile afective sau sa utilizeze te in acest scop.)
O dieta cu reducerea vanadiului (o substanta minerala care se gaseste in carne si alte alimente) si cu multa tamina C poate fi la fel de utila, dar dieta trebuie monitorizata de catre un expert in nutritie sau un medic ortomolecular. Un homeopat dibaci poate, de asemenea, sa amelioreze intensitatea schimbarilor de stare afectiva.
Anumite tratamente de acupunctura sunt concepute sa energizeze sau sa relaxeze organismul, in functie de punctele utilizate. Masajul cu uleiuri poate fi de asemenea relaxant sau energizant.


BIOFEEDBACK

Practicienii raporteaza ca biofeedback-ul EEG este eficient, antrenand maniaco-depresii sa isi controleze o parte a undelor creierului care inso-
tesc hiperactitatea, fuga de idei, iriilitatea, lipsa de somn si autocontrolul redus; pare sa functioneze si pentru actitatea electrica a creierului asociata cu energia redusa, scaderea respectului de sine si slaba coordonare motorie. Daca BMD este usoara, aceasta forma de biofeedback poate inlocui litiul si alte medicamente, desi poate fi utilizata in conditii de siguranta impreuna cu litiul. Deoarece biofeedback-ul EEG este o metoda noua, numai in jur de o mie de n acticieni din Statele Unite sunt specializati in aceasta tehnica.


CE PUTETI FACE ACASA

Mentineti o atmosfera calma, mai ales cand cineva este intr-o faza maniacala. Pastrati rutina uzuala in printa actitatilor cotidiene-somnul, mesele si exercitiile fizice. Somnul adecvat este foarte important in prevenirea aparitiei episoadelor. Etati stimularea excesiva: petrecerile, conversatiile animate si perioadele lungi de stat la telezor sau deo pot exacerba simptomele maniacale.In faza maniacala, pacientii se pot implica in actitati riscante, de exemplu condusul unui vehicul cu mare teza sau anumite sporturi; ei trebuie supravegheati si impiedicati de la riscuri, mai ales cu masina. Bauturile si alimentele continand cofeina - ceai, cafea, cola si ciocolata -trebuie eliminate in faza maniacala. Etati alcoolul in mod constant.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Triptofanul este un precursor direct al serotoninei. Spre deosebire de ceea ce am vazut ca se intimpla in cazul tirozinei, enzima insarcinata sa trans [...]
Pentru tratamentul specific, vezi 'Depresie post-partum\", pagina 165, 'Probleme emotionale in timpul sarcinii\", pagina 118) si 'Depresia de [...]
Unii autori au descris tablouri semiologice care, desi se integreaza in tablourile depresive majore sau in starile distimice, par mai specifice a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile