eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Incontinenta urinara


SIMPTOME


a incapacitate de a controla eliminarea urinei.

a urinare inluntara la tuse, ras, stranut, alergare sau alte activitati fizice.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a v-ati pierdut controlul urinarii dupa o boala (de exemplu o infectie a cii urinare) sau dupa administrarea unui medicament nou. Pierderea brusca a controlului urinar poate indica si leziuni neurologice.
a remediile de autoajutorare pentru controlarea urinarii nu dau rezultate.
Desi este in general legala de varsta, incontinenta urinara - pierderea inluntara de urinanu este, asa cum se crede de obicei, o consecinta ineviila a imbatranirii. Aceasta stare reflecta deseori o afectiune de fond si poate fi, de obicei, tratata, chiar si la varstnici. Prin ingrijiri adecvate, circa 70% dintre cazuri pot fi ameliorate sau vindecate.
Netratata insa, incontinenta nu se va ameliora -de fapt, se poate agrava. Incontinenta poate duce la infectii ale cii sau cailor urinare. Iar prezenta pe piele a urinei scurse poate proca eruptii neplacute sau alte afectiuni ale pielii. in acele cazuri in care tratamentul nu da rezultate, pacientii pot evita asemenea complicatii folosind comprese absorbante speciale si alte produse concepute pentru a-i ajuta sa faca fata problemei.
Circa 10 milioane de adulti americani au incontinenta urinara. Femeile sunt mai inclinate la aceasta afectiune decat barbatii, partial datorita seului pelvin (un grup de tesuturi si muschi) care slabeste si se lasa cu varsta sau dupa nasteri, facand scurgerile mai probabile.
CAUZE
Controlul urinar normal implica intregul sistem urinar - rinichii, ureterele, ca urinara, uretra si muschii pelvini - ca si sistemul ners central. Cand ca se umple, ea trimite un mesaj la nervii maduvei spinarii, care initiaza apoi ceea ce se numeste reflexul de mictiune, contractia muschilor cii care forteaza urina sa iasa prin uretra in exteriorul corpului. Incontinenta poate aparea cand se deregleaza oricare etapa a acestui proces complex.
Specialistii grupeaza incontinentele in trei mari categorii, desi multe persoane - mai ales femei -prezinta simptomedin cel putin doua categorii. in incontinenta de efort, muschii care inconjoara uretra sunt atat de slabiti incat nu mai rezista la o crestere brusca a presiunii din ca. Tusea, stranutul, rasul, efortul sau orice miscare care exercita brusc presiune pe ca poate proca scurgeri - reduse insa, de obicei, la numai cateva picaturi.In incontinenta prin mictiune imperioasa, ca, ca si in cazul unui sugar sau copil mic, se contracta pur si simplu de fiecare data cand se umple; pacientul nu controleaza necesitatea brusca de a elimina. Acesta este un tip frecvent de incontinenta la oamenii sanatosi, dar poate sa apara si la cei cu boli afectand sistemul ners central, cum ar fi un accident vascular cerebral, boala Alzheimer, boala Parkinson si scleroza in placi. Scurgerile implica, de obicei, cantitati mari de urina, deoarece ca se goleste.


Incontinenta prin prea-plin apare cand un pacient nu mai simte senzatia semnaland ca e momentul pentru golirea cii. Vezica nu se goleste niciodata normal, ramanand cel putin partial plina; urina in exces se scurge, pur si simplu, afara, de obicei in cantitati relativ mici. Incontinenta prin prea-plin este asociata cu diabetul sau, la barbati, cu o prostata marita care blocheaza fluxul urinar (yez'i Prostata, problemei; la femei poate fi de vina o tumora ovariana sau un fibrom. Alte cauze pot fi medicamentele sau afectiunile neurologice care afecteaza nervii cii urinare.
Interventiile chirurgicale pe sau in jurul cailor urinare pot, uneori, lasa cicatrici sau alte leziuni, procand incontinenta. Chiar si un disc vertebral alunecat poate declansa scurgeri, prin presiunea asupra nervilor care vehiculeaza mesaje de la si spre ca urinara.
La femei pot proca incontinenta graviditatea si nasterea, care intind si slabesc multi dintre muschii ce intervin in controlul urinar. Studiile au aratat ca probabilitatea unei femei de a pierde urina la efort creste cu numarul de nasteri pe cale naturala. Dupa menopauza, scaderea nivelului de hormoni estrogeni poate determina subtierea tesuturilor cailor urinare, ceea ce poate slabi seul bazinului, ducand la incontinenta.
Incontinenta este un efect secundar potential al multor diuretice, sedative, antidepresive, anti-histaminice si alte medicatii. Uneori, vindecarea ei poate veni o data cu simpla schimbare a unui medicament. Consultati-va medicul.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Pentru a determina cauza incontinentei, medicul va chestiona in detaliu istoricul medical, punand inclusiv intrebari despre simptomele dumneaastra - de exempu, cat de frecvent urinati sau cat de multa urina puteti elimina la fiecare urinare. se va cere, apoi, o proba de urina, pentru testarea infectiilor. Medicul va examina, de asemenea, rectul, organele sexuale si abdomenul pentru a elimina probleme de tipul unei tumori sau unei prostate marite. se poate cere sa tusiti pentru a verifica daca se declanseaza o scurgere de urina - semn al incontinentei de efort. Pentru a testa incontinenta prin prea-plin, medicul poate introduce un cateter in ca urinara dupa ce ati urinat, pentru a vedea daca ramane urina reziduala.

Daca tratamentele standard nu au dat rezultate in cazul dumneaastra sau daca medicul crede ca interventia chirurgicala va poate ajuta, puteti fi trimis pentru Iesle suplimentare la un specialist, de obicei un urolog. Unul dintre aceste tesle este uroflowmetria, in care vi se r administra lichide pentru umplerea cii, dupa care vi se va cere sa urinati intr-un aparat special care inregistreaza debitul de curgere. Un alt test util este cistomano-metria, un procedeu destul de neplacut in care se introduc tuburi inguste in ca si rect pentru a masura presiunea exercitata de muschii cii.

TRATAMENT
Multe cazuri de incontinenta pot fi vindecate sau, cel putin, net ameliorate prin tratament. Atat medicina conventionala, cat si cea alternativa au strategii eficiente pentru abordarea problemei, intr-adevar, multi practicieni ai medicinei conventionale recomanda, de obicei pacientilor care sufera de incontinenta de efort, doua metode nemedicale - exercitiile Kegel si biofeedback-ul. Daca doriti, puteti incerca mai intai metode alternative. Totusi, daca afectiunea persista sau se agraveaza, consultati un medic pentru evaluare si diagnostic complete.


MEDICINA CONVENTIONALA

Multi medici prefera ca pacientii lor sa incerce tehnici de modificare a comportamentului inainte de a recurge la un medicament. Astfel de tratamente sunt mai inofensive decat medicamentele si sunt deseori la fel de eficiente. Doua dintre cele mai frecvent prescrise sunt exercitiile Kegel de intarire a muschilor { caseta, . 427) si biofeedback-ul.
Retinerea urinarii este o alta tehnica utila. Timp de sapte zile veti nota cate lichide beti, cat de des urinati si cata urina eliminati. Veti incepe apoi sa urinati la intervale silite, de obicei la fiecare 30 sau 60 de minute. Treptat, intr-un interval de mai multe saptamani, veti creste perioada de timp dintre vizitele la toaleta.
Daca medicul hotaraste ca aveti neie de medicatie pentru incontinenta, medicamentul pe care il va prescrie va depinde de cauza afectiunii. Daca testele urinare arata semne de infectie, veti primi antibiotice. Daca sunteti o femeie dupa menopauza, vi se poate administra terapie de inlocuire hormonala pentru a creste nivelul estro-genilor (desi beneficiile acestui tratament nu sunt confirmate). Daca aveti incontinenta de efort, s-ar putea sa primiti pseudoefedrina, efedrina sau fenilpropanolamina, medicamente care tonifica sfincterul, muschiul circular din jurul uretrei care ajuta la controlul urinarii. Pentru a reduce contractiile inluntare ale cii urinare ce caracterizeaza incontinenta prin mictiune imperioasa, vi se poate da propantelina, imipramina sau oxibu-tinina, medicamente care ajuta muschii implicati in urinare sa functioneze adecvat.
Dispozitive speciale numite pesarii, care se introduc in vagin pentru a sustine muschii bazinului, pot fi utile anumitor femei cu incontinenta de efort. Pesariul trebuie introdus de un medic, care va da si reteta necesara.
Un tratament mai nou pentru incontinenta de efort la femei consta din utilizarea unor mici greutati vaginale, de forma conica, ce antreneaza muschii slabiti ai bazinului, intr-un mod foarte asemanator cu antrenamentul cu haltere al altor muschi. Introduceti in vagin conul cel mai usor cu varful ascutit in jos si contractati-va cateva minute muschii pentru a impiedica caderea conului. Cand veti putea tine conul timp de 20-30 de minute, puteti incerca o greutate mai mare - si tot asa, timp de mai multe saptamani, tonificandu-va si punand in forma muschii pelvini, pana ce r functiona din nou cu intreaga forta.
Daca nici unul dintre aceste tratamente nu da rezultate, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala. La femei cu incontinenta datorata sarcinilor si nasterilor repetate, operatiile de reparare a muschilor si ligamentelor sau de repozitionare a cii pot fi foarte eficiente, mai ales in cazul incontinentei de efort. intr-un alt procedeu se imteaza un sfincter artificial; deschizand si inchizand manual acest dispozitiv puteti controla fluxul urinei si preveni scurgerile.


Daca incontinenta nu poate fi vindecata sau controlata, puteti invata sa va ingrijiti cu ajutorul unor articole special concepute cum ar fi lenjerie de corp absorbanta si care neutralizeaza mirosurile si dispozitive care capteaza urina si o dreneaza intr-o punga etansa de plastic. Consulta-ti-va cu medicul despre aceste facilitati.


MEDICINA ALTERNATIVA

Cele mai multe metode alternative pentru abordarea incontinentei urinare sunt indreptate spre intarirea seului pelvian, pentru a oferi cii mai multa sustinere - si astfel mai mult control.


ACUPUNCTURA

Acupunctorii cred ca incontinenta provine din-tr-un deficit de chi al rinichilor si splinei. Pentru a reface echilibrul chi-ului persoanei afectate, practicienii stimuleaza punctele specifice legate de aceste organe si canalele lor. Consultati un specialist in acupunctura.

BIOFEEDBACK
Studiile au aratat ca tehnicile de biofeedback pot reface controlul complet al cii la un numar de pana la 25% din pacientii incontinenti si aduc ameliorari substantiale la alti 30-50%. Sedintele de tratament implica, de obicei, introducerea unui cateter in ca, prin uretra, dupa care ca se umple lent cu lichid, in timp ce pacientul utilizeaza tehnici de biofeedback pentru a-si controla impulsul de a urina.
PLANTE CHINEZESTI
Ca tratament pentru incontinenta este recomandat uneori ceaiul Golden lock, un amestec de mai multe te despre care fitoterapeutii chinezi traditionali cred ca ajuta corpul sa retina lichidele.
CHIROPRACTICA
Ajustarea oaselor si articulatiilor din jurul bazinului poate ajuta la intarirea muschilor sistemului urinar, ducand la un mai bun control urinar. Un osteopat va poate furniza o forma similara a acestui tratament.
HOMEOPATIEIn functie de cauza afectiunii, homeopatii au numeroase remedii penlru tratamentul incontinentei. Dintre cele frecvent prescrise fac parte:
a pentru incontinenta de efort, mai ales la varstnici, Causticum, despre care se spune ca reface vitalitatea tesuturilor imbatranite.
a pentru incontinenta de efort sau prin micti-une imperioasa, mai ales la ridicarea dintr-o pozitie cu fata in jos, Pulsatilla, despre care se considera ca ar calma iritatia mucoasei cailor urinare asigurand o buna functionare.


Consultati un homeopat pentru remedii suplimentare.


ALIMENTATIE Sl DIETAIncercati sa va mentineti greutatea normala. Excesul de greutate corporala exercita presiune asupra muschilor cii, slabindu-i.
Efortul care insoteste constipatia poale, de asemenea, slabi muschii cii. Evitati constipatia prin cresterea cantitatii de fibre din alimentatie; consumati mai multe fructe, legume si alimente din cereale integrale.
Evitati alcoolul, cofeina, zaharul, alimentele condimentate, fructele si sucurile acide - toate pot irita ca urinara, declansand scurgeri.
REFLEXOLOGIE
Reflexologii manipuleaza acele zone ale piciorului despre care se spune ca stimuleaza ure-terele, ca, rinichii, suprarenalele si partea inferioara a coloanei vertebrale. {Vezi Vezica urinara, infectii.)
CE PUTETI FACE ACASA
a Evitati constipatia: mancati multe cereale, fructe si legume.
a Faceti zilnic exercitiile Kegel (. 427).
a Impuneti-va sa urinati la intervale mai lungi. Propuneti-va 3-6 ore intre excursiile la baie.
a Nu fumati. Nicotina poate irita ca urinara.
a Dubla evacuare: dupa ce ati urinat, asteptati cateva secunde si mai incercati o data.
a Daca sunteti femeie si aveti incontinenta de efort, incercati incrucisarea picioarelor la stranut sau tuse. Un studiu recent arata ca aceasta metoda simpla poate fi foarte eficienta in oprirea scurgerilor.
a Daca toate aceste metode dau gres, cumparati articole speciale. Exista lenjerie de corp si diverse articole de izolare ce sunt absorbante si neutralizeaza mirosul. incercati diferite marci pana cand le veti gasi pe cele potrivite necesitatilor dumneaastra.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




SIMPTOME a verucile vulgare sunt mici proeminente dure, aspre, rotunde si elevate; ele apar de obicei pe maini si degete si pot fi de culoarea pie [...]
SIMPTOME Daca aveti patru sau mai multe dintre urmatoarele simptome aveti un atac de panica: a palpitatii. a transpiratii. a tremuraturi. [...]
SIMPTOME a un clavus dur este o zona compacta de piele intarita, cu un centru dens, localizat in partea superioara a unui deget de la picior, pe f [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile