eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Iedera veninoasa




SIMPTOME
a pete rosii, pruriginoase, urmate de obicei de aparitia de mici cule pline cu un lichid clar, care in cele din urma se sparg.
a in cazurile sere, pot apare zone edema-tiate, extrem de dureroase, umplute cu lichid.


a rareori eruptia apare in palme sau talpi.



CHEMATI MEDICUL DACA:

a eruptia dumneavoastra ramane rosie si pruriginoasa timp de peste doua saptamani; este posibil sa ati un alt tip de dermatita de contact, o eczema sau lupus.
a eruptia se afla in apropierea ochilor sau acopera o mare parte a corpului dumneavoastra. Puteti aa nevoie de tratament medical.
a ati complicatii alergice sere, precum edemul generalizat, dureri de cap, febra sau o infectie secundara.
a ati fost expus la sau ati inhalat fumul produs de arderea iederei ninoase, a stejarului ninos sau a scumpiei ninoase. Toxina nu este distrusa prin ardere si poate provoca reactii alergice sere si in urma administrarii interne, ca si dupa contactul extern.
Iedera ninoasa, stejarul ninos si scumpia ninoasa provoaca o forma de dermatita de contact alergica, de scurta durata, insa extrem de iritanta. Eruptia se instaleaza de obicei in decurs de doua zile, ajunge la maximum dupa cinci zile si incepe sa diminueze dupa aproximativ sapte-zece zile. Chiar daca unele persoane nu sufera efecte noci dupa expunere, imunitatea deplina este improbabila, persoanele ce par imune intr-un anumit loc sau moment se pot dodi vulnerabile in alte situatii.

CAUZE
Frunzele, tulpinile si radacinile plantelor iedera ninoasa, stejarul ninos si scumpia ninoasa contin o rasina numita urushiol care, ajunsa fie si in cantitati infime pe pielea expusa, poate declansa o reactie inflamatoric alergica. Urushiolul se poale lua pe degete sau pe blana animalelor si
poate persista mai multe luni pe imbracaminte, incaltaminte sau unelte. Scarpinarea eruptiei nu duce la transferarea toxinei in alte regiuni ale corpului, insa poate prelungi disconfortul si provoaca o infectie secundara.



TRATAMENT
Puteti trata singur de cele mai multe ori eruptia, prin aplicatii de lotiune de calamina sau remedii topice pe baza de antihistaminice, benzo-caina sau hidrocortizon, eliberate fara prescriptie medicala. O injectie cu cortizon poate ameliora pruritul, in special daca este facuta in interval de 24 de ore de la expunere. Corticoizii sau antihis-laminicele administrate pe cale orala pot de asemenea diminua simptomele, insa ambele tipuri de medicamente pot aa efecte secundare nedorite. Nu luati antihistaminice orale daca aplicati si o lotiune topica pe baza de antihistaminice; combinatia poate chiar sa agraze afectiunea. Daca esle vorba de un caz ser, cu complicatii, este posibil sa fie nevoie sa consultati un medic. in cazurile foarte sere, cu alterarea starii generale, medicul dumneavoastra poate recomanda injectii cu corticosteroizi sau preduison. (Vezi "Dermatita atopica".)
MEDICINA ALTERNATIVA
La fel ca medicina conntionala, dirsele terapii alternati contribuie la ameliorarea man-carimilor si edemului. in afara de remediile locale, injectiile cu vitamina C au reputatia de a calma simptomele.
FITOTERAPIA
Frunzele de slabanog (Impatiens), care creste deseori langa iedera ninoasa, pot neutraliza urushiolul daca sunt frecate pe piele imediat dupa contact. Pentru ameliorarea pruritului, incercati urmatoarele remedii topice:
a cateva picaturi de suc stors din frunzele de patlagina {Plantago major).
a 1 Ig. sare in ceasca de apa, cu argila cosmetica in cantitate suficienta pentru a face o pasta; adaugati 1 -2 picaturi de ulei de menta (Mentha piperita).
a parti egale de pulbere de radacina de Hydrastis canadensis si argila rde, disponibile in magazinele cu produse naturale.


HOMEOPATIA

Dintre toate remediile homeopatice disponibile fara prescriptie medicala, Rhus toxicodendron - derivat chiar din planta de iedera ninoasa - poate fi cel mai eficient. Urmati instructiunile de pe eticheta.

CE PUTETI FACE ACASA

a Spalati pielea expusa cu apa si sapun, in interval de 15 minute de la contact.
a Calmati mancarimile cu lotiune de calamina sau alt medicament disponibil fara prescriptie medicala.
a Acoperiti culele sparte cu tifon steril, pentru a preni infectarea lor.
a faceti o pasta din apa si amidon de porumb sau tarate, bicarbonat de sodiu sau saruri Epsom, si aplicati pe eruptie. Puteti de asemenea folosi o pasta din bicarbonat de sodiu si cateva picaturi de alun vrajitoresc.
a Lasati sa curga pe eruptie apa /ierbinte - cat de fierbinte puteti suporta. Mancarimile se vor intensifica pentru scurta vreme, apoi vor dispare, oferindu-va mai multe ore fara prurit.



PREVENIRE
Cea mai buna metoda de rezolvare a problemelor generate de acest trio ninos este sa invatati sa recunoasteti plantele si apoi sa stati departe de ele. Daca banuiti ca ati nit in contact cu o planta ninoasa, spalati imediat si indelung cu apa si sapun - pielea, hainele, incaltamintea, uneltele - orice ar fi putut ni in contact cu rasina toxica a plantei. in cazul in care calatoriti intr-o zona bogata in plante ninoase, incercati una din lotiunile de bariera disponibile in magazinele cu produse din plante. Vechea legenda ca puteti dobandi imunitate mancand frunzele de iedera ninoasa este numai atat - un mit: nu mancati niciodata frunzele sau fructele plantelor salbatice, deoarece multe dintre acestea pot provoca reactii periculoase la om.


IDENTIFICAREA TELOR OTRAVITOARE

Iedera ninoasa - cu frunzele sale stralucitoare, uneori de culoare roscata, galbena sau portocalie - are in comun cu stejarul ninos un model caracteristic de frunze in triunghi. Scumpia ninoasa are frunze perechi, ascutite, uneori cu fructe mici, rotunde, alb-rzui. Hartile prezinta distributia fiecarei specii.'



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




S!MPTOME a secretie vaginala verzuie, cenusie, alba sau galbena a durere in timpul contactului sexual a sangerare vaginala, uneori in timp [...]
SIMPTOME Entorsele, care afecteaza articulatiile, si luxatiile, care afecteaza muschii, survin de obicei dupa o cadere sau o miscare brusca ce trage [...]
SIMPTOME a o scurta senzatie de tresarire limitata la o mica parte a corpului, precum pleoapa; de obicei, indicator al unei contractii musculare i [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile