eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Hipoglicemia


Hipoglicemia
SIMPTOME


a slabiciune.

a foame.


a nervozitate.

a ameteli.


a tremuraturi.

a transpiratii abundente, reci.


a piele palida sau cenusie.

a intepaturi in maini si picioare.


La diabetici, simptomele pot cuprinde si:

a durere de cap.


a greata.

a accelerarea batailor inimii.
a comportament necooperant, sugerand confuzie sau betie.
a pierdere de constienta, coma sau convulsii.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a sunteti diabetic si prezentati simptome de hipoglicemie de mai multe ori in cateva zile; poate fi necesar ca medicul sa modifice dozele de insulina sau de medicamente hipoglicemiante orale.
a va simtiti pe punctul de a lesina, de a va pierde cunostinta; daca ati diabet, ati imediat nevoie de tratament pentru nilul sangvin al glucozei. Daca nu sunteti diabetic, trebuie sa vi se faca un control medical al starii globale de sanatate pentru a descoperi cauza de fond a dezechilibrului glucozei sangvine. Pentru diabeticii pe insulina, hipoglicemia netratata poate duce la coma sau leziuni irersibile ale creierului.In cele mai multe cazuri, hipoglicemia - literal, zahar scazut in sange - poate fi tratata cu usurinta fara interntia medicului, atunci cand simptomele sunt recunoscute suficient de devreme. Desi aceasta stare apare cel mai frecnt la persoane cu diabet, in cazuri rare si nediabeticii pot prezenta crize de hipoglicemie. Fie ca sunteti sau nu diabetic, daca aceste episoade devin frecnte trebuie sa consultati un specialist pentru mentinerea nilului glicemiei sub control.



CAUZE
Pentru energie, organismul se bazeaza pe glucoza, glucid care circula prin sange. Cand nilul glucozei scade sub normal, corpul nu mai primeste necesarul de energie. Simptomele si complicatiile hipoglicemiei apar pe masura ce organismul incearca sa extraga energie din grasimile si proteinele corpului.
Pentru a conrti glucoza in energie, organismul are nevoie de insulina, hormon pancreatic al carui nil sangvin creste si scade in mod normal, in functie de cererea de energie. Cand in sange exista prea multa insulina, cantitatile disponibile de glucoza sunt consumate prea repede, ducand la hipoglicemie.
Nilul insulinei poate creste abrupt dupa o masa, cand cresterea brusca a nilului de zaha-ruri in sange declanseaza productia sa crescuta de catre pancreas. in mod similar, nilul glucozei poate scadea daca se sar mese sau dupa exercitiu fizic viguros. Hipoglicemia poate fi produsa, de asemenea, de interntiile chirurgicale pe stomac, unele tipuri de cancer, boli de ficat, alcool, febra mare si reactiile la alimente sau medicamente.
La unele persoane, productia excesiva de insulina este provocata de mici tumori care apar in pancreas. Si anumite alimente, mai ales glucide simple, pot stimula productia de insulina. Pentru a evita declansarea unei crize de hipoglicemie, diabeticii care isi administreaza singuri insulina trebuie, asadar, sa isi monitorizeze cu grija dozele si dieta.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Daca ati avut mai multe crize de hipoglicemie, ar trebui sa aflati daca diabetul nu este cauza de fond. Medicul poate determina aceasta printr-un test de toleranta la glucoza, care masoara capacitatea organismului de a transforma glucoza, sau printr-un test de sange efectuat la doua ore dupa ce ati mancat. Daca ati diabet, medicul poate induce o criza de hipoglicemie pentru a va invata sa o recunoasteti si sa raspundeti simptomelorei.

TRATAMENT
Majoritatea remediilor pentru hipoglicemie se concentreaza pe reglarea continutului si programului dietei dumneavoastra in derea asigurarii unui aport suficient de glucoza si de insulina la momentul potrivit.
MEDICINA CONVENTIONALA
Daca sunteti diabetic si va pierdeti constienta in cursul unei crize de hipoglicemie, este esential sa primiti imediat tratament medical. Un medic poate sa injecteze glucoza direct in sange, dar daca aceasta nu este posibil, un prieten sau un membru al familiei care stapaneste acest procedeu va poate face o injectie cu glucagon, un hormon care ajuta organismul sa isi regleze nilul de glucoza in sange. Diabeticii ar trebui sa poarte permanent un medalion sau o bratara S.O.S. in care sa se precizeze boala, astfel incat personalul medical sa poata asigura un tratament adecvat daca pacientul devine dezorientat sau inconstient in timpul unei crize de hipoglicemie. Persoanele cu diabet ar trebui, de asemenea, sa aiba permanent bomboane pentru supt la indemana, pentru cazul in care ar incepe sa se simta hipoglicemiei.
Pentru diabetici, tratamentul conntional pe termen lung al hipoglicemiei este indreptat spre reglarea nilului sangvin de glucoza si de insulina si mentinerea echilibrului adecvat dintre ele. in multe cazuri, acest echilibru poate fi obtinut recurgand la simple modificari ale dietei. Dieta recomandata pentru echilibrarea hipoglicemiei cuprinde mese mici si frecnte (cel putin sase pe zi) continand alimente bogate in glucide complexe (cum sunt fasolea, pastele fainoase, painea si cartofii), fibre (legume) si grasimi si cantitati limitate de glucide simple (cum sunt bomboanele sau prajiturile), alcool si sucuri de fructe.


Daca e necesar, medicul va poate trata diabetul si cu medicamente cum sunt streptozocinul sau diazoxidul, pentru a limita productia de insulina a organismului dumneavoastra sau pentru a ameliora nilul de glucoza din sange. Daca hipoglicemia este provocata de mici tumori pan-creatice care secreta prea multa insulina, medicul va poate recomanda indepartarea acestor tumori.


MEDICINA ALTERNATIVA

Remediile neconntionale se concentreaza pe nutritie si dieta, cu suplimente de vitamine, substante minerale si te medicinale.


FITOTERAPIE

Un decoct de gentiana {Gentiana Iutea) ajuta la stimularea glandelor endocrine producatoare de hormoni. Fierbeti timp de 5 minute 1 lingurita de radacina de gentiana maruntita intr-o cana de apa si beti fiertura calda, cu 15-30 de minute inainte de o masa. Pentru a fi eficienta trebuie sa aiba un gust amar.


ALIMENTATIE Sl DIETA

a Mesele mici si frecnte formate din alimente integrale (mai ales cereale integrale), produse lactate fermentate (cum ar fi branza), carne si peste fara grasimi, vor creste nilul sangvin de glucoza; sucul de fructe poate fi, de asemenea, de folos in timpul unei crize de hipoglicemie.
a Suplimentele de crom - substanta minerala care se gaseste in drojdia de bere, paine si cereale integrale, melase, branzeturi si carne macra - pot ameliora nilul sangvin de glucoza. Daca sunteti diabetic, consultati-va medicul curant inainte de a incepe suplimentarea dietei cu drojdie de bere.
a Evitati alcoolul (un glucid simplu), cofeina si fumul de tigara, intrucat pot determina variatii mari ale glucozei din sange.

CE PUTETI FACE ACASA
Fie ca sunteti sau nu diabetic, daca actionati imediat ca raspuns la simptomele de hipoglicemie puteti sa evitati crize mai gra si orice consecinte. Tratamentul consta, pur si simplu, in a manca sau bea orice substanta care contine glucide simple, de exemplu o bautura nealcoolica (nedietetica), bomboane sau chiar un cub de zahar. Combinarea zaharului cu o sursa de proteine, cum ar fi o bucata de branza sau un pahar cu lapte, poate incetini absorbtia glucozei in sange si impiedica variatiile bruste al nilului de glucoza din sange. ( Diabet.)



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




Diagnosticul necesita recoltarea unei probe plasmalice in care glucoza sa fie < 2,5-2,8 mmol/l (< 45-50 mg/dl) la barbati si < 1,9-2,2 mmol/l (< 35-40 [...]
SIMPTOME a febra. a durere intensa de cap. a rigiditate a gatului, umerilor sau spatelui. a durere puternica fulgeratoare coborand pe [...]
SIMPTOME a pete rosii, pruriginoase, urmate de obicei de aparitia de mici vezicule pline cu un lichid clar, care in cele din urma se sparg. a [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile