eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Guturaiul (raceala)


Guturaiul (raceala)


SIMPTOME
a congestie la nivelul capului si toracelui, eventual cu un nas care curge (rinoree) si dificultati de respiratie
a dureri in gat


a stranut

a tuse seaca, ce poate surveni numai in cursul noptii


a frisoane

a ochi care ard si lacrimeaza


a dureri vagi, generalizate

a dureri de cap


a oboseala constanta



CHEMATI MEDICUL DACA:

a nou-nascutul dumneavoastra (doua luni sau mai putin) are simptome de guturai. La sugari, guturaiul poate fi o boala grava.
a va este greu sa respirati din cauza congestiei sau respiratia dumneavoastra este suieratoare (wheezing). Este posibil sa aveti astm.
a va doare gatul si aveti o temperatura de 37,5AC sau mai mult sau simptomele guturaiului dumneavoastra se agraveaza dupa a treia zi. Puteti avea o infectie bacteriana (cum ar fi faringita streptococica), sinuzita sau bronsita.
a aveti o temperatura de 38,5A C sau mai mult. Este posibil sa aveti pneumonie. Solicitati imediat ingrijiri medicale.
a simptomele guturaiului dumneavoastra apar brusc dupa expunerea la anumiti factori declansatori - precum polenul, pisicile sau un parfum - si/sau simptomele persista timp de saptamani. Aveti probabil o alergie.
Guturaiul, denumit in mod foarte adecvat si "raceala comuna", este cea mai frecventa infectie din toate grupele de varsta din Statele Unite. Simptomele guturaiului sunt declansate atunci cand un rus se ataseaza de mucoasa cailor nazale sau a faringelui dumneavoastra Sistemul dumneavoastra imun raspunde prin atacarea germenului cu globule albe numite neutrofile. Daca sistemul dumneavoastra imun nu poate recunoaste rusul, raspunsul este "nespecific", ceea ce inseamna ca organismul dumneavoastra produce cat mai multe neutrofile posibil (de obicei mai


multe decat este nevoie), aducandu-le prin circulatie in regiunile infectate. Acest atac generalizat ucide multe rusuri, insa nu afecteaza cele aproximativ 200 de rusuri ce provoaca guturaiul. Suplimentul de neutrofile stranse laolalta la locul infectiei reprezinta cauza durerilor si inflamatiei dintr-un guturai, insotite de o prodigioasa cantitate de mucus in nas si in gat.
Simptomele guturaiului se instaleaza la 1-4 zile dupa ce v-ati infectat cu un rus al guturaiului si dureaza in mod tipic aproximativ trei zile. In acel moment, ce a fost mai rau a trecut, insa este posibil sa mai simtiti congestia mucoaselor timp de o saptamana sau mai mult. in primele trei zile in care aveti simptome, sunteti contagios (adica puteti transmite guturaiul si altora), deci luati masuri preventive ( Prevenire, . 395)
Desi toata lumea face guturaiuri, copin racesc mai frecvent decat adultii. Racelile au frecventa maxima in "sezonul racelilor", care incepe in Statele Unite de la sfarsitul^ toamnei si dureaza pana la sfarsitul primaverii. in aceasta perioada a anului, oamenii au mai multe sanse sa se stranga laolalta in spatii inchise, unde de obicei functioneaza si o forma oarecare de incalzire centralizata. Contactul mai apropiat cu cei din jur, care creste sansele de expunere la rusuri contagioase, si aerul fierbinte si uscat, care usuca mucoasele nasului si gatului, contribuie la crearea unui mediu perfect pentru o infectie rala.
Cu exceptie celor ale nou-nascutilor, racelile in sine nu sunt periculoase. De obicei, ele trec in aproximativ o saptamana, fara un tratament medicamentos special. Din nefericire, racelile scad intr-adevar rezistenta organismului dumneavoastra, facandu-va mai vulnerabil la infectiile bacteriene.

CAUZE
Mai mult de 200 de rusuri va pot infecta nasul si gatul si pot provoca guturaiul. Din nefericire, pentru nici unul dintre acestea nu exista o cale de ndecare absoluta, astfel incat determinarea rusului care a provocat guturaiul dumneavoastra nu va va ajuta sa va ndecati mai repede. Un guturai "se ia" prin inhalarea unor minuscule picaturi din tusea sau stranutul unei persoane racite, transmise prin aer sau prin atingerea unei suprafete infectate cu rus - cum ar fi clanta unei usi sau un telefon - si apoi prin transferarea germenilor in nasul sau gura dumneavoastra.

PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC

Daca guturaiul dumneavoastra este suficient de sacaitor pentru a va trimite la doctor, probabil medicul dumneavoastra va va examina urechile si gatul si poate efectua o cultura din faringe (cu un material recoltat prin periaj din gatul dumneavoastra, cu ajutorul unui tampon de vata montat pe un betisor lung) pentru a determina daca aveti o infectie bacteriana, ce necesita tratament cu antibiotice.

TRATAMENT
Medicina conventionala si cea alternativa urmaresc aceleasi scopuri: de a usura cat mai mult posibil lupta organismului dumneavoastra cu rusul, in acelasi timp ameliorand cat mai mult posibil durerile si congestia. Repausul adecvat este cheia ndecarii guturaiului; este posibil sa observati ca aveti nevoie de 12 ore sau mai mult de somn pe noapte, in timp ce combateti guturaiul. Este de asemenea important sa beti apa. Mucusul curge liber intr-un organism bine hidra-tat, ajutandu-va sa etati sau sa va resiliti dupa o infectie, iar tesuturile sanatoase, umede, sunt mai dificil de infectat de un rus decat tesuturile uscate. Daca aveti febra, inseamna ca organismul dumneavoastra utilizeaza caldura pentru a ucide rusul ce provoaca guturaiul. Administrarea de medicamente pentru scaderea febrei poate chiar submina eforturile de aparare depuse de organismul dumneavoastra Totusi, o temperatura de 38,5"C sau peste face obligatorie o zita la medicul dumneavoastra.
Gradele sau mamele care alapteaza trebuie sa consulte medicul inainte de a lua absolut orice fel de tratament pentru guturai, inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie si remedii din te.


MEDICINA CONVENTIONALA

Nu exista nici un tratament specific pentru rusul ce va provoaca guturaiul, insa va puteti ameliora starea tratSndu-va simptomele. Ibupro-fenul poate ameliora durerile, insa paracetamolul si aspirina pot agrava congestia. Nu dati niciodata aspirina unui copil cu febra; dati in schimb paracetamol Wezi Atentionarea de mai jos). Daca aveti dureri de gat, faceti cat doriti de des gargare cu apa sarata C/2 Igt.. sare in 1 cesca de apa). Este tentant sa cedati in fata pretentiilor unei reclame si sa incercati unul dintre multele preparate "pentru
raceala si gripa", insa ganditi-va bine. Aceste medicamente impotriva multor simptome contin probabil si substante pentru simptome pe care nu le aveti si astfel pot duce la un tratament exagerat si inutil. Etati complet aceste preparate la copin sub 13 ani; chiar si preparatele impotriva guturaiului, comercializate special pentru copii, par sa nu-si faca efectul la aceasta grupa de varsta, iar medicamentele induc in mod frecvent somnolenta, agravand simptomele. Decongestivele eliberate fara prescriptie medicala (precum cele care contin pseudoefedrina) pot contribui la inlaturarea congestiei nazale, insa numai temporar: daca aceste medicamente sunt luate regulat timp de mai mult de 5 zile, organismul dumneavoastra poate reactiona exagerat la intreruperea lor, producand si mai mult mucus - si agravand congestia. Pseudoefedrina creste tensiunea arteriala si frecventa cardiaca; nu o luati inainte de a va consulta cu medicul dumneavoastra, daca aveti boli de inima, hipertensiune arteriala, probleme cu prostata, diabet sau tulburari tiroidiene.
Antitusivele eliberate fara prescriptie medicala, precum cele ce contin dextrometorfan, pot fi utile daca tusea dumneavoastra este atat de severa incat va impiedica sa dormiti sau sa vorbiti. Daca nu, tusiti cat aveti nevoie (acoperindu-va intotdeauna gura in acest timp), deoarece tusea inlatura mucusul si germenii din gatul si plamanii dumneavoastra Antihistaminicele eliberate fara prescriptie medicala pot usura temporar respiratia, insa cu un pret: ele elibereaza caile nazale, uscandu-le, ingrosand mucusul nazal si facandu-l mai greu de drenat.

MEDICINA ALTERNATIVA
Timpul este de prima importanta: incepeti sa va tratati guturaiul imediat ce simtiti primul simptom, in special in cazul remediilor din te reactionarea rapida duce la o ndecare mai accelerata si in conditii mai mari de confort.
AROMOTERAPIE
Aburul infuziilor din te poate reduce congestia, si, daca temperatura vaporilor este de cel putin 43AC, acestia vor distruge si germenii racelii cu care n in cotact. Alegeti eucaliptul (Euca-lyptusglobulus), perisor (Gaultheria procumblus), sau menta [Mentha piperita). Puneti-va un prosop pe cap, aplecati-va deasupra castronului pentru a crea un cort de aburi si inhalati aburii.
FITOTERAPIE
Luata la primul semn al aparitiei simptomelor, echinaceea (Echinacea spp.) poate reduce intensitatea si durata unui guturai, deseori chiar impie-dicandu-l sa dena o infectie pe de-a-ntregul instalata. Aparent, echinaceea stimuleaza raspunsul imun, ameliorand rezistenta la orice fel de infectii. Este disponibila sub forma de capsule sau ceai: adaugati 2 Igt. radacina de echinacea la 1 ceasca apa; lasati sa fiarba mocnit 15 minute si beti 3 cesti pe zi. Coldenseal (Hydrastis canaden-sis) ajuta la curatarea mucusului din gat. El contine de asemenea un antibiotic natural, berberina, care poale contribui la prevenirea infectiilor bacteriene ce urmeaza deseori dupa raceli. Infuzati '/a-l Igt. goldenseal in 1 ceasca apa clocotita timp de 10-l5 minute; beti 3 cesti pe zi.
Un "ceai rece" bun este obtinut prin combinarea in parti egale a socului (Sambucus nigra) cu menta (Mentha piperita) si coada soricelului [Achiliea millefolium), urmata de infuzarea unei cantitati de 1 -2 Igt. din acest amestec in 1 cesca apa fierbinte. Acest amestec poate ajuta organismul sa combata febra si sa reduca durerile, congestia si inflamatia. Usturoiul (Allium sativum) poate sa scurteze durata si severitatea unei raceli. Toate formele par a avea efect: capsule sau lete, frectii cu ulei sau usturoi intreg copt sau gatit in alte mancaruri. Daca alegeti capsulele, luati 3, de trei ori pe zi, pana trece raceala.




HOMEOPATIE

Simptomele guturaiului raspund deseori bine la remedii homeopatice. Doza este 12 C, luata la fiecare 2 ore, pana la maximum patru doze. Gelsemium poate fi util daca aveti frisoane, va dor mainile si picioarele, aveti o stare generala de oboseala sau dureri in gat. Cand va curge nasul si aveti senzatia de arsura in nas, ochii va lacrimeaza constant si stranutati des, incercati Allium cepa. Daca va simtiti iriil, nasul va curge si se infunda noaptea, luati Nux vomica. in caz de tuse latratoare, dureri de gat cu senzatie de arsura si un gust amar persistent in gura, incercati Aconit.

STIL DE VIATA
Abtineti-va de la fumat, in special cand aveti un guturai. Fumatul agreseaza mucoasele si plamanii, marindu-va sensibilitatea ]a tot soiul de infectii respiratorii, inclusiv raceli. in momentul in care aveti un guturai, fumul irita tesuturile deja inflamate, ingreunand ndecarea si refacerea.
ALIMENTATIE Sl DIETA
O buna stare de nutritie este esentiala pentru rezistarea la si resilirea dupa un guturai. Adoptati o alimentatie echilibrata. Luati suplimente la nevoie, pentru a va asigura ca primiti cantitatile zilnice recomandate de tamina A, tamine ale complexului B (taminele B,, B2, B5, B6, acid folie) si tamina C, precum si mineralele zinc si cupru. Daca alimentatia dumneavoastra este deficitara in zinc, in organismul dumneavoastra va exista un numar scazut de neutrofile si veti fi o tinta usoara pentru tot felul de infectii, inclusiv racelile. Zincul este disponibil sub forma de lete sau pastile de supt.
In timp ce sunteti racit, etati produsele lactate, care au tendinta de a ingrosa mucusul.
In ultimii 20 ani s-au facut foarte multe cercetari asupra eventualului efect de prevenire a guturaiului al megadozelor de tamina C (1 gram sau mai mult in fiecare zi). Juriul nu s-a pronuntat inca. Rezultatele au fost variabile, insa nu se pare ca megadozele de tamina C pot preveni guturaiul. Totusi, aceasta doza poate diminua durata si severitatea guturaiului, posibil datorita faptului ca tamina C este esentiala pentru functionalitatea neutrofilelor.
"Penicilina evreiasca", cunoscuta si sub denumirea de supa de pui, a fost vestita ca terapie a guturaiului inca din secolul ai Xll-lea. Rezultatele recente ale unor studii stiintifice sustin ideea ca supa de pui reduce simptomele guturaiului, in special congestia. Ceva (ce ramane a fi determinat) din supa de pui impiedica neutrofilele sa se aglomereze laolalta si sa provoace inflamatia. Orice mancare suficient de condimentata pentru a va face ochii sa lacrimeze va avea acelasi efect si asupra nasului dv., stimuland drenarea acestuia. Daca aveti pofta de mancare, alegeti ceva iute si condimentat, pentru a va ajuta organismul sa combata raceala.

CE PUTETI FACE ACASA
a Mancati bomboane tari sau dropsuri de tuse pentru calmarea durerilor de gat, insa stati departe de cele mentolate, care va pot usca mucoasele.
a Dati cu vaselina in interiorul nasului si in jurul narilor, ca sa va protejati de aparitia rosaturilor.
a Mentineti-va organismul hidratat, band cel putin 10 pahare cu apa in fiecare zi; in acest mod veti inlocui lichidele pierdute prin transpiratie si prin secretiile nazale si congestia toracica. Tineti un pahar cu apa pe noptiera pentru a putea sorbi cate o gura pe timpul noptii.
a Umidificati aerul din camera (in special in lunile reci, cand incalzirea centrala usuca aerul), pentru a va mentine umede mucoasele nasului


si gatului.



PREVENIRE

Efortul fizic regulat, de intensitate moderata
(cum ar fi mersul pe jos timp de 45 minute, de 5 ori pe saptamana) pare a fortifica sistemul imun, scazandu-va sansele de a face guturai si alte infectii. Saunele pot fi si ele de ajutor: cercetatorii suedezi au ajuns la concluzia cu un numar de cel putin 2 saune pe saptamana va poate impiedica sa cadeti prada unei raceli. Motivul este neclar, insa poate fi vorba de caldura saunei, ce impiedica multiplicarea germenilor.


Mituri referitoare la guturai

Probabil ca exista tot atatea mituri despre guturai cate sunt si rusurile care il provoaca. Pentru clarificarea lucrurilor, sa spunem ca nu este prudent sa va infometati sau sa va indopati. Cand sunteti racit, lasati-va ghidat de bunul simt si pofta de mancare: daca va e foame mancati; daca nu, nu. Temperaturile scazute si igrasia sau umezeala nu provoaca guturai. De exemplu, nu veti raci pentru ca I v-ati udat pana la piele si ati inghetat intr-o furtuna, pentru ca ati iesit iarna afara cu parul ud sau pentru ca ap dormit cu fereastra deschisa. Antibioticele nu pot ndeca guturaiul, pentru ca ele sunt eficace numai impotriva bacteriilor, iar guturaiul este provocat de rusuri.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




Cred ca fiecare a simtit neplacutele simptome ale racelii.Toata lumea stie ca o cura de transpiratie grabeste insanatosirea. Un tratame [...]
Tusea, guturaiul si durerile de gat sunt durerile cele mai cunoscute de copii. Raceala este o infectie a cailor respiratorii superioare care poa [...]
Degetele devin reci, albe, extremitatile de culoare violacee la contactul cu frigul sau spontan. Diagnostic Frigul penetreaza in vase si meridi [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile