eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Gripa

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » gripa

Guturaiul - tratament


Guturaiul - tratament

Guturaiul obisnuit dureaza, conform unei expresii din popor, o saptamana, iar cu tratament, sapte zile. Se pare insa ca perioada de evolutie a guturaiului este prelungita prin mijloace externe. Sa ne gandim numai la atat de nepotrivitele mijloace de reducere a tumefactiei mucoasei, la care se recurge atat de des.
Evolutia unui guturai de natura virala nu este in nici un caz scurtata prin folosirea sprayului nazal, a picaturilor sau a letelor antiguturai. Aceste mijloace alina, in cel mai bun caz, simplomele. atat timp cat isi exercita actiunea. Guturaiul in sine nu dispare sub nici o forma datorita lor!
Atentie: mijloacele adresate "dezumflarii" mucoasei sa fie folosite numai scurt timp, deci cel mult doua pana la trei zile. Utilizari indelungate sau dozari crescute duc la "efectul rebond". ceea ce inseamna ca mucoasa nazala produce mai mult mucus decat producea inainte de intrebuintarea lor. Cand se folosesc pe o durata lunga (mai multe saptamani), se ajunge la leziuni serioase ale celulelor mucoase: mucoasa devine "atrofica". se subtiaza si isi pierde functia naturala, adica producerea de mucus protector pentru caile respiratorii nu se mai face corect. Mucoasa se usuca pur si simplu, si chiar dupa incetarea administrarii mijlocului respectiv, se regenereaza foarte greu.
Folositi deci asemenea mijloace, numai daca este absolut necesar. Atunci cand trebuie sa tineti un discurs sau cand este obligatorie aparitia dvs. in public, se justifica administrarea!
Virusul guturaiului este. pentru noi. ca locuitori ai Europei Centrale, o ruda inofensi a virusului gripal. Iar adesea, ceea ce calificam drept ..infectie gripala" nu este altce decat o infectie cu virusul guturaiului. Dar tocmai cea mai inofensi boala ofera un bun exemplu pentru ideea ca nu exista boli infectioasc ..inofensive".
Cunoasteti cumplita intamplare din istoria eschimosilor? Spre sfarsitul secolului trecut, au avut loc primele expeditii in directia Oceanului inghetat. Pe drum. expeditionarii le-au adus locuitorilor acelor regiuni, eschimosii, un "cadou" deosebit: virusul guturaiului. S-a declansat o epidemie, careia i-au cazut victime mii de eschimosi. De ce? Deoarece ei nu mai venisera niciodata pana atunci in contact ca acel tip special de virus, si deci nu aveau nici un fel de imunitate impotri lui.
Aceasta tragedie a eschimosilor s-a repetat adesea sub o forma sau alta, in diverse epoci ale omenirii, la diferite popoare. De fiecare data cand cercetatori, biologi, misionari sau pur si simplu aventurieri ajungeau in tari sau pe continente straine, aduceau involuntar in ..bagaj" asemenea "cadouri", ce constituiau, desigur, un real dezantaj pentru populatia indigena.
Despre molime care au decimat masiv populatiile indigene, din cauza unor germeni infectiosi necunoscuti acestora, s-a tot auzit chiar si in zilele noastre. Dar si invers: datorita calatoriilor ce au luat o amploare deosebita. in toate directiile, suntem amenintati, tot mai mult, de germeni infectiosi straini noua. insa masurile de igiena sporita de care dispunem in zona noastra geografica ne ajuta sa impiedicam extinderea acestor epidemii. Chiar si cea mai mare epidemic din istoria omenirii, cea de ciuma, din Evul Mediu, nu ar fi capatat o asemenea amploare in conditiile de igiena pe care le cunoastem in zilele noastre. Ciuma a fost (si este) raspandita, dupa cum se stie, prin puricii sobolanilor.
Asa cum am aratat, guturaiul obisnuit este inofensiv, daca se mentine in limitele celor sapte zile. Doar atunci cand el depaseste acest interl de timp, iar secretia nazala translucida devine galben-verzuie. trebuie actionat energic: inseamna ca guturaiul s-a transformat intr-o infectie bacte-riana. care arc o deosebita afinitate pentru sinusuri (nazale, frontale si maxilare). in aceasta situatie, ajuta numai antibioticele! Ele sustin organismul in lupta contra bacteriilor generatoare de puroi; in acest stadiu, de obicei, virusul nu mai este periculos.

Nu uitati insa niciodata: orice administrare de antibiotic, oricat de scurta ar fi durata tratamentului, trebuie urmata de masuri de regenerare a florei intestinale!
Din punct de vedere clinic, deosebim trei tipuri de guturai:
a guturaiul infectios (produs de virus);


a guturaiul alergic si

a guturaiul somotor (produs pe baza nervoasa). Primul dintre cele trei tipuri este. desigur, cel mai usor
de tratat si se vindeca fara probleme. Celelalte doua nu sunt imbolnaviri gripale, motiv pentru care le amintim aici numai pe scurt.
Ce este de facut in cazul unui guturai? Medicina clinica prescrie, de regula, dupa cum am amintit, mijloace de reducere a inflamatiei mucoaselor care prezinta insa mai mult dezantaje, decat foloase. A .-numita medicina naturista (cei ce nu sunt de acord cu ca > numesc "medicina alternati") foloseste insa diferite tehnici ncagresive. care diminueaza in primul rand cele tai neplacute simptome si impiedica aparitia complicatiilor.
Poate ca acest mod de a vedea lucrurile este greu de inteles, dar chiar si un banal guturai e o imbolnavire, sau cel putin o disfunctic a intregului organism. in principiu, asa trebuie interpretat orice simptom manifestat de corpul dvs., chiar si cel mai neinsemnat.
Conform acestui principiu de baza. trebuie apreciate si diversele metode de tratament impotri guturaiului si a gripei, apoi, in functie de necesitati, alese si finalizate.

Masura 1: clisma
Clisma. mai exact seria de clisme. reprezinta o masura de dezintoxicare! Ea trebuie sa reprezinte. in terapia naturista contra gripei sau a altor boli infectioase. tratamentul de baza, propriu-zis. al afectiunii. incepeti sa faceti clisma la primele semne de boala, cand incep ..gadilaturi" in nas; veti obser ca gripa evolua intr-ader inofensiv.
Aveti nevoie de un irigator, in care turnati apa calda obisnuita (la copii un sfert-o jumatate de litru, la adulti o jumatate-un litru). Varful irigatorului se unge si se introduce in anus, pacientul fiind culcat; apoi se da drumul apei sa curga, cu intreruperi. Se asteapta cate minute, dupa care se goleste intestinul. Aceasta procedura se repeta de doua pana la trei ori (serie de clisme).
Astazi, gasiti in farmacii aparate deosebit de practice in acest sens. Ele sunt formate numai dintr-un tub de cauciuc cu un balon intermediar si sunt mai putin de temut, deoarece procedura se poate efectua si stand in picioare. Umpleti chiuveta cu apa calda si bagati capatul furtunului in apa. Pompati de cate ori in balonul de cauciuc pana cand iese apa prin celalalt capat al furtunului. Introduceti rful furtunului in anus si pompati pana cand aveti senzatie de scaun.


Masura 2: reducerea consumului de lichide

Atat timp cat avem de-a face cu un simplu guturai, aceasta masura este de marc ajutor. Cu cat beti mai multe lichide, cu atat creste secretia nazala de mucus, si invers! Acest lucru se justifica insa numai pana la aparitia febrei sau a transpiratiilor puternice. in acest caz. lichidele pierdute trebuie. in mod obligatoriu, inlocuite! Ganditi- ca aici e vorba despre "masura primei ore". Dupa debutul guturaiului, la scurt timp, devine evident daca ne aflam in fata unei gripe serioase, sau nu. Cu aceste prime doua masuri radicale puteti insa impiedica adesea ce e mai rau!

Masura 3: postul terapeutic
Ar trebui sa credem ca, o data ce suntem bolnavi, e nevoie sa mancam serios. Cat de fals! Postul inseamna curatare!
Exista cate expresii de rasunet, cunoscute, legate de aceasta tema ncpopulara: "Postul vindeca!". "Postul limpezeste!" sau "Postul curata trupul si sufletul!" Care este efectul postului, de fapt? El usureaza!
S-au scris o multime de carti pe acest subiect, cel putin la fel de multe ca si despre mancare. Si. cu mana pe inima, se poate spune ca aproape nu exista boala acuta in care. printr-un post sistematic, sa nu fie atenuata intensitatea evolutiei si scurtata durata de imbolnavire! Total diferit este comportamentul in bolile cronice, unde s-a ajuns la o aderata suferinta.
Oricum ar fi, postul, in colaborare cu celelalte masuri terapeutice, este cea mai eficienta terapie in lupta impotri infectiilor, oricat ar parea de ireala afirmatia! A posti insa nu trebuie sa insemne "a nu manca nimic". Prin "a posti" intelegem. in principiu, reducerea alimentelor energetice, bogate in calorii, cum sunt grasimile si produsele proteice. Postul presupune. in cazul nostru, o alimentatie bogata in elemente vitale! Prin aceasta, ne referim la vitamine, substante minerale si elemente chimice esentiale, continute in special de fructe, legume, produse lactate si cereale.
Important de retinut: acest lucru este labil numai primele doua-trei zile. Apoi, trebuie adaugate obligatoriu substantele proteice. Proteinele sunt maleria de baza pentru producerea de substante imune. Cine posteste prea mult dauneaza sistemului imunitar!
Practic, cele specificate mai sus inseamna ca, imediat cum se anunta o gripa, trebuie sa mancati:
a legume sub orice forma: mai ales supe. legume fierte si inabusite, sucuri de legume, salate (cu exceptia legumelor grele, ce provoaca balonari);
a fructe: in special compoturi, fructe coapte, decojite. neindulcitc. sucuri de fructe preparate proaspat:
a produse lactate: lapte dulce obisnuit baut cu inghitituri mici, lapte batui, iaurt, iaurt cu fructe, sana. chefir. branza de ci etc;
a cereale: paine neagra, intermediara, graham, toast (paine prajita), paine saraca in tarate, cereale sub forma de fulgi de porumb, secara, orz si oz; a se evita produsele in care cerealele sunt intregi, deoarece acestea solicita prea tare intestinul, mai cu seama atunci cand posibilitatile de functionare ale organismului sunt limitate. in cazul in care, dupa trei zile nu v-ati eliberat oarecum de simptomatologia suparatoare, intra in actiune alta conduita, pe care o gasiti intr-un modul urmator: "Alimentatia in perioada de imbolnavire gripala".

Masura 4: spalaturile nazale
Aceasta este o foarte veche metoda de curatare a organului mirosului, cu efecte extinse la nivelul intregului organism.
De ce se intampla asa? Pe scara evolutiei umane, "creierul mirosului" este cel mai vechi component al creierului omenesc: mirosul si gustul sunt calitati pe care omul le poseda inca din cele mai vechi timpuri -de pe vremea cand era inca o fiinta asemanatoare maimutei -. sunt functiile corporale cu cea mai mare loare emotionala. Daca "nu putem mirosi" pe cine, asta semnifica respingerea personalitatii sale. Mirosul impreuna cu vederea, auzul si simtul tactil constituie, de fapt, centrul naturii umane.
Sa ne intoarcem la spalatura nazala. in cultura multor popoare, ea se numara printre ritir urile religioase obligatorii, cum ar fi postul, si anume i irile din Orientul indepartat: India. China, Tibet si Japoni Cunostintele medicale ale acestor popoare au fost dintotdeauna mai profunde decat ale noastre si tot asa par sa fie si in prezent. Cu siguranta, intatii in ale medicinei r>;>utinand acestor culturi cunosc legatura directa dintre organul mirosului si creierul mijlociu (sediul principal al simtamintelor si emotiilor noastre). Un numar extrem de mare de exercitii respiratorii din yoga si budism se bazeaza pe miros si pe pastrarea permeabilitatii cailor respiratorii.


Guturaiul paralizeaza mucoasa nazala, nu mai putem mirosi si gusta nimic. S-o eliberam deci prin spalatura!
Spalatura nazala functioneaza astfel: dizolti o lingura de sare de bucatarie sau de sare marina intr-un sfert de litru de apa rece. Printr-un tub subtire de cauciuc sau de plastic, trageti putin din solutia sarata in fiecare nara. pe rand. Apoi astupati nara respecti, prin care ati aspirat lichidul, cu degetul aratator si suflati puternic nara opusa. Aceasta procedura se repeta de cate ori. In anumite magazine specializate in tehnica medicala sau in farmacii exista se de sticla speciale care usureaza acest procedeu.
Procedura, desi pe moment deosebit de neplacuta, elibereaza apoi. ca prin minune, caile nazale.

Masura 5: inhalatia
Pentru aceasta, aveti nevoie de o oala cu apa clocotita si de un prosop mare. Ideal ar fi ca sul sa stea pe un cuptor electric cu termostat, pentru a mentine apa la punctul de fierbere. Asezati oala pe o masa, acoperiti cu prosopul, punandu-l ca un baldachin peste cap, si inhalati porii fierbinti. Se pot adauga in apa diverse te, ca de exemplu musetel, menta, salvie (Salvia officinalis). Sunt apreciate si extractele de uleiuri aromatice puternice, cum ar fi uleiurile japoneze, chinezesti sau altele asemanatoare, care insa se adauga sub forma de picaturi, pentru a evita provocarea iritatiilor mucoasei.
Se obtine astfel o "inundatie" de secretie nazala, accelerand evolutia suparatorului guturai. Dupa inhalatie, nasul este eliberat de secretii in mod placut.
Recurgeti la acest procedeu de doua ori pe zi, timp de aproximativ zece minute. De curand, au aparui in magazinele specializate sau in farmacii aparate de inhalat pori, dotate cu piese separate pentru inhalare pe gura sau pe nas. Inhalatiile se recomanda, de asemenea, in sinuzitelc cronice, and efecte benefice!


Masura 6: homeopatia

Exista medicamente cu actiune efecti impotri guturaiului? Fata de obisnuita lupta contra simptomclor. homeopatia ofera cate posibilitati care. cel putin, sustin procesul de aparare propriu al organismului si impiedica evolutia infectiei.
Aici exista o lista cu mijloacele in cauza (fara pretentia de a fi completa). Stim foarte bine ca in acest domeniu se iau multe initiative personale; totusi, este recomandabil sa consultati macar o data un medic specializat in homeopatic, care sa informeze asupra criteriilor de baza ale acestei metode terapeutice. Deoarece atunci cand alegeti aceasta forma de tratament si v-ati decis sa v-o administrati, trebuie sa aveti un minimum de cunostinte asupra unor termeni ca "homeopatie", in sine, "dilutie", "potentare" etc.
Pe scurt, are o mare importanta principiul dupa care functioneaza mijloacele homeopatice: "Cui pe cui se scoate". Deci diferite substante, cum ar fi extractele de te, mineralele, substantele chimice etc, sunt "potentate" prin felurite proceduri speciale, ceea ce inseamna diluarea si amestecarea lor cu alcool sau cu lactoza.
Numarul "D" reprezinta de cate ori substanta respecti a fost supusa procedeului de potentare:
Dl = dilutie 1:10


D2 = dilutie 1:100

D3 = dilutie 1: 10 000 000 000 etc.
Efectul se adreseaza acelor simptome care ar putea fi provocate de substanta in stare pura.
Un exemplu: ceapa rosie {Allium cepa) activeaza impotri simptomelor de raceala, la fel ca in cazul venirii in contact direct cu porii sau cu sucul de ceapa atunci cand o taiem. Este stimulata secretia oculara si nazala. Prin acest mod. actioneaza extractul de ceapa in dilutia Dl sau D2, tocmai impotri acestor tipuri de simptome gripale.
Mijloacele la care ne vom referi in continuare. in functie de simptome si de ordinea in care apar, trebuie utilizate cat mai timpuriu si trebuie riate conform modului de evolutie al racelii. Nu este vorba de instituirea unei "terapii unice", asa cum se obisnuieste in homeopatia clasica. Bineinteles ca se impune sa ne gandim si la folosirea unor combinatii, asa cum exista in farmaciile homeopate. adesea sub denumiri ca "mijloace antigripale". "picaturi contra racelii" s.a.m.d.In principiu, cu cat simptomul este mai acut. cu atat e mai scazuta dilutia (asa-numitul numar D). Si intrebati intotdeauna farmacistul cum sa le dozati!
Mijloacele homeopatice recomandabile in ordine alfabetica:
a Aconitum (omag, omag galben): este mijlocul "primei ore": trebuie luat chiar la debutul unei raceli, mai ales daca inainte am fost expusi la un nt rece si uscat: cu cat debutul racelii e mai furtunos, cu atat acest mijloc actioneaza mai eficient.
a Allium cepa (ceapa rosie): un mijloc exceptional contra guturaiului: daca secretia nazala in exces duce la inflamarea si inrosirea marginilor narilor si a buzei superioare: simptomele conducatoare sunt stranutul puternic, lacrimarea ochilor si curgerea nasului (ca la taierea unei cepe).
a Arsenicum album (arsenic alb): se utilizeaza in cazul in care scurgerea secretiilor subtiri, apoase, din nas irita narile: uscaciunea gatului determina dureri arzatoare, ce pol fi alinate prin administrarea de bauturi fierbinti: apare o tuse uscata, latratoare.
a Belladonna (matraguna): este eficienta daca raceala incepe cu inrosirca fetei, pielea fiind fierbinte si uscata; febra creste repede; survine o tuse uscata, dureroasa, mai ales nocturna; lipsa neobisnuita a senzatiei de sete.
a Bryonia (curcubetea): in caz de mucoase uscate, tuse uscata; dureri articulare de tip reumatic, ce se accentueaza la orice miscare; senzatie acuta de sete pentru bauturi reci; dureri de cap rebele; dureri acute in piept.
a Euphrasia (buruienita): in faza in care simptomelc oculare sunt dintre cele mai importante

lacrimarea puternica a ochilor si curgerea nasului, fara elemente iritalive; simptomcle sunt mai puternice in cursul noptii.
a Ferrum phosphoricum (oxid fosfat de fier): se recomanda atunci cand raceala debuteaza cu febra; in special in lupta contra febrei, ca mijloc suplimentar, deosebit de eficient.
a Gelsemium (iasomie galbena): ajuta atunci cand simp-tomele de stranut si curgerea nasului se asociaza cu dureri de cap surde si cu senzatie de greutate in membre; sete slaba; debut insidios al racelii; crestere inceata a febrei.
a Hepar sulfuris (ficat de pucioasa calcaros): se recomanda daca raceala incepe cu tremuraturi, sensibilitate crescuta la curent, mai degraba pe o vreme rece si uscata; dureri ascutite la inghitit, ce iradiaza pana in urechi; secretii galbene din nas si din bronhii; tuse sunatoare; transpiratii puternice.
a Mercurius (mercur, argint viu): c folosit in caz de stranut frecvent, secretii galben-verzui din nas. ce irita puternic pielea; dureri mari la inghitit; miros al respiratiei deosebit de neplacut; frisoane; febra moderata.
a Natrium muriaticum (clorura de sodiu - sare de bucatarie): la stranuturi puternice fara preludiu; secretii nazale apoase, albicioase; pierderea temporara a simtului mirosului si al gustului: dureri de cap puternice; cule febrile; tuse puternica, ce provoaca dureri ascutite in spatele sternului.
a Nux vomica (turta lupului): are efecte deosebite in stadiul de inceput al unei raceli: nasul curge in timpul zilei, iar noaptea este infundat; sensibilitate crescuta la frig si la curent; tuse uscata, dureroasa: stranut frecvent; gat uscat si inflamat.
a Pulsatilla (deditel): este mijlocul "orei a doua", ceea ce inseamna ca actioneaza efectiv atunci cand raceala dureaza deja de cate zile; secretii scoase si galbene din nas. mai ales in aer liber; infundarea nasului noaptea; febra marc; buze crapate si descoamate.



Alte materiale medicale despre: gripa