eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Tutunul fara fum (mestecat, tinut intre gingie si buze sau in prize nazale)

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Tutunul fara fum (mestecat, tinut intre gingie si buze sau in prize nazale)

Advertisements


Exista multe deosebiri intre folosirea tutunului pe cale bucala sau nazala sau sub forma arsa.
Combustia tutunului duce la riscuri atat pentru cel ce fumeaza, cat si pentru cei din jurul lui.
Desigur, si tutunul fara fum contine substante cancerigene, de exemplu nitrosamine, specifice tutunului.
Folosirea pe cale bucala poate avea loc, oarecum, intr-un mod secret, permitand pastrarea tutunului in gura in timpul serciului sau in timpul actitatilor sportive. Astfel, tutunul se poate folosi in societate fara ca ceilalti sa stie, unii obisnuind chiar sa doarma cu o cantitate de tutun in gura.

Absorbtia nicotinei din produsele de tutun folosite pe cale bucala e mai inceata decat din fumul de tutun. Acest fapt a facut sa se creada ca tutunul fara fum produce un grad mai mic de dependenta.
Experienta arata ca fostii fumatori afirma ca le-a fost mai usor sa renunte la fumat decat la folosirea tutunului fara fum.
Majoritatea celor ce folosesc tutunul mestecat sau sub forma prizelor nazale sunt barbati. Se pare ca legile ce ingradesc fumatul in locurile publice ar favoriza folosirea produselor de tutun fara fum.
Tutunul fara fum se foloseste relativ frecvent in Statele Unite, Scandinaa, Arabia Saudita, India, Bangladesh, Asia de Sud-Est si in unele regiuni din Africa.
In Statele Unite, s-a observat ca studentii trec de la tutunul fara fum la fumatul obisnuit.
Un studiu a aratat ca 73% dintre cei ce folosesc zilnic tutun pe cale bucala prezinta grade diferite de leziuni precanceroase ale mucoasei bucale. Numai in Statele Unite surn anual peste 30.000 de cazuri noi de neoplazii ale catatii bucale.
Tutunul fara fum creste tensiunea arteriala si frecventa contractiilor cardiace. Aceste efecte se datoreaza nicotinei; si in tratamentul de inlocuire cu nicotina, pentru renuntarea la fumat, se inregistreaza aceeasi crestere a tensiunii arteriale.
Folosirea nicotinei pe durata lunga (sub forma gumei de mestecat, a plasturelui sau a spray-ului nazal) se asociaza cu rezistenta la insulina si hiperinsulinemie.

La cei care folosesc tutun fara fum s-a gasit o proportie mai mare de diabet de tip 2, in atie cu cei ce nu folosesc nici un produs de tutun. (Progress in Cardiovascular Diseases 2003;45:383-394)
S-a aratat ca nicotina accelereaza numeroase procese fiziologice si biochimice implicate in dezvoltarea aterosclerozei.

Cercetatorii au identificat, in tutunul de mestecat si in cel folosit pentru prize nazale, 28 de substante cancerigene diferite. De fapt, pentru cei care folosesc timp indelungat tutun mestecat, riscul de a dezvolta un cancer al catatii bucale este de peste 50 de ori mai mare, in atie cu cei ce n-au cazut ctime acestui ciu. E bine sa stim ca si adolescenti au murit datorita cancerului catatii bucale, aparut in urma tutunului folosit pe cale bucala.

Singura atitudine inteleapta este de a eta atat fumatul, cat si toate celelalte produse de tutun, indiferent de modul de folosire. Nici un produs ce contine nicotina nu este sigur!Alte materiale medicale despre: fumatulPrivind cu atentie ochii unui mare fumator, care obisnuieste sa locuiasca si sa lucreze in camere cu mult fum de tutun, fara aerisire, se p [...]
Oamenii lui Columb, descoperitorii Americii, au fost primii dintre europeni care au vazut in 1492 pe locuitorii din Tuena (America centrala) fumin [...]
Inima si vasele reprezinta al treilea organ din corpul omului care manifesta o sensibilitate crescuta la actiunea tutunului. Se poate spune cu certitu [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre fumatul

Advertisements


Alte sectiuniAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile