eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Fumatul in timpul sarcinii

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Fumatul in timpul sarcinii

Advertisements


Observatiile arata ca fatul in dezvoltare si nou-nascutii prezinta o susceptibilitate mai mare decat adultii la unele cancerigene, inclusiv unele hidrocarburi policiclice aromatice.
Este vorba de rata diferita a proliferarii celulare, de capacitatea de a activa si detoxifia substantele cancerigene, de capacitatea de reparare a acidului dezoxiribonucleic si de numarul celulelor expuse.
Cercetatorii de la Universitatea Columbia, New York, SUA, in colaborare cu cei de la Universitatea Cracoa, Polonia, si Institutul Karolinska, Suedia, au gasit ca numarul leziunilor acidului dezoxiribonucleic din eritrocite, datorate hidrocarburilor aromatice policiclice, provenind din fumul de tutun sau de la sobele cu carbuni, era mai mare la nou-nascuti decat la mamele lor.

De asemenea, nivelul cotininei - rezultat din nicotina - era mai ridicat in plasma nou-nascutilor decat in plasma mamelor. Nicotina se concentreaza in fat datorita mecanismelor de epurare care la el sunt inca incomplet dezvoltate.
Studii experimentale arata ca, desi la fat nicotina atinge foarte repede concentratii aproximativ egale cu cele de la mama, rata disparitiei, a eliminarii, este mai mica. Timpul de injumatatire a nicotinei in lichidele nou-nascutului este mai lung decat la adult. In plus, fatul este expus si la nicotina inghitita din lichidul amniotic, care va fi si ea absorbita si care se adauga nicotinei ce prone din circulatia sanguina materna.

Nivelurile nicotinei in lichidul amniotic sunt cu 54% mai ridicate decat cele din serul matern.
In plus, nitrosamina provenind din nicotina este un cancerigen transplacentar puternic. (Cancer Epidemiol Biomark Prev 2001; 10:581-588)
Pe langa faptul ca il lipseste pe fat de oxigen, fumatul duce si la intoxicarea lui cu numeroase substante, astfel ca mamele care au continuat sa fumeze in timpul sarcinii dau nastere la copii cu deficiente in cresterea fizica, dezvoltarea intelectuala si emotiva: greutate mai mica la nastere, malformatii congenitale de grade diferite, coeficient de inteligenta redus, tulburari de comportament. Femeile insarcinate care fumeaza produc rele ireversibile copiilor lor.

'Fatul si sugarul fumeaza impreuna cu mama\", scriu Stephen Hecht si colaboratorii, de la Centrul de Oncologie al Universitatii Minnesota, Minneapolis, SUA. Acum exista do de netagaduit ca femeile insarcinate care fumeaza contribuie, cu buna stiinta, la itorul cancer al copilului lor, ceea ce nu se poate scuza!Alte materiale medicale despre: fumatulFumatul este dificil de combatut deoarece exista o perioada de "lag" (de liniste) de 30-40 de ani intre debutul acestui obicei si decesul din [...]
Expunerea la fumul de tigara (77) (activ sau pasiv) accelereaza (dupa o perioada de studiu de 3 ani) cu 50% progresia aterosclerozei. Impactul es [...]
Peste 20 de tigari/zi riscul de avort creste de 2 ori (10). Pot apare si alte complicatii ca sangerari la nastere, decolarea prematura de pla [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre fumatul

Advertisements


Alte sectiuniAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile