eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Este trabucul mai putin daunator?

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Daca in trecut fumatul de tigari de foi, trabuc sau havana se intalnea mai ales la barbatii batrani, azi, lucrurile s-au schimbat mult. Datorita reclamelor agresive, carora le cad prada mai ales tinerii, fumatul tigarilor din foi de tutun, de diferite calibre, a crescut rapid. intre anii 1993 si 1998, in Statele Unite fumatul de trabuc a crescut cu 50%, in special datorita studentilor.
Prin ce se deosebeste tigara de foi de tigarile obisnuite?

Prin definitie, trabucul e un fisic sau rulou de tutun invelit intr-o frunza sau foaie de tutun sau o substanta continand tutun (probabil, o pasta de tutun, ce se intareste). Tigarile obisnuite sunt definite ca un fisic de tutun invelit in hartie sau o substanta ce nu contine tutun.
O deosebire fundamentala intre trabuc si tigari consta in modul de fabricare.
Trabucul consta dintr-o parte interna (umplutura), un liant si un invelis, toate alcatuite din tutun uscat la aer si fermentat.

Tigarile obisnuite contin un amestec de tutun uscat la aer si prin caldura, deoarece n-a fost fermentat.
Prepararea la aer inseamna intinderea frunzelor de tutun sau a tei in intregime in hambare timp de 30-40 de zile.
Prepararea la caldura inseamna atarnarea frunzelor de tutun in incaperi in care temperatura aerului este ridicata la 70-75A C pentru o perioada de 3-5 zile, dupa care foile sunt lasate sa se matureze timp de doi ani sau mai mult.
Fermentarea implica asezarea frunzelor de tutun in camere de fermentare timp de 3-5 saptamani, dupa care se scot, se impacheteaza iarasi si se aduc din nou in camerele de fermentatie de mai multe ori, pentru a obtine aroma si mirosul care se doresc.
In atie cu tigarile obisnuite, tutunul din trabuc este mai bogat in nitrat (1,4-2,1%) decat cel din tigari (0,1-l,7%). in decursul procesului de fermentare, nitratul este redus, partial, la nitrit, ce reactioneaza cu aminele pentru a da nitrosamine. in atie cu tigarile obisnuite, trabucul e bogat in N-nitrosonornicotina (NNN) si 4-metilnitrosamino-piridilbutanon, substante puternic cancerigene.

Fumul de trabuc e bogat in oxizi de azot, amoniac si nitrosamine; avand un pH mai inalt decat fumul de tigari, cantitatea de nicotina libera este mai mare.
Continutul de nicotina din tigara de foi este proportional cu cantitatea de tutun, ce poate fi de la mai putin de un gram pana la peste 20 de grame, in functie de dimensiuni. in felul acesta, nicotina din fumul unui singur trabuc poate fi egala cu aceea din fumul unei singure tigari, pana la aceea a unui pachet de tigari sau mai mult.

Tigarile de foi pot furniza cantitati mari de nicotina, intr-un ritm suficient de rapid pentru a produce efectele fiziologice si psihice care duc la dependenta, chiar daca fumul nu este inhalat.
O clasa de compusi foarte cancerigeni, cunoscuti ca N-nitrosamine specifice de tutun, se gaseste in cantitati mai mari in fumul de trabuc decat in acela al tigarilor obisnuite.
De asemenea si cantitatea de gudron din fumul de trabuc e mai mare, avand o actiune cancerigena mult mai puternica, in special datorita concentratiilor mari de hidrocarburi aromatice policiclice.
Aerosolii proveniti din trabucul, pipa sau tigara care arde in perioadele dintre inhalatii, precum si fumul care nu este retinut in plamani, ci exhalat, contribuie la poluarea mediului inconjurator, prin monoxidul de carbon, oxidul de azot, particulele respirabile de nicotina, hidrocarburile aromatice policiclice si inca multi alti compusi. Cand se arde aceeasi cantitate de tutun, tigarile de foi produc mai multe substante nocive.
In atie cu o tigara obisnuita (0,55g), fumata in proportie de 70% din masa ei, un trabuc, fumat in aceeasi proportie, emite de 20 de ori mai mult oxid de carbon, de 5 ori mai multe particule si de 2 ori mai multe hidrocarburi aromatice policiclice.In locuintele fumatorilor de trabuc, concentratiile de carbon sunt la fel de mari ca pe autostrazile aglomerate din California sau ca intr-un garaj foarte circulat.

In atie cu fumatorii de tigari, la fumatorii de trabuc riscul aparitiei cancerului cavitatii bucale, cancerului esofagian si laringian e mai mare. Iar daca fumul se inhaleaza, atunci si riscul cancerului pulmonar e mai mare.
Fumatorii tigarilor de foi au un risc mai mare de a se imbolnavi de ateroscleroza coronariana, pneumopatie cronica obstructiva si aneism aortic.
Chiar daca n-au fost insirate toate actiunile daunatoare, sa retinem ca trecerea de la tigari la trabuc nu scade cu nimic riscul decesului prin bolile produse de tutun. in plus, poluarea mediului inconjurator cu substante toxice e mai mare prin trabuc decat prin tigarile obisnuite.Alte materiale medicale despre: fumatulPrevalenta fumatului la bolnavii cu tuberculoza (72) in India este de 27% fata de 24% cat se inregistreaza la indivizii sanatosi. Marii fumatori au de [...]
Rapoarte stiintifice (1) pot demonstra cu exactitate cum o substanta chimica din fumul de tigara poate determina la nivel molecular, leziuni de gene c [...]
Desfasurat sub auspiciile Comunitatii Europene (99), un studiu multi-centric a aratat ca relatia fumat - boala Parkinson este modificata de varsta (fu [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre fumatul

Advertisements


Alte sectiuniAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile