eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Ajutorul spiritual


In antichitate, religia si ndecarea erau inseparabile. In multe societati, preotul si medicul erau aceeasi persoana, oferind atat ndecare spirituala, cat si fizica.In secolul al XlX-lea, medicina s-a separat de religie aproape cu totul, pentru ca, in a doua parte a secolului XX, sa se observe ca intre componenta fizica si cea spirituala a fiecarei persoane exista o legatura stransa, mult timp desconsiderata.
Azi, religia si spiritualitatea nu mai sunt ignorate de medici si de personalul medical, astfel ca religia poate fi considerata ca o componenta a ului terapeutic.

Medicii au constatat ca ajutorul spiritual poate fi o realitate tocmai in afectiunile si starile de dependenta cele mai grave, fiind folosit impreuna cu mijloacele medicale moderne.
Interesant ca pacientii care solicita cel mai mult ajutorul spiritual au o educatie scolara si o situatie materiala mai bune si nu o fac pentru ca ar avea boli terminale sau afectiuni nendecabile prin tratamentele conventionale.

In anul 1967, Asociatia Medicala Americana a creat un departament special de medicina si religie, iar de atunci publica in mod regulat articole despre legatura dintre religie, spiritualitate si medicina.
Astfel, au aparut o serie de rapoarte prind actiunea benefica a credintei religioase in evolutia starilor patologice. Cercetarile sugereaza ca o religie activa prene bolile mintale si fizice, ajuta la ndecare si mareste capacitatea de a suporta boala. (Hassed C 'Spirituality and health\", Aust Fam Physician 1999;28:387-388)

Dupa profesorul Harold G. Koenig, de la Universitatea Duke, Carolina de Nord, SUA in zilele noastre, bolnai doresc ca tratamentul pe care-l primesc sa zeze toate dimensiunile fiintei umane: fizica, emotiva si spirituala. (JAMA 4 octombrie 2000)
Un sondaj efectuat printre 60.000 de profesori universitari din Statele Unite a aratat ca 39% dintre ei cred in Dumnezeu si nu numai atat, sunt si connsi de faptul ca Dumnezeu raspunde la rugaciuni. Interesant ca proportia cea mai mare de credinciosi a fost gasita in randurile matematicienilor!

Cineva ar putea obiecta ca, in lipsa unei teorii acceptate, care sa stea in spatele rugaciunii pentru bolna, cercetarile si rapoartele numeroase facute in acest domeniu nu prezinta credibilitate. Insa istoria medicinei a tolerat adesea ignoranta in ce priveste mecanismele de actiune si le-a acceptat ca atare in ciuda lipsei unei teorii. De exemplu, folosirea aspirinei, colchicinei si chininei sau, cu ani in urma, utilizarea citricelor in scorbut. Mecanismele de actiune ale majoritatii anestezicelor sunt inca un mister si in anul 2004, ceea ce nu impiedica folosirea lor.

Exista multi fumatori care au incercat de repetate ori sa scape definitiv de tutun, fara sa reuseasca. Se spune ca Mark Twain 's-a lasat\" de 1.000 de ori, ramanand tot fumator!
Daca sunteti unul dintre acestia, atunci randurile de fata sunt tocmai pentru dumneavoastra.
Indiferent daca credeti sau nu intr-o Fiinta Suprema, putem spune cu siguranta ca Dumnezeu ii iubeste si pe fumatori, iar cei care au problemele cele mai mari sunt cel mai aproape de inima Lui, caci trebuie ajutati.

Dumnezeu poate ajuta pe oricine sa se lase de fumat pentru totdeauna! El vrea sa ne ajute exact atunci cand si acolo unde avem nevoie de El. Pentru foarte multi, El este ultima sansa.
Si care e formula? Cum actioneaza? Nu e vorba nici de biserica, nici de lumanari, liturghie sau predici. Este vorba de nevoia fumatorului de puterea transformatoare a lui Dumnezeu.

De fapt, Dumnezeu este Cel care sugereaza fumatorului ca obiceiul e nespus de daunator. Avertizarea de pe pachetele de tigari, afisele 'fumatul interzis!\", gustul si mirosul de nesuferit, hipertensiunea arteriala, bronsita cronica sau infarctul, toate sunt semnale
care, pana la urma, il determina pe fumator sa spuna: 'Tutunul ma ucide, trebuie sa ma las de el!\"
Si-atunci incep hotararile de An Nou, fixarea unor date, abtinerea pentru ore, zile, chiar o luna sau doua. Dar pentru unii urmeaza mereu recaderea, atunci cand ispita e prea puternica. Si fiecare esec accentueaza simtamantul neputintei, ducandu-i la concluzia ca problema nu poate fi rezolvata. Apare sentimentul deznadejdii totale, caci increderea in sine e spulberata si ajutorul nu poate veni decat din afara.

Acest ajutor exista! insa Dumnezeu nu poate interveni fara a I se cere, fara a I se permite.
De ce au nevoie fumatorii? De intalnirea cu Marele Medic, care ii iubeste. El poate resili puterea de vointa a lobilor frontali, centrul executiv activ al organismului. Caci adevarata biruinta este activa!
Singura modalitate de a primi ajutor este ca fiecare fumator sa I se adreseze personal lui Dumnezeu, care nu pretinde nici o formula speciala. Pur si simplu sa spunem: 'Dumnezeule, tigarile acestea ma nenorocesc si, fara ajutorul Tau, nu voi scapa niciodata. Ajuta-ma sa scap acum de fumat!\" Aceste cunte sunt suficiente pentru a incepe legatura cu Dumnezeu. Ele constituie declaratia neputintei si cererea de ajutor. Dumnezeu nu va refuza niciodata o astfel de cerere.

Fara un program bun, nici cel mai modern calculator nu foloseste la nimic. Daca ne predam Marelui Medic, El poate sa ne dea o inima noua - un computer nou. Dar e nevoie si de un program nou. Cel mai bun program este Cuvantul Sau inspirat, Biblia sau Sfanta Scriptura.
Daca citim fagaduintele dine si le primim in inima, ele vor izgoni poftele rele, inlocuindu-le cu informatii, atitudini si motivatii noi. Creierul primeste puteri noi, iar vointa si stapanirea de sine se amelioreaza.

Vorbiti cu Dumnezeu ca si cum ati vorbi cu prietenul dumneavoastra cel mai bun. El este prietenul cel mai bun. Marele secret al biruintei asupra obiceiurilor rele este rugaciunea sincera, inaltata in mod regulat. Scopul rugaciunii este de a intelege voia lui Dumnezeu si de a cere putere ca sa fie realizata in ata noastra.

Rugaciunea este mai mult decat a ne pleca pe genunchi, a inchide ochii si a rosti cateva cunte magice, pentru a invoca o putere supranaturala. Rugaciunea e un proces, prin care trecem ferm de partea lui Dumnezeu, cautand sa cooperam cu principiile pe care le-a silit spre binele nostru. Iar principalul scop al rugaciunii nu e de a primi, ci de a fi, de a deveni.

Daca apare senzatia imperioasa de a fuma, vorbiti cu Dumnezeu imediat! Dumnezeu e mai puternic decat orice si poate acorda biruinta. Cererea permanenta de ajutor va duce la succes permanent. Iar efortul pe care fostul fumator e dispus sa-l depuna este masura sinceritatii sale. Dumnezeu onoreaza aceste eforturi, neper-mitand esecul.
Dupa rugaciune, actionati ca un fost fumator. Nu stati in inactitate. Cautati societatea nefumatorilor sau a copiilor. Ocupati-va timpul cu actitati utile. Zugrati casa, lucrati in gradina, faceti sport, cautati societatea copiilor, pe care pana acum trebuia s-o etati, pentru a-i feri de norul de fum ce va inconjura mereu!

Ajutorul social. Deoarece puterea dina si resursele spirituale sunt atat de importante in dimensiunea verticala, exista toate motivele de a folosi si dimensiunea orizontala a sprijinului social. Viciul este mult mai usor de inns in societatea celor ce urmaresc aceeasi tinta!
Atentie marita la prietenii fumatori! Explicati-le hotararea dumneavoastra si cereti-Ie ajutorul. Faceti-i sa inteleaga ca nu asteptati ca si ei sa se lase de fumat, doar pentru ca dumneavoastra ati facut-o. Totusi spuneti-le ca fumatul in prezenta dumneavoastra - cel putin in aceasta faza - nu e deloc de dorit.

Unii 'prieteni\" vor incerca sa submineze hotararea pe care ati luat-o sau va vor ispiti sa fumati. Astfel de persoane nu merita sa va fie prieteni si va fi nevoie sa etati societatea lor.
Etarea nu e cu putinta, daca cel care va ispiteste e un membru al familiei. Totusi ar fi bine daca ati putea cadea de acord in legatura cu locurile unde va fi permis fumatul in locuinta dumneavoastra, locuri pe care apoi sa le ocoliti.
Fenomenele neplacute ale perioadei de dezintoxicare pot dura pana la trei saptamani.

Cu toate ca in perioada de dezintoxicare nu se inregistreaza nici o durere, nu trebuie subapreciata intensitatea simptomelor de abstinenta. Daca nu mancam o zi, doua, nu avem dureri; totusi foamea este un impuls puternic si, daca nu mancam, s-ar putea sa devenim nervosi.

Organismul se comporta in acelasi fel si cand simte dorinta dupa nicotina. Deosebirea consta in faptul ca organismul are nevoie de hrana, insa nu de otrava, si cu o justa atitudine launtrica, fenomenele de abstinenta (sevraj) pot fi biruite si vor disparea repede.

Cand o femeie si-a pierdut sotul, se poate intampla ca cineva sa-i spuna: 'Ia o tigara. Te va linisti\". Daca e acceptata, tigara nu va linisti persoana care nu e dependenta de nicotina si nu sufera de fenomene de abstinenta. Tigara nu e decat o carja psihica trecatoare, insa, in astfel de imprejurari, multi nefumatori sau fosti fumatori den dependenti de nicotina.
De obicei, dispozitia schimbatoare, datorita renuntarii la fumat, nu dureaza decat 3 pana la 5 zile.

La 20% dintre cei care se lasa de fumat, tusea se accentueaza inainte de a disparea. Aceasta ii poate descuraja in special pe cei care vor sa scape de tutun din cauza unor probleme respiratorii. De fapt, accentuarea tusei e un semn bun, dovada ca plamanii mai sunt in stare sa elimine ce e de eliminat. Prin revenirea functiilor ciliare, mai inainte paralizate de fumul de tigara, mucusul este eliminat impreuna cu nenumaratele impuritati inhalate in perioada cat s-a fumat.



Tulburarile de somn vor disparea in 2 pana la 3 saptamani.
Experienta arata ca, din fericire, cel care se lasa de fumat nu sufera de toate fenomenele de sevraj, ci numai de aproximativ cinci dintre ele.
Fiti conns ca nu aveti nevoie de tutun si doar va chinuiti cand vreti sa va sprijiniti pe o astfel de carja.

Nu uitati ca acela care fumeaza n-o face pentru ca fumatul i-ar oferi o placere deosebita, ci pentru ca e dependent de nicotina. Daca, lasandu-va de fumat, veti simti dorinta dupa o tigara, acceptati senzatia. Nu e vorba de nici o durere organica; iar daca exista atitudinea launtrica justa, atunci, in scurt timp, va avea loc o minune. Va veti elibera de o boala ingrozitoare!
Tratati 'bestia\" nicotina ca pe un parazit intestinal, pe care in trei saptamani il faceti sa moara de foame.

Chiar daca intr-o zi va ganditi de o mie de ori la fumat, reaminti-ti-va mereu cat de minunat este sa fii eliberat de tutun! Iar cand un prieten va ofera o tigara, raspundeti: 'Din fericire, nu mai am nevoie de asa ceva!\"
Doar un singur fum! S-ar putea ca, dupa 3-4 zile de abstinenta, sa credeti ca un fum sau doua va vor usura situatia. in subconstientul dumneavoastra veti auzi un glas: 'in ciuda oricarei logici, tigarile au o actiune pe care o doresc si mai vreau una!\"
'Un singur fum\" va avea doua efecte dezastruoase: mentine mica bestie din corp, iar marea bestie din cap se va intari si primul fum va deschide calea pentru al doilea. Sa nu uitam ca o singura tigara e suficienta ca sa (re)dei fumator!
Imi va fi greu? Exista nenumarati factori a caror asociere va decide cat de dificila va fi eliberarea de dependenta. Fiecare dintre noi are un alt caracter, un mod diferit de lucru si conditii specifice. Desi am fi dispusi sa credem contrariul, personalul medical se gaseste intr-o situatie deosebita. Probabil ca acesta e motivul pentru care, in Romania, frecventa cea mai mare de femei fumatoare se intalneste la cadrele medicale.

Medicii fumatori sunt stresati de faptul ca sunt constienti de nocitatea fumatului, sunt stresati prin exercitarea profesiunii si sunt stresati de sentimentul de novatie, deoarece nu pot fi un exemplu pozitiv si, de multe ori, nu pot face fata stresului suplimentar produs de sevraj.
O alta situatie este monotonia, plictiseala, mai ales daca merge mana in mana cu stresul. Un exemplu tipic sunt conducatorii auto sau gospodinele cu copii mici. Si in aceste cazuri ajuta atitudinea launtrica.

Nu va faceti griji ca nu mai fumati. Bucurati-va ca ati scapat de bestia infernala!
Principalele cauze ale esecului. De cele mai multe ori, incercarile de a renunta la fumat esueaza din doua motive.
Primul se datoreaza influentei pe care o exercita ceilalti fumatori. Nu permiteti nici un moment de slabiciune! Pastrati mereu in minte gandul ca nu exista 'o singura tigara\". Bucurati-va ca ati scapat de lanturi, fiti constient ca fumatorii va indiaza. Ei au nevoie de compatimirea dumneavoastra.

Al doilea motiv ar putea fi o zi proasta. Zile proaste pot avea si fumatorii, si nefumatorii. Nu poti pasi pe culmi, fara sa fi traversat si vaile! Atat fizic, cat si psihic, nefumatorul e mai bine inzestrat pentru a face fata zilelor rele, stresului si incordarilor. Amintiti-va cate zile rele ati avut si cand erati fumator si ca, in nici un caz, tutunul nu ajuta. Tigarile nu rezolva nici o problema, ci doar il pedepsesc pe cel care are iluzia ca ar ajuta.
Satisfactia oferita de surogate. Multi incep sa foloseasca guma de mestecat, dulciurile, tigarile de te etc, drept surogate. Nu le folositi!
Cand vreti sa satisfaceti pofta dupa o tigara prin altceva, ea se prelungeste si se intareste. Cand va spuneti: 'Trebuie sa fumez, si in locul tigarii folosesc altceva\", este ca si cand cedam celui ce ne santajeaza sau unui copil rasfatat. Nu trebuie sa fumati! Surogatul nu satisface, caci pofta este pentru nicotina, nu pentru mancare sau altceva.
Aveti mereu in minte ca:

1. Nu exista surogat pentru nicotina.
2. Nu aveti nevoie de nicotina. Este o otrava.
3. Numai fumatorii sufera de fenomene de abstinenta. Nefumatorii, nu!
4. Considerati dorinta ca urletul final al bestiei.
Daca spuneti: 'Am nevoie de un surogat in locul tigarii\", inseamna ca ganditi: 'Fac un mare sacrificiu\" si in felul acesta inlocuiti o problema cu alta.
Fiti conns ca nu aveti nevoie de nici un surogat! Fenomenele de abstinenta sunt dorinta dupa otrava si ele vor disparea curand. Bucurati-va ca v-ati eliberat de sclae si dependenta! Nu mancati nimic intre mese!






Alte materiale medicale despre: fumatul



Fumatul este asociat semnificativ cu acest tip de afectiune (112); intreruperea fumatului face parte din factorii care pot preveni recidivele in ochiu [...]
Bataile neregulate ale inimii se datoresc unor factori diversi, printre care se numara si actiunea tutunului. Astfel s-a observat la un copil de 15 an [...]
Unele persoane nu se lasa de fumat de teama de a nu se ingrasa. Datele epidemiologice arata ca barbatii fumatori cantaresc, in medie, cu 5 kg mai puti [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre fumatul

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile