eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Disfunctii sexuale


SIMPTOME
Disfunctia sexuala este, in sens larg, definita ca incapacitatea de a te bucura pe deplin de ata sexuala.
La barbati, poate fi vorba de o problema sexuala daca:
a ejaculati inainte ca partenera sa doreasca acest lucru (ejaculare prematura).
a nu ejaculati sau ejacularea este tarzie (ejaculare tardiva).
a sunteti incapabil de a avea o erectie suficienta pentru un contact sexual placut; "Impotenta".
a simtiti durere in timpul contactului sexual.


a nu aveti sau ati pierdut dorinta sexuala.


La femei, poate fi vorba de o problema sexuala daca:


a nu aveti sau ati pierdut dorinta sexuala.

a aveti dificultati in a ajunge la orgasm.
a simtiti anxietate in timpul contactului sexual.


a simtiti dureri in timpul contactului sexual.

a simtiti cum muschii vaginului sau alti muschi se contracta involuntar inainte sau in timpul actului sexual.


a aveti o lubrifiere insuficienta.



CHEMATI MEDICUL DACA:

dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra aveti: i


a ingrijorari cu prire la ata dumneavoastra sexuala.

a dureri in timpul contactului sexual. Acestea pot indica o infectie sau o alta boala.
a ati suferit o expunere la substante chimice sau maladii transmisibile pe cale sexuala.
a ati suferit un abuz sau o agresiune sexuala.
a o erectie prelungita, neinsotita de dorinta sexuala. Aceasta tulburare, numita priapism, este grava si necesita atentie medicala imediata.
Pentru cuplurile de orice varsta, disfunctia sexuala - incapacitatea ambilor parteneri de a se bucura pe deplin de ata sexuala - poate fi un obstacol nu numai in a avea copii, ci si in mentinerea unei relatii pozilive, plina de dragoste. Problemele de acest tip sunt frecvente, afectand peste jumatate din cupluri la un moment dat, conform unor studii. Chiar daca rareori disfunctia sexuala ameninta sanatatea fizica, ea ia un greu tribut psihologic, aducand cu sine depresie, anxietate si st' itimente debilitante de inferiorilatc. Problemele pot fi dificil de rezolvat fara un ajutor de specialitate, mai ales fiindca informatiile eronate reprezinta una din principalele cauze ale disfunc-tiei sexuale.
Un exemplu de informatie eronata este ca impotenta este o consecinta ineila a imbatranirii. In realitate, barbatii sanatosi se pot bucura de intimitate sexuala pana la varste foarte inaintate. Totusi, obtinerea unei erectii poate necesita intre 5 si 15 minute de stimulare sexuala.
O alta credinta eronata este aceea ca femeile nu mai au interes pentru ata sexuala dupa o histerectomie. Chiar daca poate exista o diminuarea a lubrifierii vaginale daca ovarele sunt indepartate o data cu uterul, libidouf(doTTfT(a-5SxTrala) ramane intact - si, din cauza disparitiei oricaror ingrijorari referitoare la sarcina, poate chiar sa creasca.
Pe masura ce oamenii traiesc mai mult si conceptiile se schimba, mai multe cupluri varstnice doresc sa prelungeasca anii de sexualitate deplina. Viata sexuala la batranete a fost in trecut considerata nepotrita si chiar imorala; astazi, atat intimitatea de ordin fizic, cat si cea emotionala sunt considerate la fel de importante pentru implinirea indiduala, pe toata durata etii! Chiar daca dorinta sexuala si frecventa contactelor sexuale scad cu varsta, nu la fel se intampla cu implinirea si satisfactia sexuala! La cuplurile sanatoase, actitatea sexuala, ce cuprinde si atingerile si mangaierile, poate continua si dupa 80 si chiar 90 de ani!
Disfunctia sexuala imbraca forme diferite la barbati si la femei.
La barbati: La partenerul de sex masculin din-tr-un cuplu, disfunctia sexuala se asociaza deseori cu anxietatea. Daca un barbat actioneaza subImperiul conceptiei gresite ca orice actitate sexuala trebuie sa conduca la contact sexual si la obtinerea orgasmului de catre partenera, iar aceste asteptari nu se realizeaza, el poate considera actul respectiv un esec. O astfel de atitudine se poate transforma intr-o profetie ce se indeplineste de la sine.
Cea mai prevalenta disfunctie fizica la barbati este ejacularea prematura, in care orgasmul se instaleaza inainte sau imediat dupa patrunderea penisului in vagin. Aceasta problema, deosebit de frecventa la barbatii tineri, poate conduce la o anxietate de performanta, frustrare pentru partenera, indoieli cu prire la propria masculinitate si poate impotenta - si aceasta in sine o disfunctie frecvent intalnita.
O problema mai neobisnuita este ejacularea tardiva, in care orgasmul este atat de mult intarziat, incat nu mai satisface pe nici unul dintre parteneri. Un numar mic de barbati sufera de ejaculare retrograda - in care sperma, in loc de a fi eliminata pe capatul penisului, este impinsa inapoi in ca in timpul orgasmului. Si mai rar este_Djinpi*mtrrro erectie prelungita neinsotita de dorinta sexuala. Aceasta tulburare este potential periculoasa si necesita atentie medicala prompta.

La femei: Incapacitatea de a simti placere sexuala, cunoscuta sub numele de disfunctie de excitare, este una dintre cele mai frecvente disfunctii la femei. Ea este dificil de tratat si trebuie discutata atat cu un profesionist, cat si cu partenerul.
Unele femei den excitate, insa sunt incapabile sa ajunga la orgasm. Fapt este ca numai aproximativ una din trei femei atinge in mod regulat orgasmul numai prin contact sexual, fara o stimulare suplimentara a clitorisului. Aproximativ 10% din femei nu ajung niciodaia la orgasm. insa este posibil si chiar obisnuit sa poata duce o ata sexuala placuta fara orgasm. Absenta orgasmului poate fi considerata disfunctie numai daca reprezinta o modificare sau genereaza anxietate.
Durerea in timpul contactului sexual (dispa-reunia) poate apare din motive foarte variate, de la o simpla problema anatomica sau infectie vagi-nala, pana la temeri complexe si adanc inradacinate si se poate accentua la menopauza, cand lubrifierea vaginului se diminueaza. Daca durerea persista, ea poate provoca o contractura involuntara a muschilor vaginali inainte de contactul sexual, reactie cunoscuta sub denumirea de vaginism. La unele femei, aceasta contractura este declansata de constientizarea faptului ca actitatea sexuala este pe punctul de a incepe.
Femeile si barbatii homosexuali prezinta de asemenea un risc de aparitie a disfunctiilor sexuale. Problema SIDA, stradaniile de obtinere a "sexului protejat" si efectele psihologice ale discriminarii sunt numai cativa dintre factorii ce pot genera anxietate ce deprima functionalitatea sexuala.
CAUZE
Numerosi factori, de natura atat fizica, cat si psihologica, pot afecta sensibilitatea si performanta sexuala. Traumatismele, bolile organice si medicamentele se numara printre influentele fizice; de asemenea, exista din ce in ce mai multe do ca substantele chimice si alti poluanti din mediul inconjurator deprima functionalitatea sexuala. In ceea ce priveste factorii psihologici, disfunctia sexuala isi poate avea radacinile in evenimente traumatizante precum olul sau incestul, sentimente de novatie, o imagine proasta despre propria persoana, depresie, oboseala cronica, anumite credinte religioase sau probleme conjugale.
La barbati: in cazul ejacularii premature, cauzele fizice sunt rare - chiar daca problema este uneori legata de o boala neurologica, o infectie a prostatei sau o uretrita. Printre posibilele cauze psihologice se numara anxietatea, sentimentele de novatie cu prire la ata sexuala si ambivalenta fata de femei.
Cand barbatii resimt dureri la contactul sexual, cauza este de obicei fizica -o infectie a prostatei, uretrei sau testiculelor sau o reactie alergica la spermicide sau prezervative. Infectiile pot fi initiate de maladii transmisibile pe cale sexuala, precum chlamydia si herpesul genital. Erectiile dureroase pot fi provocate de boala Peyronie, placi fibroase pe partea superioara a penisului ce produc deseori o incovoiere in erectie. Cancerul penisului sau testiculelor si artrita coloanei lombare pot de asemenea provoca dureri.
Ejacularea retrograda apare la barbati ce au suferit interventii chirurgicale asupra prostatei sau uretrei, iau medicamente ce mentin ca deschisa sau sufera de diabet - o boala ce poate leza neri care au in mod normal rolul de a inchide ca in timpul ejacularii.
La femei: Disfunctiile de excitare si cele de orgasm pot avea cauze similare. Acestea pot fi fizice (medicamente, boli, dezechilibre hormonale, faclori ginecologici, stimulare insuficienta) sau psihologice (stres, oboseala, depresie, anxietate de performanta, probleme in cadrul relatiei). Printre cele mai frecvente se numara certurile de zi cu t) cu partenerul si stimularea insuficienta de catre partener. in sfarsit, dorinta sexuala se poate diminua din pricina imbatranirii, insa acest fenomen variaza mult de la o persoana la alta.
Durerea in timpul contactului sexual poate apare din motive foarte numeroase, localizarea durerii reprezentand uneori un indiciu in vederea elucidarii cauzei. Durerea in regiunea vaginala poate fi datorata unei infectii, precum uretrita; de asemenea, tesuturile vaginale pot deveni mai sensibile si mai fragile in perioada de alaptare si dupa menopauza. Durerea mai profunda poate proveni dintr-o sursa pelana, precum cndometrioza, aderentele pelene sau anomaliile uterine. Durerea poate avea de asemenea o cauza psihologica, precum teama de un traumatism, sentimente de novatie cu prire la ata sexuala, leama de sarcina sau de a leza fatul in timpul sarcinii sau amintirea unei experiente dureroase anterioare.
Vaginismul poate fi de asemenea provocat de aceste cauze psihologice sau poate debuta ca o reactie la durere, continuand si dupa disparitia acesteia. Ambii parteneri trebuie sa inteleaga ca aceasta contractura vaginala este o reactie involuntara, pe care femeia nu o poate controla.In mod asemanator, lubrifierea insuficienta este si ea involuntara si poate face parte dintr-un ciclu complex: un raspuns sexual slab poate conduce la o insuficienta lubrifiere, ceea ce poale duce la disconfort si apoi o reactie si mai negativa si asa mai departe.

TRATAMENT
Indiferent care dintre parteneri sufera de o dis-functie sexuala, este important ca aceasta sa fie inteleasa de amandoi. Ambii parteneri pot contribui la aparitia problemei-si la solutionarea ei.
La barbati: Ejacularea prematura esle frecvent controlata prin tehnica "strangerii", un tip de bio-feedback. Aceasta metoda are o rata inalta de succes, iar practicarea ei repetata conduce de obicei la un mai bun conlrol natural. Alunei cand simtiti ca orgasmul este iminent, retrageti penisul din vaginul femeii sau semnalati-i sa intrerupa stimularea. Apoi, dumneavoastra (sau ea) strangeti cu blandete varful penisului intre degetul mare si cel aratator, stopand climaxul. Dupa 20-30 de secunde, incepeti din nou sa faceti dragoste. Dupa mai multe cicluri, permiteti ejacularea.
Retineti ca ejacularea prematura poale semnala o tulburare mai complexa, ale carei aspecte psihologice trebuie explorate prin psihoterapie. Bazandu-va numai pe controlul fizic, puteti masca simptomele fara a rezolva cauza.
Ejacularea tardiva este deseori tratata prin reducerea anxietatii si invatarea controlarii mi tului ejacularii. Exercitiile de focali/are asupra simturilor, descrise in caseta de la finalul acestui articol, pot fi de ajutor; trebuie sa va abtineti de la penetrare pana cand simtiti ca ejacularea este ineila.
Ejacularea retrograda poate fi corectata printr-o interventie chirurgicala ce permite inchiderea valvei de la baza cii urinare. insa aceasta este in principiu o problema inofensiva, generand neplaceri in principal daca se doresc copii; in astfel de situatii, este posibila recuperarea spermei din ca, pentru inseminare artificiala (Vezi "Sterilitatea").
Cand unui barbat ii lipseste dorinta sexuala, cauza poate fi o tulburare fizica, o anomalie hormonala sau medicamentele ce afecteaza libidoul. Pot exista de asemenea si cauze psihologice, precum depresia sau problemele interpersonale, pe care un terapeut le poate identifica.
La femei: Problemele de excitare pot fi dificil de rezolvat daca satisfactia sexuala nu a fost niciodata atinsa. Terapiile sunt astfel concepute incat sa ajute pacienta sa se relaxeze, sa-si constientizeze sentimentele despre sex si sa-si elimine novatia si teama de respingere. Exercitiile de focalizare asupra simturilor, descrise la finalul acestui modul, pot fi de asemenea de ajutor.
Dupa menopauza, lubrifierea insuficienta poate fi corectata cu usurinta cu ajutorul lubrifi-antelor eliberate fara prescriptie medicala, albusului de ou sau salivei. (Retineti totusi ca produsele pe baza de ulei pot provoca infectii.) Lubrifierea insuficienta la o femeie sanatoasa, inainte de menopauza, poate reflecta fie un raspuns sexual slab, fie o stimulare insuficienta de catre partener. Explorati-va sentimentele legate de sex si cautati sa eliminati novatia si teama de respingere. Prelungirea preludiului, masturbarea si tehnicile de relaxare pot fi de ajutor.
In cazul incapacitatii de a atinge orgasmul, comunicarea cu partenerul in ceea ce priveste dorintele dumneavoastra referitoare la preludiu si actul sexual este un prim pas esential catre obtinerea satisfactiei. Chiar daca tratamente precum terapia empirica, psihanaliza sau modificarea comportamentala pot fi benefice, trebuie sa intelegeti ca orgasmele (si inca si mai putin orgasmele simultane) nu sunt necesare pentru o relatie sexuala de calitate.
In ceea ce priveste durerea in timpul contactului sexual, asigurati-va in primul rand ca exista o stimulare si o lubrifiere adecvate. Un examen fizic poate decela necesitatea de a trata medicamentos o infectie, de a indeparta cica-tricile din jurul himenului sau de a intinde cu blandete cicatricile dureroase de la nivelul orifi-ciului vaginal. Endometrioza si aderentele pel-ene pot fi deseori tratate cu laser, pentru a ameliora asa-numita durere profunda. Problemele legate de menopauza si modificarile acesteia pot fi ameliorate cu ajutorul terapiei de substitutie hormonala { "Menopauza, probleme"). Daca durerea persista, psihoterapia poate descoperi temeri ascunse legate de contactul sexual. Exercitiile de focalizare asupra simturilor va pot invata tehnici adecvate de preludiu si cum sa deplasati accentul de pe contactul sexual pana cand ambii parteneri sunt pregatiti. Educatia poate diminua frica de sarcina.
Vaginismul este dificil de depasit fara ajutor. Grupul de sprijin in problema vaginismului, Resolve, recomanda psihoterapia sau terapia de grup. Daca aveti un partener, cautati sa fiti tratati impreuna, intr-un mediu plin de siguranta si intelegere. Pentru a va obisnui corpul cu senzatia penetrarii, terapeutul poate recomanda introducerea unei serii de dilatatoare vaginale, fiecare putin mai gros decat precedentul. Veti avansa in propriul dumneavoastra ritm, pana cand va veti simti conforil introducand un dilatator de dimensiunile penisului erect al partenerului dumneavoastra. Exercitiile de contractie si relaxare va pot invata cum sa controlati muschii vaginului si pot mari sensibilitatea sexuala. Psihoterapia poate de asemenea creste dorinta, imbunatati abilitatile de comunicare si rezolva conflictele de fondpritoare la sexualitate. Cu tratament si sprijinul partenerului, rata de ameliorare este buna.


MEDICINA ALTERNATIVA

Unele probleme de functionalitate sexuala sunt firesti. De exemplu, femeile care incep prima sau o noua relatie pot simti dureri sau o sensibilitate in zona genitala dupa contactul sexual; folositi un lubrifiant eliberat fara prescriptie medicala sau albus de ou. Pentru relaxare, cufundati-va intr-o baie calda; adaugati 5 picaturi de ulei esential de lavanda sau de iarba Sf. Ion. .
Yoga si meditatia asigura relaxarea necesara, mentala si fizica, pentru ameliorarea multor afectiuni, precum vaginismul. Relaxarea faciliteaza tratamentul si amelioreaza anxietatea legata de disfunc-tie. Masajul este extrem de eficient in reducerea stresului, mai ales daca este facut de partener.


Exercitii de focalizare asupra simturilor

Exercitiile de mai jos sunt valoroase nu numai in caz de disfunctie, ci si pentru retalizarea interesului sexual si reinnoirea sexualitatii dupa o perioada de inactitate. Ramaneti in fiecare zona focus pana cand obtineti satisfactia.
Focos /. Ambii parteneri pe rand: unul este total receptiv timp de aproximativ 15 minute, in timp ce celalalt exploreaza, stimuleaza si mangaie toate partile corpului, cu exceptia regiunii genitale si sanilor. Stimularea manuala trebuie sa varieze de la atingeri usoare la mangaieri si masari, buzele sau alte parti ale corpului pot fi de asemenea folosite.
Focus 2. Continuati diversele forme de stimulare si extindeti-le, astfel incat sa cuprinda si organele genitale si sanii. Partenerul receptiv trebuie sa furnizeze informatii cu prire la cele mai placute stimulari. Contactul oral -genital este permis, insa abtineti-va de la penetrare si orgasm.
Focus 3. In timp ce stimularea continua, treceti la penetrare si actitatile ce conduc la orgasm.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Sarcina, travaliul si nasterea pot afecta pentru un timp relatiile sexuale in cazul multora dintre cupluri. Spre sfarsitul sarcinii, raporturile sexua [...]
Sarcina, travaliul si nasterea pot afecta pentru un timp relatiile sexuale in cazul multora dintre cupluri. Spre sfarsitul sarcinii, raporturile sexua [...]
Scurgerile vaginale determina mancarimi si iritatii ale vaginului. De obicei, este o vaginila cu ciuperci, trichomonas vaginalis sau candida. La [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile