eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratament si ingrijire

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » depresia » tratament si ingrijire

Buspirona

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Buspirona este unul dintre noile medicamente utilizate pentru augmentarea SSRI (JOFFE si SCHULLER, 1993) in tratamentul depresiei rezistente la tratament. Acest tip de augmentare a fost studiat atat la pacientii internati cat si la cei din ambulator, fiind descrisa o imbunatatire rapida si semnificativa la 43% dintre pacientii internati si la 65% dintre ceilalti. Aceasta asociere s-a dovedit a fi bine tolerata. Rezultate foarte bune s-au obtinut in conditiile comorbiditatii cu tulburari obsesiv-compulsive sau tulburari de schema corporala.
FISCHER (1998) confirma faptul ca buspirona actioneaza ca un agonist partial de serotonina intervenind pe receptorul 5-HT1A, proprietate ce sustine experimentele terapeutice ale lui HARVEY si BALON (1995) care au confirmat eficacitatea preparatului in augmentarea efectului antidepresiv la pacientii tratati cu SSRI.
Datele oferite de literatura de specialitate asupra acestei variante de asociere chimioterapeutica sunt prezentate in tabelul nr. 9. Ele edentiaza rezultate favorabile cu exceptia studiului lui FICHER (1998) in cazul caruia eficacitatea minima, respectiv agravarea depresiei au fost descrise la doi pacienti si au impus intreruperea tratamentului.

el nr 9 - Studii prind asocierea buspironei cu fluox.etina sau fluvoxamina
Articolul SSRI Nr. pacienti Remisie partialii Remisie totala Fara raspuns
JACOBSON (1991) Fluoxctina 7 2 4 1


BAKISIl (1991) Fluoxctina 3 - 3 -

JOFFKand SCIIULLKK (1993) Fluoxctina Fluvoxamin 25 9 8 8


FICIIKK (1998) Fluoxctina 10 - 2 8

In studiul dublu orb al lui LANDEN (1998) pe 119 pacienti cu depresie rezistenta la tratament, dizati in doua grupuri si tratati cu SSRI - citalopram sau paroxetina - si buspirona, respectiv SSRI si placebo, s-a observat dupa 4 saptamani o remisie de 50,9% in primul grup si respectiv 46,7% la grupul cu placebo. Pe termen mai lung - 6 saptamani - insa, procentul celor cu remisie a crescut in primul grup pana la 70%, spre deosebire de cel cu placebo care a ramas constant.
Exista studii precum cel al lui JACOBSON (1991) care arata ca buspirona poate augmenta si efectul triciclicelor. Combinatia dintre Buspirona si IMAOs trebuie insa etata datorita riscului crescut de toxicitate.



Alte materiale medicale despre: tratament si ingrijire

Abordarea terapeutica a depresiilor si a problematicii depresive in adolescenta se inscrie intr-un paradox, ceea ce explica dificultatea, specificitat [...]
Trebuie sa mentionam un risc inerent prescrierii acestei substante : cel al unei "atasari" de acest medicament, adolescentul dezvoltand o anumita depe [...]
Asocierea antidepresivelor ce actioneaza pe sistemul noradrenergic cu cele ce actioneaza pe sistemul serotoninergic este logica daca tinem seama de fa [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratament si ingrijire

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile