eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Cianoza


Cantitatea de hemoglobina redusa circulanta este crescuta [> 50g'l (> 5g/di)J, ducind la colorarea in albastrui a pielii si/sau a mucoaselor.

CIANOZA CENTRALA
Datorata hiposaturarii arteriale De obicei este vi/ibila alunei cind saturatia arteriala csu.- 85% sau mai mica. Cianoza poale ramine nedelectala pina la saturatia de 75%. in special la persoanele cu piele inchisa la culoare.


Cauze de cianoza

Cianoza centrala


.1. Saturatie arteriala cu oxigen scazuta

/. Presiune atmosferica scazuta altitudine mare


2. Disfunctie pulmonara

a. hipontilatie alolara
/>. inegalitati intre ntilatia si perfuzia pulmonara (perfuzia alolelor
liipontilate) c. afectarea di fu/iei oxigenului


3. Sunturi anatomice

o. Anumite tipuri de boala cardiaca congenitala h. Fistule arterio-noase pulmonare c. Mici sunturi intrapulmonare multiple


4. Hemoglobina eu afinitate scazuta pentru oxigen

B. Hemoglobine anormale


/. Methemoglobinemia - creditara, dobindita

2. Sulfhemoglobinemia dobindita


3. Carboxiliemoglobincmia (nu este cianoza propriu-zisa)

Cianoza periferica


A. Debit cardiac scazut

B. Expunere la frig


C. Redistribuirea fluxului sanguin la extremitati

D. Obstructie arteriala


E. Obstructie noasa


1. Dis/uncfiepulmonara: Alole insuficient ntilate sau tulburarea difuziunii oxigenului; cel mai frecnt in pneumonii, edem pulmonar si boala pulmonara cronica obstrucliva.
2. Sunt vascular anatomic: Suntarea singelui nos desaturat in circu latia arteriala, prin boli cardiace congenitale sau tistula AV pulmonara.
3. Scaderea oxigenului inspirai: Cianoza poale aparea in ascensiuni la altitudini peste 2400 m.
4. Hemoglobine anormale: Methemoglobinemia. sulfhemoglobinemia si henioglobinele mutante cu afinitate scazuta pentru oxigen.

CIANOZA PERIFERICA Apare ia saturatie arteriala cu 02 normala, cu utilizare crescuta a Ot din singele capilar datorita scaderii locale a fluxului sanguin. Vasoeonsirictia datorata expunerii la Big, debil cardiac scazut (in soc, cap. 28) sau boli vasculare periferice (cap. 86) cu obstructie arteriala sau vasospasm (elul 16-l).

ABORDAREA PACIENTULUI
a Chestionar asupra duratei (cianoza de la nastere sugereaza boala cardiaca congenitala) si expunerii la substante toxice (medicamente sau substante chimice care pot duce la formarea de hemoglobine anormale).
a Diferentierea cianozei centrale de cea periferica prin examinarea patului unghia), a buzelor si mucoaselor. Cianoza periferica poale disparea la usoara incalzire a extremitatilor.
a Se va rifica prezenta degetelor hipocratice; degetele au un aspect de maciuca, prin hipertrofia falangei distale. Degetele hipocratice pot fi congenitale, idiopatice sau dobindite. si sint prezente in diferite afectiuni. Combinatia degete in maciuca si cianoza este frecnta in bolile cardiace congenitale, si apare uneori in boli pulmonare (abces pulmonar, sunt AV pulmonar), dar nu in boii pulmonare obstructi necomplicate.
a Se va examina toracele pentru depistarea unei boli pulmonare, a edemului pulmonar sau a suflurilor asociate cu boli cardiace congenitale.
a Daca cianoza este localizata la una dintre extremitati, se va evalua o entuala obstructie vasculara periferica.
a Se va extrage singe arterial pentru masurarea saturarii sislemicc cu O2. Se repela cu pacientul inspirind 02 100%; daca saturatia nu creste la > 95%. este posibila prezenta suntului intravascular, cu scurtcircuitarea plaminilor (de ex. sunturi intracardiace dreapta-slinga).
a Se va evalua prezenta henioglobinelor anormale prin electroforeza hemoglobinei si masurarea nilului de methemoglobina.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

in intreaga lume, mai mult de 52 de milioane de oameni mor in fiecare an, adulti, copii si adolescenti. Aproximativ o moarte din 10 este cauzata de ca [...]
SIMPTOME a eruptie intens pruriginoasa, cu pete rosii localizate intre degetele de la maini, in jurul incheieturilor pumnilor si pe coate, ombilic [...]
DEFINITIE Marirea de volum a tesuturilor moi. datorita unei cresteri anormale a volumului de lichid interstitial. Lichidul de edem este un transsudat [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile