eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cancerul uterin


Cancerul uterin
SIMPTOME
Cancerul uterin nu provoaca simptome la debut. Simptomele apar de obicei pe masura ce neoplazia incepe sa se dezvolte, insa 5% din femeile cu cancer uterin nu prezinta simptome pana cand boala nu se extinde in alte organe. Cele mai probabile simptome sunt:
a sangerare ginala anormala. inainte de menopauza, aceasta inseamna menstre neobisnuit de abundente sau sangerare intre menstre. Dupa ce femeia ajunge la menopauza, acest lucru inseamna orice sangerare ginala, daca ea nu primeste terapie de substitutie hormonala (TSH). Femeile in postmenopauza care primesc TSH pot avea sangerari lunare asemanatoare cu menstruatia, care pot masca simptomele de cancer uterin; orice sangerare neobisnuita sau abundenta trebuie semnalata medicului.
a secretie ginala ce poate ria de la roz si groasa la scoasa, bruna si urat mirositoare.
a uter marit ca volum, detecil prin examinare pelviana.
a scadere in greutate neasteptata; slabiciune si dureri in etajul inferior abdominal, spate sau membrele inferioare. Acestea apar dupa ce cancerul a metastazat sau s-a extins in alte organe.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti o sangerare sau o secretie ginala anormala. Sangerarea anormala nu este un simptom al menopauzei si nu trebuie considerata astfel. Trebuie adusa imediat in atentia medicului. De obicei cancerul uterin nu apare inainte de menopauza, insa poate apare in jurul instalarii menopauzei.
La femeile de rsta fertila, mucoasa uterina -endometrul - se ingroasa in fiecare luna, prega-tindu-se sa primeasca un ovul fecundat. Daca nu este fecundat nici un ovul, straturile suplimentare de tesut, impreuna cu sangele, se desprind si sunt eliminate prin menstruatie. Diverse afectiuni de natura benigna si maligna pot afecta uterul. Tumorile fibroase de pe peretele uterin sunt benigne, nu precanceroase, iar femeile cu astfel de tumori nu au un risc crescut de cancer uterin. Hiperplazia endometriala este cea mai gra afectiune uterina benigna, iar la unele femei se transforma in cancer uterin. ( Endometrioza.) Majoritatea cancerelor uterine iau nastere in endometru si sunt numite cancer endometrial sau carcinom endometrial. Sarcomul uterin, mai agresiv, ia nastere in peretele muscular al uterului si reprezinta sub 5% din cazuri. (Aici este discutat numai cancerul endometrial). Netratat, cancerul endometrial poate penetra peretele uterin si inda vezica urinara sau rectul sau se poate extinde catre gin, trompele uterine, ore si organele mai indepartate. Din fericire, cancerul endometrial are o crestere lenta si este de obicei detectat inainte de a se extinde prea mult. Din cele 32 000 de femei americane diagnosticate anual cu acest tip de cancer, peste 80% vor fi vindecate.

CAUZE
Printre candidatele cu risc crescut de cancer uterin se numara femeile in postmenpauza care au avut prima menstruatie la rsta mica, cele la care menopauza s-a instalat tarziu, cele care sufera de obezitate, diabet sau hipertensiune arteriala, au copii putini sau deloc sau au in antecedente sterilitate, dereglari menstruale sau hiper-plazie endometriala. Femeile care iau medicameniul lamoxifen pentru tratamentul unui cancer de san au un risc foarte usor crescut, insa femeile care au luat contraceptive orale au o probabilitate cu 30% mai mica de a face aceasta boala dupa menopauza decat cele care nu au luat.
Susceptibilitatea la cancerul endometrial este legata de cat de mult a fost expus endometrul la estrogeni "necontrabalansati" de progesteron. Motivul este simplu: in cazul unui nivel inalt al diviziunilor celulare, probabilitatea mutatii lor celulare canceroase creste si, in timp ce estrogenii stimuleaza diviziunea celulara, progesteronul o inhiba. Terapia moderna de substitutie hormonala (TSH) pentru femeile aflate in poslmeno-pauza utilizeaza preparate cu doze mici de estrogeni combinate cu progesteron care prezinta un risc minim pentru cancerul de endometru. Cu toate acestea, femeile care primesc TSH trebuie examinate in mod regulat pentru decelarea semnelor de cancer uterin.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Frotiurile Papanicolau, folosite in depistarea cancerului de col uterin, detecteaza un mic numar de cancere uterine inainte de instalarea simp-tomelor. in rest, cancerul uterin este de obicei diagnosticat in momentul aparitiei simptomelor. Daca diagnosticul se confirma printr-o biopsie tisulara, explorarile imagistice, analizele de sange si in cele din urma interventia chirurgicala pot determina stadiul bolii.


TRATAMENT

Medicina conventionala vindeca cu succes majoritatea femeilor cu cancer uterin. Decizia asupra tratamentului de urmat depinde de stadiul cancerului, precum si de rsta pacientei si de starea ei generala de sanatate.


MEDICINA CONVENTIONALA

Interventia chirurgicala este tratamentul standard pentru cancerul uterin care nu a inceput sa metastazeze sau sa se extinda. Tratamentul preferat in cancerul endometrial precoce este histe-rectomia totala, prin care se indeparteaza uterul, colul uterin, orele si trompele uterine. AceastaInterventie extensi poate fi suficienta pentru vindecarea cancerului in stadiu precoce si are sanse maxime sa previna recidi. Daca boala a inceput sa se extinda dincolo de uter, pacienta primeste radioterapie dupa interventia chirurgicala in speranta de a distruge celulele canceroase ramase. Unii medici recomanda radioterapia si cand cancerul nu a metastazat, dar are deja dimensiuni mari.
Pacientele cu cancer uterin extins (metastazat) primesc de obicei un tratament hormonal pentru a incetini cresterea cancerului. Pot fi, de asemenea, administrate chimioterapia sau radioterapia pentru a reduce numarul si dimensiunile tumorilor metastatice. Un astfel de tratament este rareori curativ, insa poate prelungi viata si ameliora simptomele. Daca in acest mod sunt distruse cu succes tumorile aflate la distanta, iar cancerul este limitat la organele urogenitale, poate fi efectuata apoi interventia chirurgicala.
Pacientele in remisiune au nevoie de controale la fiecare cate luni, timp de mai multi ani. in cazul in care cancerul recidiveaza, acest lucru se intampla de obicei in interl de trei ani. Prins in primele stadii, cancerul recidii poate fi vindecat cu o radioterapie agresi sau o noua interventie chirurgicala. ( "Cancerul"pentru mai multe informatii cu privire la tratamente.)


MEDICINA ALTERNATIVA

Pentru a le ajuta sa faca fata dificultatilor emotionale generate de faptul ca au cancer uterin, pacientele pot lua in considerare inscrierea intr-un grup de spijin. Consilierea psihologica este deosebit de benefica pentru femeile aflate inainte de menopauza care devin deprimate dupa histe-reclomie, stiind ca nu vor mai putea avea copii.

PREVENIRE
Faceti anual cate un frotiu Papanicolau si un examen pelvian. Daca sunteti la o rsta fertila, discutati cu medicul dumneavoastra antajele si dezantajele contraceptivelor orale. La orice rsta, este bine sa tineti sub control greut.itea si conditia fizica prin gimnastica si o alimentatie saraca in grasimi.


Galerie de imagini si poze medicale: cancerul uterin


imagine cu cancerul uterinimagine cu cancerul uterin imagini cancerul uterinimagini cancerul uterin poza despre cancerul uterinpoza despre cancerul uterin


Alte materiale medicale despre: cancerul

Este cunoscut potentialul cancerigen al unor agenti antitumorali folositi in mod curent in chimioterapia clasica a cancerului. S-a constatat cA [...]
Necesitatea si dorinta de cunoastere a omului au fost, dintotdeauna, exprimate si legate de o preocupare permanenta a lui de a cauta un eveniment, o d [...]
Exista un risc relativ crescut de 1,35 (35%) expus pentru un fumator pasiv de a face cancer bronsic fata de un ne fumator (58). Riscul relativ f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile