eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Limfoamele maligne nehodgkiniene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul » limfoamele maligne nehodgkiniene

Lm uro-genitaie

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


LMNH testiculare
LM ale testiculului sunt rare, ele reprezentand 5% din tumorile testiculare si aproximativ 1% dintre limfoame. Dupa rsta de 60 de ani LM reprezinta principala neoplazie testiculara prezentand cate aspecte specifice: cel mai adesea are determinare bilaterala si se insoteste de coafectarea SNC. De aceea, chiar si atunci cand in momentul diagnosticarii boala este localizata, prognosticul, de regula, este nefavorabil, recaderile fiind frecvente (1, 2, 3).
Clinic se prezinta cu orhidomegalie revelatoare, aproape intoteauna unilaterala. Precizarea diagnosticului se face in urma examenului histopatologic efectuat dupa orhidectomie. in cea mai mare parte a cazurilor este vorba despre un LM agresiv, cu predominanta tipului histologic difuz cu celule mari sau a tipului imunoblastic.In investigarea extensiei bolii si a evolutiei postterapeutice este necesar a se apela la examinarea tomografica computerizata, studiul maduvei osoase prin biopsie si la limfangiografie.
Procedurile terapeutice utilizate recunosc: tratamentul chirurgical (orhidectomia), cure scurte de polichimioterapie si iradierea locala. Recaderile, mai ales in cazurile fara aplicarea radioterapiei, se produc in testiculul restant sau in ganglionii regionali sau la distanta. Iradierea precoce este relatata ca prevenind recaderea de boala si prelungind perioadele de remisie completa. in stadiul IE se aplica iradierea (ortovoltaj) intregului scrot, iar in stadiul NE iradierea (megavoltaj) intregului pelvis si a zonelor ganglionare paraaortice, aplicandu-se 3000-3500 Gy fractionat in 10 sedinte timp de 2-4 saptamani.
Polichimioterapia citostatica face apel la combinatii de tip CHOP (ciclofosfamid, o antraciclina, vincristin, prednison) sau, mai recent, de tip MACOP-B (methotrexat, antraciclina, ciclofosfamida, vincristin, prednison si bleomicina) la interle de 6 saptamani (adesea cu omiterea methotrexatului si reducerea semnificati a prednisonului; cure ACOB) (1).
Durata medie de remisiune completa pana la recaderea de boala este de 8-l0 luni, in majoritatea cazurilor aceasta recadere producandu-se ca urmare a existentei unor determinari micrometastatice inca din momentul diagnosticului. De aceea, atitudinea terapeutica cea mai corecta pare a fi combinarea polichimioterapiei citostatice cu iradierea scrotala inca de la inceput. Polichimioterapia precoce previne, de asemenea, determinarile in SNC si face inutila administrarea profilactica a medicatiei pentru prevenirea acestor determinari.In cazul in care recaderile nu apar precoce se poate vorbi despre o durata mai crescuta a supravietuirii.


LMNH renale

Localizarea renala primara a LMNH (deosebit de rara) este de regula asimptomatica; uneori pot fi prezente subfebrilitati prelungite si un sindrom astenic a carui etiologie ramane neclarificata. Investigatiile echografice, dar mai ales tomodensitometrice ar contribui la clarificarea diagnosticului prin evidentierea a doua aspecte (3):

a€˘ fie infiltrarea renala continuata (prin contiguitate) cu o masi atingere retroperitoneala.

Alte localizari uro-genitale
La femeie, in cazuri rare, pot fi interesate, in mod preferential sanul (deosebirea de un cancer mamar fiind posibila doar in urma investigatiei chirurgicale, cu examen histopatologic), anexele, mai rar ginul sau uterul (3).Alte materiale medicale despre: limfoamele maligne nehodgkiniene


loading...Epidemiologia LMNH LMNH, ca neoplasme ale componentelor celulare (si ale precursorilor acestora) ale sistemului imun, reprezinta aproximativ 3-5% din [...]
LMNH prezinta o importanta diversitate atat din punct de vedere histologic, cat si ca manifestari clinice sau ca prognostic. Acest fapt intretine frec [...]
intelegerea aspectelor fundamentale ale patogeniei si comportamentului clinico-evolutiv al LMNH este strans legata de cunoasterea principalelor caract [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre limfoamele maligne nehodgkiniene

Advertisements


Alte sectiuniAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatloading...

Vezi toate intrebarile