eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Boala celiaca


SIMPTOME


a dureri si distensie abdominala

a flatulenta si o senzatie de balonare


a diaree

a scaune de culoare deschisa, cu miros urat, ce pot pluti in apa, uneori cu globule galbene de grasime plutind la suprafata apei din toaleta
a astenie, pierderea poftei de mancare si in cele din urma scadere in greutate
a basicute pruriginoase pe coate si genunchi, la persoanele cu dermatita herpetiforma
a la copii, intarzierea cresterii si slabiciune musculara
a la sugari, semne de suferinta digesti extrema in decurs de cate saptamani de la introducerea cerealelor in alimentatie.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti boala celiaca si incepeti sa aveti noi dureri abdominale, diaree sau scadere in greutate; acestea pot fi semne precoce ale unui cancer intestinal
a sugarul dumneavoastra nu pare sa-si amelioreze starea dupa cate zile de la eliminarea cerealelor din alimentatie.
Boala celiaca - numita uneori si sprue celiac-reprezinta o sensibilitate a intestinului subtire la gluten, o proteina ce se gaseste in majoritatea cerealelor cu boabe, insa nu si in porumb si orez. lntoleran|a la gluten irita intestinul subtire si duce la deteriorarea minusculilor vili (prelungiri in forma de deget, cu rol esential in absorbtia alimentelor) de la suprafata mucoasei.
Termenul "celiac" se refera pur si simplu la cavitatea abdominala, insa boala poate avea complicatii si la distanta de stomac si intestin. Femeile cu boala celiaca netratata reusesc rareori sa ramana insarcinate si, daca acest lucru se intampla, tendinta lor la avort este mai frecventa decat in populatia generala. Chiar dupa tratament, conceptia poate intarzia timp de 18 luni sau mai mult. Boala poate provoca impotenta la barbati, iar recastigarea pe deplin a potentei sexuale poate dura pana la doi ani de la inceperea tratamentului.


Boala celiaca apare deseori de la rsta de sugar sau in primii ani ai copilariei, insa poate surveni la orice rsta. Ea pare a avea o puternica componenta genetica si afecteaza femeile de doua ori mai mult decat barbatii, in special femeile cu ascendenta nord-europeana. in Islanda, de exemplu, unde practic intreaga populatie este scandina, boala este intalnita la 1 din 300 sugari, insa este relativ rara in populatia mai riata din Statele Unite.
Majoritatea persoanelor cu boala celiaca accepta o interdictie pe toata viata la produse de brutarie, paste fainoase si alte alimente facute din cereale integrale sau faina de grau prelucrata. Pacientii cu boala celiaca, care nu elimina glutenul din alimentatie, au un risc cu 10-l5% mai mare decat populatia generala de a face un cancer al intestinului subtire.

CAUZE
Sensibilitatea la gluten pare a fi ereditara si afecteaza frecvent fratii, insa cauza ei exacta este necunoscuta. Unele cercetari sugereaza ca ea este generata de deficitul unei enzime ce digera glutenul. Alte cercetari indica o anomalie a sistemului imunitar, care conduce la atacarea mucoasei intestinale de catre anumite celule, in conditiile existentei glutenului in alimentatie.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Pentru a sili diagnosticul de boala celiaca, medicul dumneavoastra poate analiza mai intai sangele, pentru a detecta unii anticorpi ce sunt prezenti daca sunteti sensibil la gluten. Medicul poate solicita o radiografie cu bariu, pentru a detecta anomaliile mucoasei intestinale. Diagnosticul final necesita o biopsie, adica exminarea la microscop a unei minuscule probe recoltate din mucoasa intestinala.

TRATAMENT
Tratamentul corector al bolii celiace este aproape in intregime de natura dietetica, iar in majoritatea cazurilor pacientul raspunde la acestea, fara a mai fi nevoie de masuri suplimentare.


MEDICINA CONVENTIONALA

Tratamentul principal consta in modificarea alimentatiei. Medicul dumneavoastra instrui sa eliminati alimentele ce contin grau, orz, secara si oz. Probabil veti putea manca alimente ce contin porumb, orez si mei, precum si faina fara gluten, pe care unii pacienti o tolereaza bine. Un dietetician poate identifica produsele ce contin gluten in forme ascunse, precum sosul de soia si amidonul alimentar modificat, care este adaugat in mai multe alimente preambalate. In familiile in care boala celiaca se mosteneste, alaptarea la san a bebelusilor timp de cel putin patru luni si absenta din alimentatia lor a produselor din grau pana la rsta de un an, diminueaza sansele acestora de a face boala.
Pana cand intestinul nu este aproape de vindecare, medicii sfatuiesc deseori pacientii cu boala celiaca sa evite alimentele grase si produsele lactate, care sunt relativ dificil de digerat. Daca sunteti constipat, deoarece dieta fara gluten nu contine suficiente fibre, medicul dumneavoastra poate sugera sa incercati o Ig. de tarate de orez, amestecata cu sucuri de fructe. Daca ati slabit si pareti foarte bolnav, medicul dumneavoastra poate prescrie corticosteroizi, precum prednison, pentru a ajuta la vindecarea intestinului.




MEDICINA ALTERNATIVA

Informatiile de mai jos includ sugestii pentru ameliorarea simptomelor sacaitoare si pentru completarea dietei fara gluten.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Puteti avea nevoie de suplimente de acid folie, vitamina A si zinc, pentru a accelera vindecarea si a mentine starea de sanatate a tubului digestiv. Papaina, o enzima ce digera proteinele, poate ajuta sa digerati glutenul ce se strecoara in alimentatia dumneavoastra: luati 500-l000 mg zilnic, la mese.


REFLEXOLOGIA

Pentru diareea asociata bolii celiace, un refle-xolog maseaza zonele de pe talpi asociate cu colonul ascendent, colonul transvers, diafragmul, ficatul si glandele suprarenale ( . 17 pentru localizarea ariilor respective).
YOGA
Pentru tonifierea tubului digestiv, practicienii recomanda urmatorul exercitiu: asezati- pe podea cu picioarele intinse. Asezati talpa dreapta pe fata interna a coapsei stangi, cu genunchiul drept pe podea. Asezati- piciorul stang peste coapsa dreapta. indreptati- coloana, gatul si capul. Mentineti pozitia timp de 60 secunde, apoi schimbati partile. Faceti acest exercitiu cat mai des posibil, de pana la 15 ori pe zi.


FITOTERAPIA

Coaja de ulm alunecos (Ulmus ful) este folosita de multa vreme pentru calmarea intestinului. Amestecati 1/4 lingurita de pulbere intr-o ceasca cu apa calda si beti imediat, de patru ori pe zi. O lingurita de cretusca {Filipendula ulmaria) infuzata intr-o ceasca cu apa calda poate calma intestinul si reduce probabilitatea diareei.

CE PUTETI FACE ACASA
Boala celiaca trece numai rareori cu inaintarea in rsta. Cheia mentinerii sub control a bolii este eliminarea din dieta a alimentelor facute din sau care contin gluten, ceea ce inseamna interzicerea oricarui consum de grau, secara si orz si, de obicei, oz. Unii pacienti au nevoie de suplimente nutritionale pentru a depasi deficitele de fier si acid folie provocate de boala. Daca regimul fara gluten este tinut strict, starea pacientilor se imbunatateste de obicei in decurs de cate zile. Refacerea completa poate dura mai multe luni, pana cand mucoasa intestinala isi recapata aspectul normal. Dupa aceea, majoritatea pacientilor pot digera orice aliment permis in dieta fara gluten.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




Un studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]
Fumatul reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Crohn (risc de 1,46) iar fumatorii operati cu aceasta maladie au un risc mai mare de [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile