eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Accidentul vascular cerebral

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » accidentul vascular cerebral

Hemoragia subarahnoidiana


Hemoragia subarahnoidiana
Hemoragia subarahnoidiana primara (in care hemoragia este initial in spatiile subarahnoidiene) debuteaza brusc, prin cefalee intensa. Caracterul brutal al debutului si seritata cefaleei sunt sugesti. Pacientii cu hemoragie subarahnoidiana sunt mai tineri si mai rar hipertensivi sau cu alte suferinte antecedente, ativ cu bolnavii ce au alte forme de accident vascular cerebral. Varsaturile sunt frecnte la debut. Cefaleea creste in intensitate si se poate instala rapid alterarea starii de constienta.
Hemoragia subarahnoidiana se realizeaza, in principal, prin rupturi de anevrisme saculare. Uneori, anevrismul poate fi vizualizai prin examinare computer-tomografica sau cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare, dar arteriografia este necesara pentru demonstrarea anomaliilor vasculare intracerebrale.
Alte cauze de hemoragie subarahnoidiana nontraumatica sunt angioamele si neoplasmele. In 10-l5% din cazuri sursa hemoragiei subarahnoidiene nu poate fi demon-strata prin examinari angiografice complexe. Prognosticul este mai favorabil la aceasta grupa de pacienti.
Hemoragia subarahnoidiana, hemoragia intracerebrala sau combinarea lor se pot realiza prin ruperea malformatiilor arterio-noase. Caracteristica o constituie sange-rarea mai moderata si loul clinic mai putin exprimat.

Indiferent de ce tip de accident vascular cerebral este vorba (infarct sau hemoragie cerebrala), dupa profilul temporal si de evolutie, accidentele vasculare cerebrale pot evolua catre: /. ameliorare: 2. inrautatire: 3. silitate (1). (2). (5), (6).
Forma de accident vascular cerebral care evolueaza cu inrautatirea manifestarilor clinice este desemnata sub numele de accident vascular cerebral progresiv sau accident vascular cerebral in evolutie. Evolutia defavorabila a unui accident vascular cerebral survine la aproximativ jumatate din bolnavi la cateva minute sau ore dupa debutul accidentului vascular cerebral. Evolutia defavorabila poate fi gradata, cu o inrautatire progresiva, treptata, a deficitului neurologic, sau poate fi fluxionara, situatie in care, dupa un episod de evolutie defavorabila, urmeaza unul de ameliorare.
Forma sila de accident vascular cerebral desemneaza acei bolnavi la care deficitul neurologic nu se modifica sau se modifica nesemnificativ intr-o perioada limitata de timp (de exemplu: accident vascular cerebral sil de 72 ore). Termenul de accident vascular cerebral sil (5) este preferabil termenului mai chi de accident vascular cerebral complet (2). care se preteaza la confuzii de interpretare. Notiunea de accident vascular cerebral complet ar putea fi interpretata in sensul unui accident vascular cerebral oprit in evolutie, cu maximul de afectare neurologica constituit. Asemenea accidente vasculare cerebrale au manifestari neurologice de focar persistente peste 24 de ore, dar pot fi rersibile in 1-3 saptamani de la debut. Uneori, acest tip de accident vascular cerebral este desemnat sub numele de deficit neurologic ischemic rersibil (RIND) sau deficit neurologic ischemic prelungit, rersibil (PRIND) (5).
Indiferent de tipul de accident vascular cerebral (infarct sau hemoragie), loul clinic (simptomele si semnele neurologice) este determinat de localizarea si dimensiunea leziunii cerebrale.
Circulatia cerebrala este asigurata de doua sisteme vasculare majore: sistemul carotidian si sistemul rtebro-bazilar. Accidentul vascular cerebral poate fi localizat in teritoriul de distributie al arterei carotide interne, al arterei cerebrale mijlocii, al arterei cerebrale anterioare, al arterei rtebrale, al arterei bazilare si al arterei cerebrale posterioare.
In concluzie, se disting: atacul ischemic cerebral tranzitoriu, infarchd cerebral, hemoragia cerebrala si hemoragia subarahnoidiana. Infarctul cerebral este aterotrombotic. cardioembolic si lacunar. Oricare din formele de accident vascular cerebral enumerate poate aa o evolutie catre ameliorare, catre progresiune si inrautatire sau evolutia sa se caracterizeze prin silitate.
Diagnosticul complet al unui accident vascular cerebral presupune un diagnostic etiopatogenetic. topografic si de evolutivitate. Diagnosticul clinic se limiteaza, de obicei, la diagnosticul de sindrom; natura ischemica sau hemoragica pot fi suspicionate clinic, dar pentru o strategie terapeutica adecvata este necesara examinarea paraclinica computer-tomografica sau prin rezonanta magnetica nucleara.

Mai amintim ca unii practicieni si cercetatori utilizeaza termenii de accident vascular cerebral minor si accident vascular cerebral major (2). Accidentul vascular cerebral minor, denumit de unii practicieni si deficit neurologic ischemic rersibil (RIND) sau deficit neurologic ischemic prelungit rersibil (PRIND), este un deficit neurologic persistent peste 24 de ore, cu durata de mai multe zile, urmat de remisiunea totala sau in cea mai mare parte a semnelor neurologice de focar, in decurs de trei saptamani de la debut. In aceste cazuri, la examenul computer-tomografic sau prin rezonanta magnetica nucleara, se deceleaza leziuni morfologice (infarct cerebral).
Accidentul vascular cerebral major este accidentul vascular cerebral complet, in acceptiunea mai che. Se caracterizeaza prin persistenta unor semne neurologice de focar, fara tendinta la remisiune. Imaginea computer-tomografica sau prin rezonanta magnetica nucleara este de infarct cerebral.



Alte materiale medicale despre: accidentul vascular cerebral

Hemoragia cerebrala reprezinta aproximativ 10% din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala. in special cea necontro [...]
Stadiul ischemic poate fi continuat de doua manifestari diferite postischemice care au la baza tulburari de debit vascular cerebral. Acestea sunt: fen [...]
Obiectivele si mijloacele de tratament medical in accidentul vascular cerebral ischemic rezultate din cunoasterea fiziopatologiei ischemiei cerebrale [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre accidentul vascular cerebral

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile